tolong sy

Sy buntu nurse sruh sy bli ubt 3in1 ini kt farmasi.. ini ubt tmbh darah.. antra 3 nie mna 1 yg mommy2 dh ambk.. mna 1 yg pling bgus.. sbb sy dh 34weeks.. kurang darah..

tolong sy
527 Các câu trả lời

Hi,,Sy dulu pn anemia dgn 9.11 sja ,,jd ubat yg selalu d klinik x bekesan dgn saya..obimin pn macam tdk berkesan... jd sy ambil zincofer dan sy minum ini https://shopee.com.my/product/61930620/1442624037?smtt=0.0.9 Alhmdulilah..darah sy naik 11.0 ..anak sy tidak pernah kuning teruk waktu lahir,dan berat dia laju naik bila dia full BF wktu sy ni.. Sy bkn promo barang sbb sy pn cstemer..yg dlu sy beli dgn nurse sbb dia sarankn sy amalkn minum tuu..minuman tu sma mcm bt minuman ribena..hnya bncuh dgn air sjuk tdk perlu gula & sgt baik jika amal siang mlam..rsanya pn sedap macam ribena..smpai skrg ank lelaki sy suka minuman prisa ribena ..dan ubat dmam pn msti blackcurrant flvour😅

5y trước

To be honest,,rsanya exactly same mcm minum ribena tu..sy pn cm xyakin mula2 tp tawakal & niat sja first minum tu..pagi2 sblm bklinik sy mnum horlicks & srpan bskut ja..tp sy exchange minum tu jus..darah sy dr 9.11 jd 11 naik mndadak..jd sy amalkan sja sebab sedap🤭😅😅 jadi bila ank sy kna tahan d hospital sbb prem& berat hnya 1.5kg,,sy mnum tu air ssu sy jd mlimpah2.. Mgkn Allah da bg sy rezeki slps doa sy 3 hri blm kluar air ssu..bila ank sy da start mnyusu Alhmdulilah naik berat dia cepat bila sy amal tu jus..ank 5 bulan sy da stop mnum😅

(copy paste dari doktor) Ubat tambah darah ada mcm2. Saya susun dr yg plg tinggi zat besi ke paling rendah ye 🍒 Maltofer 🍒 Iberet 🍒 Ferrous fumarat (ni yang makan empat sekawan tu) 🍒 Obimin Depends on tempat, biasa KK dan hosp bg apa yg available. Biasanya maltofer dan iberet kena beli sendiri. Maltofer yang ada rasa coklat. Lain org pun lain tolerance dia. Ramai mengadu muntah makan iberet. Yg makan ferrous kata sembelit. Jadi setiap org berbeza ubat yg dimakan

Iberet buat sy sembelit 😅 tiap 2 hari baru ada buang air besar 😅 tapi yg bagusnya, iberet x kacau perut, xda bau.. zincofer pulak kurang sembelit jugakla.. tapi bau iron tu naik tiap kali lepas sy makan 😅 bikin mual 😅... tapi dua2 sy ambik, hb maintain.. skrg sy guna zincofer sebab iberet xda d klinik tempat sy bkilinik ni, tapi ada juga d farmasi luar/klinik swasta.. obimin sy x pernah makan.. kalau ikut kelas ubat, iberet no1 sebab kategori A, zincofer 2, obimin 3..

sy mkn obimin alhamdulillah hb ok..sis jgn bergantung pada ubt jer taw..sis mkn something yg boleh naikkn hb..mcm sy amalkn mkn jambu batu..alhamdulillah start pregnant sampai lah dah sarat hb maintain sampai naik 1 angka..dr n nurse pon pelik..mule2 sy tak taw yg jambu batu boleh naekkn hb..sis try lah carik jambu batu..klu jambu batu tak dak sis try buah delima..buah delima boleh naekkn hb kt n banyak jgk khasiat laen😊

Sy hari tu ada mslh hb rendah, dr suggest makan iberet malam n siang makan obimin, terus naik mendadak. Obimin pluz paling bagus sebab banyak sgt kandungan dia termasuk folic, omega, etc. Tp agak mual bila makan obimin pluz tu. Masa first trimester tak boleh makan obimin sbb mual teruk, so masa tu makan maltofer. Semua benda ni sama je, multivitamin utk ibu dan baby, cuma beza brand dan isi kandungan dia je.

x kisah yg mne 1.. kdg2 bkn psl mne ubat yg lg power. tp cra kta mkn dan adakah ubat trsbut btul2 work dlm bdn kta.. pstikan wktu mkn tu prot dah ksong dr apa2 mknn 2jam sblm.. mkn ubat dgn air oren sunquick..nk mkn dgn buah oren sunquick pon ok. lg elok mkn mlm sblm tidur..pemakann kne jg jglah. air kafien2 stop trus.. klu mnum susu jarakkan masa jgn mnum wktu nk mkn ubat. tgok result mcmna dlm sbln.

Ikut penerimaan badan juga rasanya.. sy awal2 nurse bagi makan zincofer tapi sembelit teruk. Tukar ke ferous fumarate tapi hb drop hampir 10 drpd 13 lebih. Ikut suggestion nurse kita kena makan ubat ff ni sejam/2 jam sebelum sarapan. Naik terus sampai 12.3 lepas 3 bulan bawah 11. Tapi kena disiplin. Tak boleh tak disiplin. Kalau boleh amalkan susu kambing. Dapat bantu sikit2 naikkan hb.

saya mkn zincofer,darah saya pun rendah, masa mula2 makan ubat tu, mesti lepas telan je xsmpi 5minit muntah balik. lepas tu baru kakak saya ajar teknik nk makan ubat tu. lepas makan mknn berat, tunggu dalam 20minit baru makan ubat tu, lepas telan je ubat tu terus hisap jus buah oren, nak bagi rse ubat tu hilang. alhamdulillah smpi skrg saya okay je makan ubat tu, darah pun dh stabil.

5y trước

selalu saya makan time lepas makan tghari, sbb selalu kalau lepas mkn pagi perut mesti xselesa.

Ank first ank kdua semua oke. .msok yg ke e. .semua x msok ..msok je jd smblt pning prt sebu mntah2. .lps pde 2 tuka maltofer..alhamdulillah oke semua nya. .hb mmg xde mslh dri kakak slong. .tp skng x tau la bole dpt kn tblet or x. .sbb sye cri farmsi area slyg semua kte tblet x ua kn lg..juast ade syrup..nk xnk kne tkan jgk syrup walau rse kuat. .😑

zincofer ni kuat sikit ubat dia. Sbb tu siapa xtahan mmg akn loya muntah. Sy dulu mkn zincofer tp x tahan so tukar kpd obimin. Better kurgkan minum susu sbb susu penghalang serap zat besi. Jarakkan wktu minum susu n pengambilan ubat. Digalakkan mkn ubat first thing in the morning sblm sarapan sbb bdn lebih cpt serap. Sy cuba cara ni baru laa hb naik.