doc tulis missed misscariage, tapi...

Sy ada check ke klinik untuk kesekian kalinya.. Doc refer sy ke hospital untuk buat tvs.. Sbb baby heartbeat dh tkde. Dia tulis missed misscariage, tp bila sy check guna upt still naik double line. Dah 3 kali sy buat check since doc ckp sy misscariage. First sy check pd 26/12 , lps tu 4/1 , and now.. Masih lg double line. Hospital ada bagi appointment untuk buat tvs esok pagi. Saya ragu.. Betul ke sy missed misscariage? Tp sy tkde bleeding/ sebarang sympton misscariage mcm sakit perut atau apapun . mohon pencerahan ... Sy buntu..

doc tulis missed misscariage, tapi...
19 Các câu trả lời
Chuyên gia

Salam sejahtera puan. Saya amat bersimpati dengan keadaan yang menimpa puan. Harap puan dapat bersabar. Untuk makluman puan, ujian UPT mengesan paras beta hcg di dalam darah, oleh itu, selepas keguguran (miscarriage), paras hormon ini mengambil masa untuk kembali kepada asal, oleh sebab itu anda mendapati ujian upt anda masih positif. Bagi mendapatkan kepastian, anda boleh ajukan soalan ini lebih lanjut kepada doktor ketika temujanji tvs esok. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Yes. Missed miscarriage dah terjadi mungkin beberapa minggu atau hari tapi badan kamu masih tak recognise miscarriage dan masih ingat kamu sedang mengandung. HCG masih ada. Saya pernah alami missed miscarriage. Masa check up, Patutnya 10w tapi kandungan/janin tak membesar - masih dalam saiz 6w and no fetal heartbeat. Esoknya terus start pendarahan sikit dan dalam beberapa hari ada ketulan dan kantung keluar sekali. Lain orang lain badan ya. Ada yang tak keluar sendiri akan rasa sakit Dan terpaksa buat d&c untuk keluarkan. Please go to clinic untuk checkup and sah kan. And bersedia dengan pad maxi or adult diaper sebab pendarahan banyak ya. All the best and take care!

Hormon hcg still akan ada dlm badan walaupun lepas 1-2 bulan gugur. Sbb tu sis cek upt still kuar double line. Mcm saya dulu pregnant 12weeks doc scan xnmpk heartbeat dan janin pun kecik size mcm 6w je. So doc tnya nk tggu dia kuar sendiri atau dnc sbb sy xde bleeding ape, sy pilih dnc terus the next day sbb sedih pikirkan nk simpan janin lama² xbernyawa dlm rahim.

Minta doktor utk scan semula. Kadang2 mesin scan certain klinik macam kabur sket. Mcm pngalaman sy..sy pn pernah didiagnose missed miscarriage sbb ad berlaku bleeding dn bila discan di kk, tak dpt detect heartbeat baby. Then sy direfer ke hosp berdekatan. Sy di ed, alhamdulillah doktor scan smula n found our yg baby masih ad lagi dn masih bernyawa.

Mcm sy sis.. memg klu kte test masih double line.. sbb kantong mSih kt dlm.. appointment kt hospital.. scan bwh smua.. kantong pnye size xsme ngn week kandungan.. nnti dktr kn bg mse smpi bpe hb.. klu kanting xtrun sndri.. kne cuci la jwbnye sis.. mcm sy, sy ikhtiar sndri.. bg kanting cpt kecut n dye trun sndri..

5y trước

Sy ada pengalaman missed miscarriage makan jamu. Kes sy lps makan tu darah keluar byk sgt2 berketul2 smpai membahayakan keadaan sy. Setiap setengah jam kena tukar pad. Bila sampai hospital di emergency sy kena d n c jugak sebab kantung tak keluar abes. Jadi saya sarankan kalau keadaan jadi macam saya cepat2 pergi hospita. Kalau tak boleh bahayakan diri kita sendiri.

Saya pun disahkan missed miscarriage khamis lepas. Scan masa 10w5d tapi saiz janin hanya 8w2d and heartbeat dh stop. Saya ambik keputusan untuk tunggu turun sendiri. 16.1.2020 kalau x trun jugak saya kena D&C. Sekarang xda simptom nak trun pun. Huhu. Risau jugak kalau xturun.

5y trước

Tqvm sis. Hopefully saya akan complete miscarriage. Sebab takutnya nak D&C. 😭

Selagi kantung masih ada dlm rahim.. upt akan double line... Kecuali klu kantung dah jatuh. Hcg perlahan2 akan hilang.. klu dah lebih 12w x jatuh. Kena p hsptl scan balik.. mn tau miracle bby ada ❤️... If x ada pun kena ambil ubat bg jatuh..

Sye mse gugur dlu pun upt still positif sis, tpi weakly positif la doc ckap. amik mase utk jdi negatif sbb hormon HCG belum hilang sepenuhnya. Tpi ape2 pun sis better consult dgn doc lain, tgok pndangan doc lain mcm mne.

5y trước

Biasa doc akan bg 2 weeks utk gugur naturally..sy pun br miscarriage 31/12 lps, gugur sendiri...skrg tgh berpantang.. Apa2 pun better sis refer pakar..moga yg terbaik utk sis

Sy pon pernah mgalami masalah yg sama..turqn darah.. g chck doc sahkan keguguran..tp saya msih xpercaya.. bila check pnentcy test.. masih pragnent.. lps 2 bulan.. kantung baby kluar sepenuhnya..akhirnya..redha..

Memang test double line,tp heartbeat tkda,mcm mana bby nk besar tnpa heartbeat,lg pun bby belum trun jd darah lg,kalau sis test 100 kali pn tetap jgk sma,harap urusan sis dipermudahkan