29week 4days

Akhir² ni sy kerap muntah , lepas muntah mesti akan cirit birit. kenapa ye? ada tak ibu² mcm sy. sy dibagi ubat tahan muntah oleh doctor tapi kalau kerap sangat makan tak elok untuk baby katanya. apa yg perlu sy buat? tengah² jam 3am 5am pun sy akan terbangun untuk muntah apa yg sy makan masa dinner. lemah sgt rasa badan. bila sy cuba tahan muntah tu sebab btul² mengantuk, sy akan kena panic attack bila tak muntah sbb rasa mcm lemas. 😭 ada tips tak untuk tak muntah lepastu cirit²? prgnant sebelum ni sy muntah² juga tp tak seteruk ni dan takda cirit birit . #pleasehelp #advicepls #bantusharing #ingintahu #secondpreganancy

7 Các câu trả lời

Sya pun mcm itu cuma Tak ciri-biri cuma lepas mkan tu mesti nk mutah tu dlm 5 atau 6 jam mutah..sya pun ambil ubat than mutah tpi Sya tk kerap mkan ubat than mutah..sbab tk bgus kat bby..untuk elakan mutah selepas mkan Sya tk mkan bnyak cuma kan utuk alas perut jee sya bnyakkan mkan buah , minum orange sequik tanpa gula ,sya bnyak mkan buah sis tnpa sedar jarang mutah dh...bnyak mkan buah yg bnyak vitamin sis..boleh Cuba mna tahu Tak mutah lgi lepas itu..huhuhu Sya skarang dh 7 bulan tk mutah lgi lh sis bnyak2 brsbar lh sis kalau masih nk mutah terus pergi hospital tk bagus tu bby yee sis 😇

Saya baru2 ni kena mcm sis jgk. Bila makan atau minum stgh jam lps tu akan muntah n cirit birit. Dr pagi smpai ke malam 5x muntah n cirit. Mmg tak larat. Minum air kosong pn muntah balik. Sy pegi PAC. Kena tahan ward 3 hari. Masuk air berbotol2 sbb lgsg x boleh makan. Rupanya sy kena AGE. Acute gastroenteritis. Ada amik sample 💩 stool. Rupanya ada e coli.

terima kasih atas segala nasihat & yg share pengalaman ya ibu².. nanti sy cuba tips yg ibu² bagi , kalau tak jadi juga jalan terakhir baru sy ke hospital 💕 penat sebenarnya ulang alik hospital & kkia sbb tu tnya dkt ibu² dalam ni.. app sy sebulan memang smpai 2 3 kali paling banyak 5 kali dalam sbulan sbb ada masalah kena followup pakar..

pemakanan tak hadam kot? cuba makan sikit2 bg makanan hadam betul dan baru makan lain

cuba sis hidu apa2 untuk kurang kan loya sis.. minyak angin ke... makan yg masam2

sis kena pegi hospital takut kurang air dlm badan..

Pegi klinik sgera, bahaya badan dehydrated mcmni