Naik moto ketika hamil

Sy nak tanya, boleh ke wanita hamil naik motor. Sebab kawan suami sy kata tak boleh. Tp tak dinyatakan kenapa. Masalahnya, sy & suami hanya ada motor ?

121 Các câu trả lời

Boleh je sis. Tapi make sure pesan pada suami hati2 bawah motor & pls pls pls alert elak lopak ke apa2 lepastu dekat bumper jangan laju atau brek mengejut akan effect apa early pregnancy. Saya dulu masa before preg kalau boleh memang taknak naik motor. Bila dapat tahu pregnant nak taknak kena naik jugak sebab dari rumah ke office jalan jammed teruk. Alhamdulillah semuanya ok. Oh lagi satu kalau kita sendiri perasan lopak ke bumper ke, cuba2 utk berdiri sebab nak elak dari badan kita melantun. Cane nak ckp eh 😅 tp yg penting kena sentiasa pesan pada suami

4y trước

betul²..sy pn bdiri mse prasan jln xrata ni..tp lenguh gak la kaki lps dh smpai tu.. 😅

Assalamualaikum sis, sebenarnya nasib sis dgn saya sama saja.. Dari anak first sampai anak second saya Dan suami hnya ada motor( bukan tak nak beli kereta tapi tak DA rezeki lagi..) Alhamdullilah tak Ada apa pun.. 25/09 saya selamat melahirkan anak no 2 tu pun. Every month check up pun naik motor sampailah week ke 39. Tu pun saya saya pesan jgan tunggang lju sbb dah besar.. Sakit klau lalu jalan Yang tak elok... ☺️ maybe kawan suami sis tak nk sis rasa sakit kut waktu naik motor...

Boleh tapi extra carefull sebab takut terlanggar batu ke lubang nnt hentakkn kuat2 takut baby xkuat lagi dlm perut blh mnyebabkn bnde yg kte xnk berlaku. Sy pernah naik masa pergi kerja dlu waktu tu Allah uji suami kereta bagi org sambung bayar kami pakai motor je tp sblm naik motor sy doa mnta Allah lindungi kami lindungi kandungan sy. Alhamdulillah baby ok je skg ank sy dh 4tahun dh. Alhamdulillah baby lahir rezeki masuk mncurah2 smp sekrang Alhamdulillah.

Bodoh lah kwn sis yg ckp tak boleh tu... Sya naik motor dr awl pregnant lg sampai hari ni dh 37w tunggu masa nk bersalin ni. Klau pergi kedai dkt area rmh sya naik motor je. Sebab motor suami pakai utk keja. So htr anak sekolah sya drive juga sampai hari ini even perut sesak kena stereng. Keta manual pulak tu. Cuma klau naik motor tu, jgn la langgar lubang, nnt bergegar pula bby dlm tu. Bahaya sikit

Sama lah cam Sya duk merantau jauh hanya ade motor je pi mna2 naik motor,pnh skli mase pregnant 26weeks jatuh dr motor sbb ade keta langgar kat tepi blkang motor syukur Alhamdulillah saya dgn baby ok je sempat masuk wad jgk sehari tuk monitor baby,smpi tgah kontraksi pon nak pi hospital kmi guna motor je,klu rahim kuat in Shaa Allah tiada apa2 pregnant naik motor ni,doa bnyk2 sis

Takde masalah nak naik. Tapi sebenarnya bergantung pda kekuatan rahim masing2. Takut terhentak sikit pun boleh jd effect. Saya pregnant dri awal, hari2 naik motor sbb tknk naik keta mabuk 😂 tp laki yg risau sbb saya bwk motor jauh sorg2 pun berani walaupun husb tk bagi. Doa yg baik2 sis. Pujuk je baby mntk tkde pape jd bila nk motor. Mntk Allah kuatkn rahim.

boleh sis tapi berhati-hati jangan smpai macam sya . dah dua Kali accident that time takthu lagi pregnant so selamba jelah . dua-ii kena hentakan Yang kuat . alhamdulillah tak gugur tapi Lepas dari tuh suami tk bgi dah sebab dapat tahu sya pregnant itupun Lepas accident kedua sbb teruk . alhamdulillah Rahim sya masih kuat . doakan selamat anak sampai lahir yaa

Bkn xblh sis.. Die tgk ats keadaan dri kte.. Kkak sy krja naik mtor.. Dr awl smpai nk brslin pom naik mtor.. Jauh die g krja.. Sy plak xleh naik mtor awl2 slalu bleeding.. Lpas 3 bln bru kdgan kuat sy naik mtor dh ok.. Awl2 ni kne hti2 la.. Ats bdn org kn.. Utk kbaikn bwk slow2.. Jgn langgar lubang.. Brek klu bonggol smua tu ye.. Smga mumy n bby shat2..

Boleh je... Saya anak pertama asyik naik moto je... Bersalin awal... Hehe... Anak kedua lagi lah lasak... Travel naik motor dari KL ke Johor dan patah balik.. Johor ke KL... Siap singgah Melaka... Masa tu mengandung 4 bulan... Hehe.. Kira lasak juga la masa mengandung anak kedua... Alhamdulillah... Doa yang baik-baik... Allah lindung... Insha Allah...

5y trước

Terima kasih jawab soalan sy ye 😊

Xde mslh pn naik mto & mto tu pun x bersalah. Sy ni tiap hari g keje naik mto, amek Ank, g kedai semua naik mto, g checkup pun kdg naik mto. Alhamdulillah dh nk msuk Ank Ke3. Tp jgn la saja p langgar lubang ke, bumper ke. Berhati2 je slu. Bersyukutlah Sekurang2 nya kita ada jgk kenderaan. Ada org yg lg ssh dri kite ✌️