Scan early pregnancy

Salam semua. Boleh share tak bila waktu sesuai nak scan utk confirm pregnant? Saya baru 5w. Semalam pergi klinik sbb demam n ada inform doc saya pregnant. Jadi doc terus ajak buat scan tp gelap sbb pundi kencing kosong. So doc suruh dtg lg sekali time pundi kencing penuh. Tapi kalau nak scan 6w nanti takut tak nampak apa juga kang rugi pulak. Sbb doc tu suruh scan awal just utk confirmkan pregnant dan nak check kedudukan kantung. Agak2 kalau scan time 6w dgn pundi kencing tu penuh boleh nampak tak kantung?

20 Các câu trả lời

Sy upt beberapa hari sebelum period. Sy terus pg jumpa dr dan dr scan dr bwh xnampak ape2 pon. Lps tu dr suruh buat beta hcg selang 2 hari. Result kluar confirm pregnant. Jd cara paling baik nak confirm preggy buat beta hcg paling berkesan.

2y trước

Iya ujian darah. Xmahal sgt kalau x silap agak2 lingkungan Rm50 sy buat kat hospital swasta. Tp sy claim kompeni.

Selalunya Kalau nk scan nampak jelas minum air bnyak2 sblom nk scan..before this I pernah scan jugak xnampak then nasibla doktor x suruh balik terus. Dia suruh minum air mineral botol kecik 2 botol then scan balik..

2y trước

Nk masuk 6.. Kalau nk sng nowadays kan ada scan 2D.. it’s for early pregnancy.. dari week 6 dah nampak jelas

tunggu masuk 8week saja sis baru scan, mcm saya hari tu excited nak scan masa 5week last nampak kantung kosong ja, buang2 duit scan, saya saran kan 8week ke atas baru scan

Kalau sy, sarankan 8 weeks baru g scan . Time tu biasanya boleh nmpak dah . Mmg kena penuhkan pundi kencing (tp jgn terlalu padat hahaha), mudah Dr nak scan

Scan lg 2 minggu sis. Tp sblm pg scan minum air banyak. Tu memang tips sblm g scan & sblm buat detail. Gambar akn cantik masa pundi tengah penuh.

2y trước

Okay sis noted. Terima kasihh

insya Allah boleh nmpak kot sbb sy scan 4minggu tapi dah nmpak kantung dan janin melalui scan biasa shj, sbb sy penuh kan pundi kencing..

ikut nasib. saya masa 6w dah nmpk tp scan ikut bawah (tvs). kalau scan ikut atas x nampak. perut tebai sgt dgn lemak agaknya 😂

2y trước

Sama lah kita tapi saya kena buat tvs masatu sebab keluar blood clout, scan je ada heartbeat dah🥹

Alhamdulillah saya masa 6weeks dah nmpk kantung, baby dan ada degupan jantung. Yang penting sis kena minum banyak air sebelum scan.

2y trước

Scan biasa atau melalui bawah awak?

Biasa kalau scan masa week 8 dah boleh nampak heartbeat sekali so better scan week 8 je. Takde rasa membazir sangat 😀😀

sy msa 4week Dr scan dri bawah nmpk dot titik kecikkk je hehehe msuk 8week boleh nmpk besar dh sis...elok tggu 8week je ...