Asid Folic

Sy sudah 16 weeks. Kawan saya suruh makan asid folic tu.. Baik untuk baby. Jadi perlu ke saya makan. Sbb sy baca lain dekat google kata orang, lain jugak. Ada yang makan ke asid folic tu semasa mengandung sekarang..?

102 Các câu trả lời

Saya pun tak diberikan ubat oleh kkia sebab ada risiko. Jadi saya ikhtiar sendiri beli folic acid jenama appeton ni. Bezanya kalau kat kkia, folic acid 5mg. Kalau appeton ni 400mcg je bersamaan dengan 0.4mg. Sebenarnya dah cukup pun. Nak makan sampai 0.8mg pun boleh. Saya masa baby dah nak masuk 3 bulan, saya tambah dose sendiri jadi 0.8mg. Folic acid kalau terlebih pun dia akan larut menjadi air kencing.

Acid folic perlu amek WAJIB sepanjang kehamilan. Sebb acid folic akan bantu pertumbuhan janin. Esok kalau jd apa2 kt anak x boleh claim atas hospital tau sbb kita sndri x amalkan. Biasanya bila dh buat buku sepanjang masa stock ubat boleh ambil percuma di klinik. X perlu beli. Perlu mkn ja smpai habis. 😅

Kalau nurse atau doktor tahu tak makan asid folic start dr awal pregnant lg mesti dah kna bising. Sy skrg 34w pun nurse masih bg asid folic. Wajib makan sampai masuk wad nak beranak. Tapi kalau dapat ubat zincofer, obimin, maltofer, iberet tak perlu ambil asid folic dah. Smua all in 1

5y trước

Sy makan zincoferr sahaja..

Folic acid Tu best jugak makan walaupun dh hamil.. Ia akan menguatkan rahim kita. Saya ambil obimin pluz dan obical. Ia jugak agak sama seperti acid folic. Sekarang saya dh 25minggu. Nasib sampai sekrang semua okay je..

Patut klinik bagi.. sy bukak buku pink seawal 6 minggu. Benda boleh free kan. Apapun betul dah tindakan sis. Bila KK tak bagi, terpaksalah beli. Nak ulang2 alik minta makan masa pula. Yg penting kesihatan sis & kandungan.

Folic acid boleh di makan drp sblm pregnant smpai lepas pregnant.. mkn je kalau ada stock.. nnt next app, diorg akn tanya kita ada consume apa² supplement x, if just folic acid, diorg akn tambah based on kita..

5y trước

Ok terima kasih..

Saya pun kk xbg ubat, spnjg 37minggu bru sekli nurse bg ubat itupun iron itupun krn sya dh mintk setiap kli.mmg terpksa beli kat luar sbb kk xde stok ubt yg byk. Diorg bagi kpd yg lbih memerlukn saja.

Saya pun ambil acid folic jenis appeton, sebelum pregnant lg sy dh consume acid folic jenis ne, dah dpt tahu mengandung doktor suru teruskan ja sebab dah beli yg ne kan x pyh bg vitamin lg.

Sy consume yg ni sblm pregnant hari tu. Dh pregnant pun kena makan jugak. As long as kandungan folic acid ni 4-5mg, ok dah. Kalau kt klinik mungkin packaging dan brand je lain.

mcm ni je ckp,asid folic untuk tulang baby..kalau x mkn baby ada risiko sakit sbb dlm asid folic tu semua vitamin y baby perlu semua ada..u perkembangan dlm perut