tolong sy

Sy buntu nurse sruh sy bli ubt 3in1 ini kt farmasi.. ini ubt tmbh darah.. antra 3 nie mna 1 yg mommy2 dh ambk.. mna 1 yg pling bgus.. sbb sy dh 34weeks.. kurang darah..

tolong sy
527 Các câu trả lời

Nurse tpt sy ada gtau byk2 ubat tmbh darah yg paling ok dan cepat serap zincofer..sbb sy skrng ni tgh hamil ank ke 3 hb mmg tiap kli hamil low 10 ke bwh je..sblum ni sy mkn iberet hb masih lg low lps pada 2 sy tukar zincofer alhamdulillah hb sy dh naik ke 11..zincofer sy telan sblum tdr..

Saya cuba ketiga2 nya. Obimin-kadang2 muntah Zincoffer-setiap kali makan(surrender dah) Iberet-setiap kali makan(tapi x cuba lagi dengan air oren mcm yang mommies sini cadangkan) Sekarang teruskan dengan obimin je lah. Walaupun dah 37 minggu, masih lagi muntah2. Hm

semua tu ok sis..depends pd bdn sis pulak nk terima ubat tu.. ade org mkn zincofer tuba2 rasa mual rasa nk muntah. Sama jugak dgn iberet. Sy dh mkn obimin zincofer dan iberet.. skrg sy on iberet.. obimin x rasa ape bila mkn.. dia ok saja.. iberet mmg power hb naik terus..

obimin & zincofer biasanya KK yg bg. Tpi sy dpt zincofer. Dan everytime mkn mmg mual teruk.. Jdi doktor sruh sy bli Iberet. Iberet ni hrga dia mahal sket dri yg dua2 tu.. dan KK x supply.. xsilap iberet ni yg paling bgus diantra 3 ni. Smpai skrg sy msih mkn Iberet.. 🥰

Pengalaman sy iberat. Pesanan docter.. Jangan ambil ubat tambah darah ini(mana² ubat tmbh darah) dgn susu...Krna boleh mengganggu penyerapan zat kpd baby . Kalau termiNum susu sblumm ambil ubat .. kena tgu 1 jam ... bru ambil ubat. Ambil ubt Dan air buahan xpe..

sy kalah makan iberet, makan je sakit kepala,loya muntah,Tak hilang..stop.akan baru hilang semua tu..wlaupn mgandung Tak Ada alahan.muntah..tp makan iberet terus muntah,loya,yg Tak tahan sakit kpala Tak hilang...stop makan baru hilang semua rasa....Tak serasi rasanya

sy dah try iberet dan zincofer. iberet takde bau dan rasa darah so ok je makan. zincofer ada bau dan efek kuat dalam masa 30min kalau tak tahan mst muntah. tp rasanya zincofer dah ok da,just lps mkn ubat tu terus mkn buah oren or jus oren. insyaallah tak muntah

Saya dulu doktor bagi iberet tapi memang tak boleh terima, sejam dua lepas makan ubat ni je mesti akan muntah dan sakit.perut. ubat pon keluar balik sebab tak hadam.. ikut orang lah.. saya memang tak sesuai walaupun kurang darah sampai lah seminggu sebelum bersalin

msa anak kedua, mula2 mkn obimin tpi hb darah rendah.lps tu kena tukar 3 jns ubat,tetap sma.last skali kena bgi zincofer,trus hb darah naik. Tipsnya lagi, 2 jam sblm dan 2 jam slps mkn ubat,jgn minum yg berkafien termasuk susu. Banyakkan makan sayur dan buah2an juga

4y trước

@qiflora zinconfer bila telan rasa nk muntah, tp mnum dgn sunquick tanpa gula.. Tk rse nk muntah pn

Saya dulu makan zincofer hb okay je 11, pastu tinggal makan dalam dua minggu jugak la sbb bz pindah rumah. Lupa mkn ubat. Bila start mkn balek, jd muntah balek n loya. Nurse tukar ke obimin, so far okay jer. Hb 13.2. Ikut badan masing2 kot ngam ngn ubat apa.