Tolong jawab please

Sy baru 32 week.. tapi perut sy sakit sangat2 menekan2 dekat atas ari2 tu.. Mcm sengugutt tapi ntahla nk ckp.. Tidur sakit jalan sakit smlm g klinik doc ckp mungkin kple bby dh turun dan dia mnekan2.. So normal.. Tapi sumpah sakit nk pusing mngiring kiri kanan mmg la sakit sangat.. Ad tk yg sama mcm sy.. Sy tknk g hospital haritu sy sakit perut sy pergi hospital pastu dia boleh pulak cakap macam ni dekat sy " sakit sikit cmni pun nk datang " lah pastu xdatang kang kau tnya knp xdtg , klinik pulak suruh g hosp kalau sakit apa2.. .. Sakit hati btul sy.. Family pulak asik fikir sy asik tidur je dia ckp bnyk kn bergerak siap beza2 dgn dia pregnant dulu.. Padahal sblum2 ni sy active je.. Tpi bila sakit melepet kt tilam smua ckp susah beranak la apa lah.. Ad tk siapa2 kne mcm sy.. sakit sngt nk tdur mlm xleh 😞 nk jalan sakit nk bngun dri duduk sakit 😭 .. dri duduk nk baring sakit 😭😭huaaaaaaaaaaaaa#ingintahu #seriusnanya #pleasehelp #pleasehelp #bantusharing 😭😭

13 Các câu trả lời

sama lah saya pun sakit mcm tulah...nk bngn duduk sakit...nk pusing kanan kiri pun seksa sgt...sy kalau ikut kn ni pertama kali sakit macam ni...sebelum ni 3 org ank x pernah mcm ni ....org kata sakit mcm ni salah satu alahan jugak...jd bertabah jelah...tunggu kuar tanda2 je baru nk g spital...alahan masing2 org x tahu x rasa sis....bila rasa sendiri baru tahu seksa ke apa...patut nye misi ke doktor bg lah penerangan kan...knp kita sakit mcm ni..ni x nak bebel lak..kalau tahu xdelah kita terkapai2 nak pergi jumpa doktor kan...sy pun bnyk jgk tanya kan kawan2 majoriti sakit alahan mcm ni baby girl..harap bertabah lah sis...sy pun bertabah je...buat mn mampu...rasa sakit bnyk kan rehat....rasa ok br bngn buat keje rmh...kalau mlm2 bngn nk kencing memang seksa sgt lah nk blh berjalan ke tandas tu...rasa nk tdor tepi tandas je kan....ins shaa allah sis semoga kita dipermudahkan nanti...sy pun anggap sakit ni ujian dan alahan semasa mengandung...berfikir positif n cuba slow2 buat ...contoh nk bgn ke...nk pusing tu...sy try slow2 walau ambik masa...

2y trước

aah betul sangat sis.. bukan kena dengan doctor nurse je kadang dgn family sndri pun duk kata " aku dulu sakit banyak je buat kerja xde melepet " sy pun mcm Allah kau faham tk sakit.. bukan kita main2 atau buat2 sakit ni.. terima kasih sis.. Sy harap kita sama2 kuat.. Hari2 nak nangis je nk bergerak tk boleh.. Tkda siapa nk tolong..

normal kot sis.. atas org jugak.. sy ni dah 31w, sebelum ni 28w dah rasa dh sakit kat ari2 tu .. pergi klinik swasta, diorang cakap mungkin sbb kepala baby, tengkorak dia keras sikit bertemu dgn tulang kita, lagipun kita punya tulang n ligamen longgar2 tgh pregnant ni.. tu pun blh jadi punca.. byk kan minum susu utk calcium.. sy ni campur dgn bengkak cucuk infron, lagi sakit sis .. tahan je lah, pergi hospital pun, xtau nk describe, sakitnya mcm mana.. dr akn tny, ada perut mengeras ke? ada kluar darah ke lendir ke? tu je.. kalau takde, mne nk layan nya.. balik je lah.. kalau sis tanya sy, sy baring je dlm pregnancy pillow, tinggi kan kaki, pusing kiri atau kanan yg selesa.. mintak tolong suami picit2 kaki tu.. InshaAllah, sakit kurang, nak kata hilang tu, tak lah.. dah perut dh membesar kan.. mmg adat lah tu, sakit sana sini.. semoga Allah mudahkan urusan sis dan suami 😉

sye pon kene jgk mcm tu...ank kedua nie mmg da start sakit,33w diowg sruh pegi je labour room klu sakit pinggang...tp sye x lyn sgt ape nurse kk ckp sbbnye nty bile kite dtg sne terang2 dia sruh blek...bgi sye labour room tu khas utk emergency sgt2..klu kite rse x kene pde bdn mmg better ad surat refer dri kk...itu lebih baik,utk mengelak diri dri kene perli kt kaunter 😒kite sme rse sakit tu...klu boley tahan sye tggu dlu...smpai turun tnde...skrg sye rse sakit kt ari2 mcm baby nk kuar..tp sye buat rileks je..buat jalan itik mencangkung walaupon baby awal lgi...sbb sye detect baby besar...gdm diet control..jdi sye berserah je klu bersalin awal..n xnk bersalin lgi sbb merajuk dgn mnusia yg bernama nurse😢😢😢

2y trước

sama dengan sy.. awal lagi ni tknk pergi hospital kang tak pasal2 kena paksa beranak.. sy tahan selagi tkda tanda turun...

mmg sakit tak selesa,sy pun rasa dr 31w lg,skrg nk masuk 35w dah,makin tambah tak selesa,sakit pinggang,sakit punggung,nak ubah posisi tdur pun sakit,sesak nafas lg,sakit kaki,mmg byk sakit la klu nak kira sangat,1st time pregnant kn,sabarlah,tak lama lg nak bersalin,kena hadap juga dah nma mengandung,mengadu kat nurse kata normal,scan pun normal,if bleeding or leaking terus ke hospital,sakit contraction if kerap sangat pun kena dtg hospital terus,

Saya pun dah mmg susah nak gerak, 32w jugak. Pelvic bone sakit gila. Setiap kali nak bangun seksa hmmm… Kalau baby gerak rasa sakit sikit dlm perut. Katanya normal sbb baby dah besar. Tapi terbalik pulak kat hospital tempat saya sikit2 nak warded sampai saya yg tak berani nak gy hospital takut kena warded hahaha😂😂😂

saya pun nk masuk 31 weeks..tu pun rasa macm senggugut...tdur malam apatah lagi...nk jalan susah bdiri skjp pun susah apatah duduk...sakit punggung 🤭...harap kita semua bersabar ye..tinggl berpa mnggu je lagi...semoga urusan kita dpermudahkan...

sy pun rase benda yg same. now 32 weeks jugak. sakit area belah bawah mcm kt pundi kencing tu jgk. bile tahan kencing lg la terase sakit sampai nk jln pun mcm penguin je. kdg rase jgk bile time tunduk or duduk mmg tak selesa sgt.

sy pn alami apa yg sis alami,kdg sekali2 dtg rsa segugut tue...bwah ari2 mmg skit klau gerak jalan kew mmg skit,tmbah klau duduk nk bgn mmg ssah...sy dh 31mgu dh,semoga Allah permudahkan urusan kita ibu hamil nie..amin2..

blh Cuba beli maternity supporting belt utk tampung perut.bila nak tidur,mengiring sebelah kiri,letak bantal antara dua paha.blh Cuba baca artikel ini https://www.hmetro.com.my/WM/2020/10/633749/spd-bukan-soal-remeh

Sama dengan saya baru 30 weeks tp bila scan punggung dia pulak duduk dekat laluan tu.Hmm harap lah dia berpusing nanti.Sakit tu biasa sis tp kalau dah keluar darah atau contraction boleh dah pergi hospital