Tanggungjawab

Sy nak tnya .. brdosa tak kalau suami belom mampu bagi duit belanja dekat mak dye ? Kami baru kawen 1bulan .. kewangan memang xstabil lgsung, nak makan, nak isi minyak kete suami utk g keje pon pinjam dgn mak sy .. tiap kali mak mertua chat suami mintak duit tapi suami xbley bagy, mesti dye akan ckap soalah suami sy nie xmngenang jasa seorg ibu yg lahir kan dye, pastu nnti mesti makmertua akan send vid dkat gp family cam nak perli anaknya .. tiap kali dye mntak duit tapi suami xbley bagi mesti makmertua jadi camtu, bila dgn anak laki dye yg lain tade pulakk .. bukanlaa nak buruk sangka dgn makmertua sndiri .. cuma terasa laa jugak bila suami diperli mak sndiri .. jatuh dosa ke kalau suami blom mampu ? Atau memang kite sbgai anak mnantu kena ikat perut sbb nak bagy mak mertua duit ? Camne ye ? 😕

2 Các câu trả lời

suami kena faham turutan nafkah, 1st diri sendiri 2nd isteri 3rd anak² 4th mak 5th ayah 6th adik beradik. and suami wajib bagi awak dulu nafkah. lps tu bru bagi mak dia kalau ade kemampuan. x berdosa suami tu kalau xde kemampuan utk bagi ke mak. sbb mak dia ada ayah yg wajib tanggung nafkah utk mak tu. nafkah ni akan jadi tanggung jawab suami sampai akhir hayat selagi dia ada kemampuan utk bekerja. boleh rujuk ceramah ustaz azhar idrus pasal nafkah ni.

Kalau ayah mertua masih ada,,ayah mertua la yg wajib nafkah kn ibu mertua sis .bukan ank dia.kalau ada lebihan baru la boleh bg sebagai belanja.yg wajib dinafkah tu sis,bkn mak ayah suami sis