Ubat klinik tambah darah

Nak tanya ada dk dekat sni ibu2 yg sama mcm sy, xbole mkn ubt klinik bg yg tmbh drh tu . Smpai 13w dh sy xmakan, bru mkn beberapa bji ja. Ada x ibu2 yg xmkn mcm sy.?? Klau mkn jgk mmg lembik . Muntah dri pgi smpai mlm, nk tdo pn still muntah. Xbole mkn lgsung. Nk tnggu tukaq lmbt lg nk ke klinik . Bln 1 nnti 😢 ada x mcm sy . Xmkn lgsung ubt tmbh drh .

4 Các câu trả lời

kalau ada nombor nurse yg jaga, boleh contact tanya boleh tak nak tukar ubat, kalau dia ada stok, boleh tak nak datang pick up je. kalau tak, selalunya nurse akan suggest beli sendiri di luar. kak ipar saya pun sepanjang pregnancy dia tak makan ubat tambah darah. folic acid pun tak makan, nanti ganggu perut dia. dia cuma ambil methylfolate je. alhamdulillah takat ni anak2 dia nak masuk 5 orang dah, semua sihat. tapi vit C, magnesium, dan pemakanan sihat memang dia tak tinggal sepanjang pregnancy.

Kalau hb ok tak payah makan.Banykkan makan makananyg boleh tambahkan hb.tp seeloknya makan ubat senang.. Sbb makin besar janin makin byk darah kita dia ambil.

sy tahu2 pregnant je suami g beli farmasi. sy guna iberet. mmg tahu ubat kat klinik Tu... mmg xkan leh telan

pergi farmasi, tanya ada tak jual trial pack iberet, maltofer or obimin. beli dan try satu2 tgk mana yg serasi.

6mo trước

ok baik sis.. tq ya ❤️