luahan

Sy skrg pregnant 15w+, masih alahan lg. Berat turun 3kg setakat ni. Tak lalu makan dan asyik muntah tak kira masa. Kalau sy paksa makan, mmg akan muntah balik. Kalau sy makan yg sy craving, tak muntah pulak. Sy rasa biasalah kan alahan ni, sbb awal lagi. Walaupun sy penat, lembik asyik muntah, sy selalu fikir positif demi baby. Tp skrg ni sy rasa sangat down & sedih, sbb ramai cakap kat sy 'asyik muntah, tak makan, nanti baby kecik, takdak zat.' Banyak kali sy dgr org cakap mcm tu kat sy, mak mertua pun cakap mcm tu. Rasa loser sangat bila dgr kata2 mcm tu, mcm sy ni bukan ibu yg baik, tak mampu nak bg baby dalam ni makanan berkhasiat. Sy selalu fikir positif, tp bila sy dgr kata2 mcm ni, sy jd down sangat sampai menangis teruk tiap2 malam 😔

4 Các câu trả lời

salam sis...sy pun kes Sama sejak pregnant 5 minggu hingga masuk wad labour sy muntah...alahan paling truk...setiap Hari hidup kat tandas...sbb muntah ja..air makan APA pun muntah...bau apa2 benda muntah...sy kurang dekat 7 8kg...Lepas Inbetween satu Bulan ja X muntah sgt...waktu tu sy Naik badan sikit...but anak alhamdullilah smua fine ja...sis yg at least minum byk air dgn makan ubat btl2...makanan maybe makan yg senang muntah...Tu ja blh buat...sy paling susah sakit muntah klau nasi... mesti susah gila...sis jaga ye...jgn fikir byk...org mesti Akan bagitau apa2...Kita tau Allah tau Kita Jaga anak cam mana...seblh makan makanan yg sis suka ye... semoga smua okay nanti Insyallah....

sya preggy 6 minggu pun mcam sis . slalu paksa makan lepastu muntah. bila tgk mknan byak muntah hidu bau kari pun muntah. bila mkan yg sya craving tak juga . smpaikan terbawa ii sampai demam muntah ii

Awal pregnant mmg mcm tu. 4bulan ke atas nanti baru mmbuak2 slera makan. Sama mcm sy. Berat turun drop bnyk sgt. Skg sy dh 7bulan, nak makan macam2 tp tk boleh sbb berat dh naik mendadak

Tak payah dgr ckp org, dgr ckp doctor. Pergi rujuk doktor.