dilema duduk rumah mertua

sy nak mintak pendapat.. sy dah setahun duduk dengan mertua.. lepas kahwin terus dapat rezeki anak.. dulu laki sy janji nak duduk rumah sendiri sampai la janji hanya tinggal janji.. alasan sy tanak duduk dgn mertua.. sy ada anak buah mertua jaga sbb mak keje arab..ayah pulak keje kl.. sy tak suka cara diorang jaga budak.. umur 2 tahun marah2 tengking.. kurung dalam bilik.. saja pukul sbb suka dgr budak nangis.. walaupon lepastu dia pujuk balik.. banyak kali jugak sy dgr dia kene debik..kuat.. tapi dorg syg je cucu.. cuma cara dorg sy tak boleh terima.. sbb bg sy nakal budak jangan la sampai naik tangan.. sy dah ada 8 anak buah.. mak ayah sy jaga cucu jugak tp sy tgk dorg tak macamtu.. mungkin perbezaan cara didik anak.. sy tanak nanti anak sy pon kene macam tu.. anak sy 2 bulan.. sy tak suka setiap kali anak sy bangun mertua ambil masuk bilik dia.. tutup pintu.. kadang dia bukak pintu bilik nak tgk anak dah bangun ke belum.. sy kadang menyusu tertido dgn tekk terbukak.. yang buat sy paling marah haritu pak sedara sy dtg.. orgnya macam alim jugak la.. jd dia kata anak sy selalu nangis sebab berpisah dgn uri.. dia mntak air.. sy dekat dapur tgh buatkan air utk tetamu.. sy dtg depan tgk dia bg air dkt anak.. pakai jari dia dgn tak basuh tangan banyak kali dia bg anak minum.. siap suruh anak hisap jari dia.. lps dia balik sy ambil anak masuk bilik nangis2.. dah la tak bagitau sy.. bila sy ckp dkt suami.. dia diam.. dia kata nanti dia cakap dengan mak.. esoknya sy tanya mak cakap apa.. mak dia cakap takkan sikit pon tak boleh.. hmm. sy skrg tgh tunggu nak masuk kerja.. sy tak apply lgi..sy jadi pening nak tinggalkan anak dekat sapa.. hantar pengasuh sy risau.. bg mertua jaga macam tu pulak..

17 Các câu trả lời

Pendapat sy, its better u send anak u dekat pengasuh. Kalau bg mertua jaga pun u risau kan. So perasaan tu sama. Tp kalau antar pengasuh nie, u boleh ckp u x nk ini u x nk itu untuk anak u, sbb u bayar die dan die org luar mmg akan fhm. Tp kalau mak mertua u, u ckp u x nk itu untuk anak u, mak mertua u akan persoalkan knape, u x nk ini untuk anak u, mak mertua akan persoalkan juga. So pengasuh is the best solution. U kena percaya skarang nie ramai je pengasuh yg baik2 dan akan jaga anak u dgn baik. Kalau u ada rezeki lebih, letak dkt childcare, ada CCTV 24 hours, tp mahal sikit. Bab die jaga cucu die, anak buah die tu, let it be, cara dorg nk didik mcm mana lantak lah, janji diorg x buat cara tu kt anak u. Mak bapa budak tu yg sepatutnye bertanggungjawab so x u x perlu masuk campur pun. U boleh ckp dgn mak mertua setiap kali nk keluar masuk bilik u dan husband sila ketuk dahulu sampai u ckp boleh masuk, tolong hormat privacy u dan husband u. Kalau x jalan juga, asal u dalam bilik je tolong lah kunci pintu. Dan letak sticker besar2 sila ketuk dahulu sebelum masuk.