Hilang berat badan

Sy skrg ni kurang selera makan + loya, tapi paksa juga makan sbb kesian baby nanti. Tapi lepas makan je xsmpai sejam muntah balik. Kalau tak makan xde rasa lapar pun. Skrg sy mampu minum susu je untuk baby sbb kalau makan mesti muntah. Skrg 9weeks sy dah turun berat 2kg. Ada tak mommies yg alami masalah mcm sy, macam mana mommies buat ya? Sy risau sgt ni #firstbaby

15 Các câu trả lời

First trim saya lost 4kg.. mmg perit perut ni asyik masuk angin. Saya makan buah naga n buah jambu batu. Selalu makan buah je sebab nasi mmg takleh telan. Masak nasi pun muntah, dapur takleh berasap langsung sbb taktahan bau.. Husband beli bungkus je stiap hari tapi semua kedai rasa tak sedap. Alahan sampai nak masuk 6 bulan camtu. Rutin saya 1st trim tengok mukbang je kat youtube😂 tengok org makan jadi terliur kan.. jadi teringin nak makan. Kadang megi n samyang tu saya makan je sebab tu je boleh telan. Pastu sy gi rumah2 sedara, org jamu sedap2. Time tu je selera makan sbb org jamu makan.. mmg pulun makan banyak time kt rumah org. Balik rumah auto tak selera balik🥲 Tabah ye mummy.. sikit lagi bertahan nanti alahan tu hilang slow2

2y trước

iya btul sgt. sy ingat sy je berselera makan klau dekat rumah org. smpai org fikir sy yg mengada xnk masak, xnk makan bila kt rmh sndiri. kkdg rasa nk nangis bila org fikir sy mcm tu. kita yg alami je thu mcm mna peritnya nk lawan smua ni kan.

Jangan terlalu stress, sis. Memang dugaan 1st trimester ni. Sis amat bertuah dah sebab masih mampu minum susu. Boleh try makan sikit sikit, biarlah sup, roti, biskut, buah… masa I pregnant, memang tak mampu makan pada trimester 1 dan trimester 3. Hanya minum susu dan milo shj. Baby masih lahir 3kg lebih. Jgn terlalu risau. Yg paling memudaratkan baby dan mommy ialah stress.

2y trước

alright terima kasih atas komen. sy cuma risaukan baby..tkut xckup nutrisi bila sy xmkan

hai mommy to be 1st trimester selalu macam tuh disebabkan alahan..saya dulu pon macam tuh berat dari 58kg turun 50kg..nasi memang tak boleh masuk langsung..sampaikan air putih pon tak boleh minum mesti muntah..tapi alhamdulillah sekarang dah 23weeks selera makan bertambah sebulan naik 2kg..jadi mommy jangan risau dan stress² okay

1st trimester mmg biasa. Saya sampai tgk video tomyam kat tiktok je pun dah muntah hahaha. Husband saya dia beli terus susu anmum waktu tu sbb saya berat 40kg je awal2. Sedap lak minum susu pastu asik nak minum je. Pastu apa pa je boleh makan saya makan, mcm bihun/mee/spaghetti/meggi. 4 bulan lebih alahan, be strong!

biasa tu mommies, sy dari 64 bila preggy 59 60 jadinya , nak naik 1kg pun payah dah.. sekarang 25week , tapi Alhamdullilah naik berat slow2 kalau mendadak pun xboleh juga.. tapi tulah bila scan bby kecik doc ckp , usaha la minum susu ibu nandung huhu

untuk 1st trimester nie normal,saya makan je ap yang saya bolee masuk walaupun sekadar jajan..Sebab masa alahan saya memang xbolee nak telan nasi atau makanan bergoreng.Jadiny saya cuma makan buah2,minum jus buah,ataupun makan roti..

saya masa 1st tri mmg kurang makan sampai laa kandungan 5bulan.. saya alahan teruk.. berat badan pun turun 3kg, saya paksa makan jugak.. makan sikit2 tapi kerap... now dah 7bulan, selera bertambah2 😂

jngn stress sis sy first trimester lost 4.5kg doktor ckp normal sbb morning sickness sy teruk. alhamdulilah skarang dah 4 bln lebih baru morning sickness sy berkurang tp x hilang 😅

kalau 1st trimester, berat turun tuh standard sbb alahan, saya mmg turun almost 10kg , just makan buah , biskut, kkdg makan bihun pama tuh pun sehari sekali. nasi apa semua tak bole.

saya mula2 alah teruk jugak..makan semua keluar balik...skg dah nak msuk 5month..baru kurang sikit,,baru boleh makan...sis try lee makan buah2,,atau bubur je..🤗