bengkak susu

sya bslin dh 4 hari..payudara saya msih x kluar susu lg..sya dh urut n dah pam pun..dh rse bngkak n skit yang teramat sgt ne,tp x juga kluar susy.. ada apa2 oetua x nk bt susu kluar...

7 Các câu trả lời

pengalaman sy 2 kali bengkak susu dlm masa seminggu lepas bersalin..sy cari solution di tiktok cara nak kurangkan sakit bengkak susu at least utk dapat tidur malam tu je dulu pun takpa 😂 apa yg sy dapat dari vid² yg sy tengok, stop pam susu..lebih baik marmet dari pam sbb bila pam, dlm kepala kita akan fikir utk nak supply susu utk buat stok secara xlangsung akn bagi signal utk produce susu lagi banyak.. sebelum marmet utk keluarkan susu, tuam panas dulu utk kurangkan rasa sakit n utk lancarkan balik saluran susu yg tersumbat..klau sy, sy tungku je kt bahagian payudara yg sakit tu..pastu urut dari kawasan sakit ke arah nipple..urut sampai rasa ketul keras tu berkurang/hilang ketulan tu then boleh marmet keluarkan susu sampai rasa payudara ringan/kosong..nanti akan lega yg denyut² sakit tu rasa bekas sakit tu akn hilang 2 3 hari lepas tu..awk keep bagi baby df je utk elak bengkak susu lagi n utk stimulate bagi susu keluar..

saya 12hari dah jadi “mak” awal tu struggle jugak sebab anak masuk picu seminggu anak kena tahan, saya lepas beranak esoknya terus discharge mmg bengkak sebab zero knowledge, try pump pun tk keluar sebab susu pekat (kolostrum) apa saya buat - tuam (guna tunku - marmet tadah susu guna cawan or botol susu (mmg struggle& penat but keep buat je - minum milo atau horlick - jangan stress (enjoy the proses dua hari saya keep marmet, hari ketiga saya pump macam biasa melimpah susu banyak dah kat peti, alhamdulillah.. 📌tiap hri saya minum milo

mula2 seminggu biasa nya mmg xbnyk susu... biasa kalau push mknan milk booster tkt bengkak... mcm sy biasa akan campur dulu dgn susu tepung... sementara susu bdn banyak... try mkn nasi/ minum air banyak

Ada pore dekat nipple yg x terbukak lagi. Try tuam/ guna lactation massager. Biar susu tu x beku, pastu genggam tangan mcm penumbuk, urut dari kawasan bengkak ke arah nipple.

try makan lechitin,lechitin xbgus utk mkan hri2 tpi lechitin seeloknya mkan masa susu bengkak tu..tpi xlupa jga utk tuam dgn air panas Dan marmet pyudara ...

pam susu bkn jln penyelsaian bengkak susu. sblm urut ada tuam x? urut dari blkg ke depan.

Memang lepas beranak auto susu keluar ke ? Atau kena bagi baby sedut dlu?