scan baby

Sy pregnant week 8 semalam sy check kat kk tuk buka buku pink masa scan pertama tu doc kata pundi kencing sy penuh so doc suruh sy pergi toilet kencing dulu doc kata kalo pundi kencing penuh nnti xnmpk dgn jelas masa scan..tapi lepas g toilet scan terus x nmpak kantung baby..sampai sy nmpk doc pun stress cari kantung baby x jumpa..sy first baby maaf x paham sangt..sy dgr je ckp doc tu buat pe..lepas tu sy buat bacaan ckp kalo nk tgk baby di awal kehamilan kena tahan kencing.sy confius mane satu yg betul..

10 Các câu trả lời

Kes sye sama mcm sis mse tu sye 10w. Scan kat kk pundi kencing penuh smpai x nmpak pape haha. Doc suruh pegi buang dlu then bru scan balik. Bila da scan bru senang nk jumpa. Skali letak trus nmpak kantung and heartbeat ape smua. Lain org mungkin lain la kot. Mmg biasa dengar kena tahan kencing dlu kan. By the way rahim sye jnis retroverted. Bila pundi kencing penuh mmg x nmpak pape. Tpi bila takde ok pula sng nk crik 😂 sejak pada tu klau scan mmg sye tak tahan air kencing.

3y trước

Rahim kebelakang sikit ke sis...

setahu sye hari tu doc sye ckp ,elok tahan kencing tu sebelum scan sbb senang nak tngok janin (Awal kehamilan)..masa sye gugur haritu pon doc suruh tahan.. padahal dah nak tekeluar dah pon kencing tu.. dia ckp senang dia nak scan... hahah doc awk mungkin masih baru kot.. takpa kita positif jee 😂 ..

4y trước

Depends jenis rahim kita rasanya sis. Mcm sye jenis retroverted klau scan pundi kencing penuh ssah nak nmpak. 😅

Kalau scan abdomen, pundi kencing kena penuh.. Sy dh brp kli dh scan abdomen smua doktor ckp cmtu.. Scan tranvaginal baru la xpyh tahan kencing.. Bila pundi kencing kosong.. Mmg xkn nampak.. Sy pernah cmtu.. Doktor suruh g minum air dlu dan tggu 30 min..

Law nk scan baby utk awal kandungan mmg kne smpan air kencing...supaya rahim kite ley tolak baby tu naek kat ats...tu doc yg bg taw kat sy...time sy scan dlm 7w...alhamdullilah..nmpk baby tu n bleh dgr jantung baby

Dlu sye keje klinik kalau ad ibu ngndung dtg nk buat scan tp xnmpk biasa dkter suh bg mnum air 1 cawan...nk trkncing dye suh thn msk scan..sbb nmpk dgn jelas...kntung bby...tp x taw la...lain dktr lain cara kot...huhu

mcm sy pundi kosong dia tak nampak apa. lepastu doc bg sy 30 minit suh minum air byk2 . alhamdulillah lepas minum air masak byk2 baru nampak kantung & janin . masa tu 6 weeks

Peliknya doc suruh kosongkan pundi kencing. Sepatutnya penuh la senang nampak. Sy kalau nak scan, memang minum air banyak2. Terus senang nampak. Pelik doc tu ye 😅

Sy pn 1st pregnancy juga, masa jumpa doc tu ada minta izin dgn doc nk pergi tandas tapi doc tk izinkan pula... Nasib baik scan tk lama, mcm nak tkencing ja 🤣

Masa saya dulu doc suruh minum air banyak2 untuk penuhkan pundi kencing. Doc kata senang nak tunjuk dekat kita mana pundi kencing n mana Rahim kita

Klu scan seeloknya jgn kencing...senang nampk..