anak kuning tggi tahap nk tukar darah!!!

Sy jelaskan dulu & nk mtk pndapat pd kwn2!! Ok start hari ptama check kk kuning baby Dh 17.2..kk trnfer hospital.. Pegi hospital doc hnya check suhu dmam baby tanpa ambik darah untk result kuning baru, tggu lama2 doc hnya check mcm tu dan suruh balik katanye 17.2 tu xtinggi xprlu tahan wad dan xperlu ltk bwah lampu!!!ok fine..sy dan suami bwk baby balik dan hari kedua pegi blik kk sprti biasa..smpai kk,doc dan misi2 kk tkejut tgk kami dtg dan tkejut baby xditahan wad..dlm masa sama dia pun dok ckp2 mbawang psal hspital xambk tindakan ats baby..doc bt lg tranfer baby dihospital lain plak..dgn sy bru 5hri bpntang pegi aje lah demi ank dan mahu ank slmt..smpai kecemasan hspital lain plak ambk darah ank check ank kuning dh mlmpau tggi dari 17kuning baby dh smpai 28kuning baby tggi hgga kul1 pg kami ke hspital untk tanda tngan tkr darah baby.. Skrg ni hati sy t'amat sakit mlihat baby cucuk bkali,dok bwh lampu,dan hmpir2 nk tkr darah lg smpai terancam nyawa baby?? Sy nk mtk pndapat kalian ptut x sy saman doc hari pertama yg kata ank sy xtlalu tggi kuning tu untk pngajaran untk doc tu dan tdk cuai waktu bkrja bila merawat nyawa org!!!

anak kuning tggi tahap nk tukar darah!!!
21 Các câu trả lời

Kuning ni untuk semue baby sebenarnye normal.. Sebab baby punye hati tak matang lagi.. Cumenye.. Low risk or medium risk untuk kuning baby tu.. Kalau mummy blood group O,baby blood group selain dari group O,maksudnye medium risk.. Medium risk ni baby tu memang akan berisiko kuning tinggi.. Sy jelaskan sikit untuk baby yang perlu duduk bawah lampu sikit ye.. Yang ni untuk baby yg umur 5hari keatas,(low risk) 👉kalau bacaan kuning lebih dari 18 keatas, baru doktor akan start lampu. (medium risk) 👉 kalau bacaan kuning lebih dari 15 keatas, baru doktor akan start lampu.. Biase kuning akan hilang dalam mase umur baby 2minggu.. Kalau lebih dari 2minggu,baby masih ade kuning, maksud nye prolong jaundice(kuning berpanjangan) atau breastfeeding jaundice(penyebab dari susu badan mummy sendiri), yang ni tak payah risau.. Kuning ni akan ambik mase umur 1bulan/2bulan untuk hilang.. Cara elak kuning baby tinggi, mummy kene struggle untuk feed baby 2jam sekali start dari umur baby baru lahir sampai umur 2minggu..2jam sekali ye mummy.. Baby baru lahir, memang aktif tidur.. Sebab badan dia still lemah.. Kadang tu, kita nak breastfeed pun gagal, sebab dia tak bukak mulut and tidur.. Semue tu xde masalah dan bukan penghalang untuk kita bagi baby kite minum.. Klau baby masih tidur dan xnak bangun, mummy pump out milk dan bagi baby minum melalui cup atau sudu memang khas untuk feeding baby.. Kalau nak bagi cup or sudu.. Kite kene bagi jumlah yg secukupnye dengan umur baby dan berat baby.. Formulanye [berat baby x 150 ÷ 12] yg ni untuk 2jam sekali feeding,. Klau susu badan mummy tak cukup untuk baby, mummy boleh topup kan dengan formula.. Xde masalah pun.. Tapi elak susu kambing, sebab susu kambing xsesuai untuk perut baby yg masih kecil.. Formula yg sy suggest kan SMA S26, SNOW, FRISOLAC, ENFALAC, SIMILAC TOTAL COMFORT Pastikan baby banyak kencing dengan membuang air besar, baru kuning cepat turun.. Sy just kongsi ilmu yg sy ade, sebab sy kerje nurse bahagian newborn baby dekat 2tahun dan selalu ikut Doktor round explain dekat mummy pasal jaundice(kuning baby) ni.. Harap bergune untuk mummy2 yang first time.. Sy pun mummy to be first time.. 🤗Tq..

fr me nak saman doktor ni make sure poket you pun kena tebal sis, sbb benda macam ni kalau kita nk fight kita kena standby lawyer yg hebat lagi lagi nak fight dengan doktor, lagilah banyak yg dia manipulate nnt utk kes mcm ni, so nasihat myra, dgn condition you masih dlm pantsng, and ank jaundis tinggi macamtu, better you ketepikan dulu hal saman tu and focus utk diri you and yr baby sayang. Bukan apa myra takot keadaan getting worse sbb kita dalam keadaan kotor macamtu syaitan suka meracau mind kita taw, macam myra pun ssma baby kuning tinggi, 258 masa tu kena warded sehari je even lepas tu kena ulang kk hari hari utk ambik darah, benda ni mmg stress sbb tgk anak kita sakit, tapi klu kita stress satu apa pun tak jadi sis, kuatkan semangat!

Kesiannya. Kalau dah bacaan 17. Memang kena tahan wad. Yes doktor tu cuai. Sebagai ibu kalau anak pertama mugkin kita ada rasa gugup atau tak tau nak buat apa. Tapi kalau dah masuk anak 2 atau 3. Ibu mesti yakin dengan naluri. Tegur dan tanya saja kalau rasa tak sedap hati atau nak bertanya. Apa pun ibu banyak kan bersabar sepanjang baby kuning ni. Pengalaman saya dah anak 4. Saya bagi susu badan dan susu formula sepanjag 2 minggu baby kuning. Selepas itu bagi susu badan sahaja. Insya Allah

Sbr sis..ank first sy dlu kuning tinggi bacaan sampai 30++ dan prolonged jaundice. Sy just bg dia bf je. Pastu pastikan bby xtido sgt di siang hari. Sbb klu dia tido je, kuning xkan turun. Susukan dia sejam sekali. Kalau dia tido,sis kejutkan dia utk menyusu. Makin kerap sis susukan dia, makin cepat dia turun.Inshaa Allah kuning akan turun. Satu lagi sy mandikan dia dengan herba demam kuning brand Nuraz lepas dekat seminggu lebih kena ward. Titik kan je dalam air mndi dia.

5y trước

Yup..memang tinggi. Last mase doc lepas kluar wad tu pun 24.5..dapat balik tu memang sy ikhtiar macam2 tp xjd.. Sbb sy berdarah O, org ckp klu ibu darah O, anak pun darah O memang macam tu kuning akan cepat naik dan lama. Anak sy tu sebulan lebih jaundice. Smpai sy rase macam nak give up.

bagi jak susu badan sis klau xcukup susu badan lg bole minta susu formula dgn nurse .. dulu ank first sy pun tinggi kuning /g6pd tp syukur xsmpai tukar darah .. keep je baby bawah lampu .. baby kerap popo lg bagus sbb kuning tuh keluar sekali dgn popo dea .. ank ketiga sy pun g6pd jg kuning xtinggi sgt .. sekali je kena lampu next day xperlu lampu tp kena stay di NICU smpai 5 hari .. skrg hari ke 18 dha kuning pun xda.. pa2 pun semoga dipermudahkan urusan sis🙏

5y trước

yaa bole masuk group tuh sis 😊

Kalau sis boleh menyusukan baby dgn susu badan... Then saya recommend sis minum banyak susu kambing... Then susu kan baby... Kalau baby minum susu formula.. Stop kan dia susu formula and bagi baby minum susu kambing.. Insyaallah jaundis boleh diubati dgn susu kambing... No choice, do it or stay sorry..

5y trước

May Allah grant you sabr, and may Allah heal your baby faster, and grant him a great health and wealth.. Ameen. 😘😘😘.. Be a strong mom.. You can through all this things...

Allah hai siannya baby. Patutnya doktor pakar mereka cek. Dan bila mereka lihat baby kuning tak terok sgt. Mereka bagi balik. Sis menyusukan baby sis. Jangan bagi baby tidur lama2. Selang satu jam susukan anak. Bagi kurang anak kuning. Semoga dipermudahkan aaminn robillalamin.

Nape cmtu erk.. pelik spital yg first sis pergi, biasa kalu baby dorang mmg allert...cuai btol,tukar darah bkn main2,baby sy pom hmpir 2x nk tukar drh,risau xleh ckp.. skt owg ckp proses tukar drh tu... sepanjang proses tu baby xbereti nangis sbb tu ibubpa xleh tgk...

Saya iktiar bagi anak minum susu formula karihome.. Alhamdullilah.. Tpi sbb kuning terlalu lama suspect kencing kotor... Sampai skrg kena treatment.. Walaupun saya yakin anak saya sihat.. Mcm jdi bhn kajian ank saya.. Sedih saya

5y trước

Sbab doktor tempat kerje sy bagitahu macam tu.. Karihome memang xsesuai untuk baby.. Biase nye, klau tempat kerje sy, suke syorkan formula SMA S26, SNOW, FRISOLAC, NAN, SIMILAC

sis cuba cari sengkuang cina. blend halus, tapis jngn bgi ad serdak pun. bagi minum pada baby. insyaallah akan berkurangan. spupu saya buat cm tu dengan izin allah bkurangan. tapi tnye org tua2 dlu. tkot lain2 org ad yg x bagi.