Berat 126kg

Sy pregnant 39week1day harini. Belum ada tanda nk bersalin. Sy berat 126kg, xde gdm alhamdulillah. Tp berat naik mendadak sgt. Sy stress nurse dgn doc mcm marah sy mkn byk tp sy rasa sy mkn mcm biasa je. Bju pun xketat. Pakai yg lama je xde bju preggy. Skrg hri2 kena gi timbang, check bp dgn kencing. Ok je bp dgn air kencing. Sy stress sgt. Ada x yg mcm sy. Naik mendadak berat? Masa awal bkk buku berat 103kg je ? please bg semangatt

Berat 126kg
58 Các câu trả lời

pengalaman saya..sy msa preg pun berat naik mendadak. start naik berat 4kg lebih msa kandungan 33w. kena check bp dari weekly ke daily. 36w kena paksa bersalin sbb bp tinggi. dari 92kg smpai last sblm beranak 107kg. kena tahan wad 10 hari. msa duk kt wad start mkn ubat darah tinggi. bila sy bgerak dari tandas ke katil pun bp sy tinggi walau sy baring.sampai nurse xbg sy kemana2. kalau sy bru lepas bgerak diorg mmg xcek bp sy. biasa sy org last skli cek bp. sy xde pedih ulu hati atau bdebar ke apa. rasa sihat je. tp sy ttp dshkan svere pre eklampsia. ( kaki bengkak smpai atas betis) . hbs brslin discaj je wad esoknya dah cek daily bp. sedih sgt. letih dan geram dgn pnyakit. tp alhamdulillah hbs je 40hri pantang sy hilang darah tinggi. ubat pun dh stop. lega rasanya tp lepas ni kalau preg kena on aspirin.

4y trước

Sis induced ke?

Sy brat 84kg.. Awl trimester trun smpai 70.. Skg 36weeks 86kg..xde gdm, bsp smua ok.. Nurse prna mrah kurangkn mkn mknan bmnyk nti brat mkin naik..pdhal sy mkn mcm biasa, kdang2 xmkn lngsung sbp mlas.. Sy bgtw lh yg brat sy mmg 84kg, tp hritu msa buka buku 70kg coz morning sickness truk..d mrah plak sy bnyk ckp ktanya 😅😅 pdhal sy bgtw jerr😄...prna skali skip bsp, sbp klnik jauh sy plak xde kndraan nk ulang alik ke sna..klau nk stay kt klnik xble sbp sy ade ank dua org bskolah xde siapa jgakn..husb krja jauh.. Fuhhh sakit jgk telingat dgr nurse membebel 😂 doctr plak ok jerr dia just bg tarikh bru tuk bsp....sbar jerr lh sis orgg tembam nhe mmg slalu d pertikaikn 😖.. Sy smpai xtw nk ckp apa, senyum kn jerr 😄..

Sama laa saya Sis.. Saya buka buku Pink 55.6kg masa tu 10 week, skrg berat saya 32 week naik ke 75.3kg.. Bila Dr scan, dia kata saya yang bermasalah badan naik mendadak.. Saya makan pun da kurang, sehari makan nasi 1 kali yang lain air susu makan dengan biskut.. Hermmm kemudian Dr ukur berat baby tak besar sangat.. Normal je berat baby.. . Sampai saya mental seminggu 2 kali kena pergi klinik untuk check BSP.. Stress sampai rasa malas nak datang kerja.. Sebab penat KEHULU HILIR.. Semoga urusan kita dipermudahkan la ye Sis.. Aamiin

Em rasa best tgk org lain berat mcmtu, nampak sihat, baby cukup zat. Masa saya check upt dpt tahu pregnant, berat 39. Sampai bulan 7, naik 41, doc ckp baby naik berat, mak nya sama je. Aik aku kata, macamana boleh mcmtu? Takkan berat maknya turun. Doc angguk sambil senyum. 😥 lepastu cuba lah mkn byk2 lagi sampai rasa takselera pun ye, paksa je makan. Sampai nak bersalin, timbang 53. Alahai seronok nya! 😂 kalau la sampai skrg 53 lagi. Too bad, baby dah 5 bulan, turun 43 🙃

Sama macam sy sis 🙂 masa mula² buat buku pink berat 64kg+ camtu lah , now 29w dah 80.2kg 😌 tiap kali berat badan naik mendadak , kena buat bp seminggu 🥴 padahal makan macam biasa je 😌 kencing manis , darah tinggi , gdm semua takde , takde masalah apa pon sepanjang preggy 😌 sabar ye sis , sy pon kadang² stress memikir takut nurse bising sebab berat badan asyik naik mendadak je 😅

4y trước

Takpelah janji baby sihat 😘 sis jaga diri okay 👍🏼

Jgn stress sis biasa tu kadang bkn exactly pun berat kita naik, yg berat tu baby. Sis lebih tahu badan sis, sometimes mmg keje nurse n doc pantau berat badan utk elak kita tidak sihat. Thinking positive in shaa allah everything ok. Saya ni berat turun kena marah sedangkan dulu mmg berat saya kurang bila 1st awal kandungan naik over dari biasa....pertengahan 2nd tri ni turun plk

Harap2 takde ape la sis. Sama la mcm sye berat asyik naik je. Setiap 2 minggu mesti naik 2kg. Nurse asyik bebel je suruh diet jgn pemakanan. Nak buat cam mana. Asyik nak makan je. Huhu. Last timbang masa belom bersalin 97kg. Tapi tu la mula2 preggy takde pape masalah bila dh masok 3 trimester terus ada kes bp naik. Alhamdulillah semua nya dipermudahkan bersalin normal

sis,xyah stress sangat nnt baby pun stress... biasa la tu klu masa preggy ni mmg berat kdang ada yg naik mendadak ada yg maintain saja...sy pun berat naik mendadak juga..tp kita mesti cool ya... awak dah 39w kn... dah dekat sangat tu... doa byk2.. zikir byk2... manatahu malam ni ke esok pagi awak dah melahirkan,kan best tu dpt tgk baby... 😍

sy pn mcm tu jgk. . tapii sy ad gdm. berat bru naik 2kg dlm 1bulan. .tu pn nurse dh bising. .xthu laa mcm ne nk wt. kdg terpikir normal la berat akn naik sbb dh ad ank dlm badan kita. tapii nii semua peraturan hspital nk xnk kne ikot sis. .jgn stress okeyy. . insyallah x ad pape tuu. .cuma penat je kn. tapii pikir wt smua ni demi ank. .

sama mcm sy sis, buka buku 77kg naik p 90+ tp xda gdm atau drh tnggi, hr tu blk2 cek bp selang 2hr dorg rsau ada tgi drah sbb brat cepat sgt naik.. last2 smua normal je.. tp doc scan baby d dlm yg besar smpai sy jmpa pakar.. skrg 37w+ 98kg da tp maintain je 98kg dr 34w hr tu.. 😅 hrap2 x naik lg laa.. 😅