bantu saya

sy preggy ank kedua....tp kali ni morning sickness sy teruk sgt....xnk mkn nsi...perut lapar....tp tekak xnk terima...kdg2 sy xthu nk mkn apa....sy ada mnum susu anmum...tu pn nk muntah...tp sy tahan....dengan sy gastrik lg....bru 6 mnggu kndungn sy...g dapur,bau mask2 pun dh xtahn...bleh bantu sya x...ada ksan apa2 x dekat baby

15 Các câu trả lời

minum air masak bg cukup, kalau tak lalu boleh tambah limau kasturi sikit. Makan buah epal hijau dgn kulit utk hilangkan loya. boleh mkn buah kurma utk tambah tenaga. 1st trimester Insyaallah tak jejaskan baby dlm kandungan, yg penting jgn tinggal asid folic @ supplements yg kk bg. cuba cari makanan yg sesuai, yg tak buat sis muntah lepas mkn. mkn makanan tu hari² takpe, janji mkn. cuma pastikan yg tak over garam, gula n tak terlalu pedas. contohnya, laksa ke, tomyam ke, bihun sup ke.. tak pun try nasik berwarna, mcm nasik lemak, nasik tomato.. try lah cari sampai jumpa. masuk 4@5 bulan Insyaallah alahan tu beransur hilang. sabar bnyk²..

masa sy start pregnant haritu baru 5 week dah teruk MS nye,sy try je makan apa yg masuk,masalahnya smua xmasuk,makan je kluar balik smpai berat pun drop ,alhamdulillah masuk 3 bulan MS dah start hilang ,awak bersabar jelah ye sis,insyaAllah dia akan hilang sdiri tp jgn lupa minum air masak atau air sejuk bnyk2 utk tenaga

Sy kunyah gula² sis sbb nk maintain sugar levels dlm bdn. Try mkn biskut jacobs yg original tu ngan minum air milo pns². Tak mkn lgsg pn x elok utk baby. Sis kena try & error sis. Cari mknn pe yg sis boleh consume. Kena kuat utk baby ok. Semoga dipermudahkan 😊

Sy pregnant 2nd time aritu pn mabuk terukkk sgt... Dapur mmg 3 bln x berasap... Xbleh bau org tumis ape2 pn... Mkn mnum ape saje sume kuar balik... Msuk 16weeks alhamdulillah bleh mkn dah... Sis bykkn mkn buah.. Mnum jus buah.. Kalo muntah mkn balik...

Bt ms skrg elakkan pergi dpur.. sy dr start tau preggy smpi kndungan 11week x jenguk dapur. Sis kena byk mkn buah2.. sup2. Try slow2 mkn apa2 pn...jgn bg perut kosong. Nnti lg teruk morning sickness awak

Sma dgn sy sis, tp sy da 10w.. Msak² tu x alah, yg alah nye jmpa sink dgn msuk bilik air msti muntah.. Tekak pn xbole terima nasi, tp sy ganti dgn mee or bihun,, xpn sy mkn roti dgn nuttela, buah²an..

Sama laa sis..sy skrg alami mcm sis ne..7mnggu skrg..mkn mee je mmpu..tp sy xgalakkn sgt..mkn roti2 je dgn air suam bt masa ne

Bykkan mkn buah sis... Sy pon mcm tu, xleh telan nasi awl preggy tu... Jus mamariam pon bgus ,kurgkan loya...

5y trước

Sy pon ad gastrik sis, pg² mnum perut kosong pon elok je perut sy. Alhamdulillah.

Sama la..try sis mkn buah,oat,biskut,..mkn bubur ke..sis mkn sikit2..tp kerap..inshaAllah ok😊

Cb mkn kekacang,sy klau susu mmg lgsg xleh nk minum...oat pn ok,just tryla dr perut lapar cmtu