Kena Covid.. risau pasal kandungan

Sy dah detect Covid positive.. Nak tanya apa perlu sy buat.. blurrr dah.. sedih takut nanti baby kena apa apa.. ada sesiapa lalu situasi ni?? Tolong share.. sy 18 minggu #pleasehelp #firstmom #bantusharing

10 Các câu trả lời

Saya kene covid waktu kandungan 28 mggu, kuarantin di rumah sahaja sbb symptom tak teruk. Just sakit tekak saja, kuarantin di rumah selama 7 hari. Kene Update mysejahtera dgn kkm punya setiap hari soal kesihatan, tapi hari kedua saya kuarantin tu dah mula start hidung sumbat dgn ada kahak, nasib baik takde demam. If demam tu yg buat risau tu sbb ada baby kan😌 tapi alhamdulillah setakat itu saja symptom saya, banyakkan minum air suam dgn air lemon suam, makan buah2 camtu. Saya banyakkan bawak mandi time kne covid tu bagi badan segar. Then berehat, suami tidur asing takpelah untuk kebaikan kan. So sis jgn risau inshaAllah semuanya baik2. Moga cepat sembuh ye. Masa kuarantin tu saya pantau oxygen sendiri guna oximeter tu, jgn kurang dari 95 ye, if kurang atau rasa sesak nafas, jantung laju ke apa terus ke emergency ye. Moga dimudahkan segala urusan🤲🏻

2y trước

Tq

Sy pernah lalui masa kandungan 12 minggu. Masa tu sy kna virus delta. Smua simptom sy dpt. Demam crcah 40.5 n klau turun 38 n 39. Cirit,muntah, hilang deria rasa n bau, batuk n selsema. Allah je tau mcm msna derita sy. Admit ward 19 hari n masa tu dh cat 4. Bernafas pkai oksigen yg jenis mask n dh nk ok br pkai tiub utk bernafas. Bila tk guna bantuan oksigen memng tercungap² nk bernafas. Masa tu memng dh risau betul dgn bby dlm perut coz br lg kn. Tp Allah maha mngetahui,dlm ward tu ada 2 orh pesakit ibu mngandung yg keguguran. Tp alhamdulillah bayi sy still bertahan smpai bersalinkn dia. Skrg dh 26 hari pun. Puan jgn risau ye yg pnting kna kuat semangat

2y trước

Terima kasih ibu ♥️

Saya kene covid masa 22weeks & kene warded di hspitl dlm 3hr. Symptoms batuk teruk smpai terkencing2 & sakit dada, sakit tekak,selsema , demam panas smpai suhu 40. Tp demam tk lama. Cuma sy kene warded sbb oksigen kurang. Tapi lepas 3hr keluar hspitl tu sy kene ambil heprin suntik sendiri di rumah selama 10hr(ubat cair darah beku) & lepas tu Alhamdulillah beransur pulih.. cuma perlu byk2 kan minum air suam dgn kerap & kalau boleh pantang kan dulu air sejuk atau ais kalau nk batuk cepat hilang.. Insha Allah sis jgn risau ye..saya doakan sis cepat sembuh & dipermudahkan segala urusan🤲🏻

2y trước

🤲🏻 terima kasih

saya positive covid masa 22 weeks, symptoms saya muntah, minum air mineral pun muntah, sehari tak boleh makan, demam, sakit tekak, batuk, sendi saya sakit smpai tak boleh tegakkan badan, pinggang sakit smpai ke perut, saat kemuncak time tg malam, saya terus ke emergency, nadi saya n baby terlampau laju, 4 hari warded,masuk 6 botol air. lepas admit saya kena ambil heparin, inject sendiri plus time covid husband pjj, family yg banyak bantu alhamdulillah sekarang da ok. cuma kalau ad batuk, post covid omicron lama sikit nak sembuh

Saya pun baru kena covid time week 7. Batuk teruk sampai muntah muntah kahak padahal saya memang sejenis yang takda morning sickness. Hidung berdarah, kahak berdarah. Demam, sakit kepala. Dah ambil 2 round antibiotics still tak okay sampai sekarang dah week 14. Kesan long covid still teruk badan lemah dah sebulan lebih batuk tak kurang. Tapi Alhamdulillah baby okay doc pun kata jangan risau covid tak effect baby. Cuma mommy kena kuat semangat, and always positive.

Sy pun pnah positive covid msa week 17 tahun lepas bln november. Kna angkut ke pkrc hosp sg buloh. So far ok je. Tp hari ke3 kat sana saya pitam ttba. Tros dorg hantar ke ward. Stay ward bersalin 😅 sbb ada pakar kat sama. Pun ok je. Dun wori ok. Insha Allah xde pape. Sy 20 hari kna cucuk heparin. Utk cair darah. Sakit. Tp utk kbaikan diri sendiri dan baby jgk. Kena kuat ok. Doa byk2. Jga mkn mnum.

saya pun baru swmbuh dr covid bulan 3 haritu ...waktu tu kandungan 5 bulan... Alhamdulillah syukur xde apa2 ...yg penting sentiasa update perkembangan kita dlm my sejahtera ..nanti dorg akan suruh g cac utk check perkembangan kita.. insyaallah semuamya akan baik2 aje..

Sy pernah positif covid last year…Varian delta.Baby xleh nak survive 😢 Keguguran 19wks6days .Sy doakan semoga sis dgn baby akn kuat & selamat.Sbb dgar member ckp varian omicron ni x sekuat delta

Saya kena covid masa baru 7 week, alhamdulillah baby okay. Mommy jangan risau. Kita kena fikir positif Insya’Allah baby baik baik je.

sy bru ni posotif covid and kuarintin di rumah 7hari.. hari² update dlm mysejahtera bab kesihatan