Darah tinggi + sakit kepala

Hi,, sy 1st time pregnant skrg almost 8 week. Detect darah tinggi ,consume ubat klinik swasta. Sepanjang mengandung ni macam kerap sakit kepala,, ada ka petua untuk kurangkan sakit kepala,,sebab kalau boleh tak nak terlalu bergantung dengan ubat sakit kepala,,😔

4 Các câu trả lời

Sakit kepala sign of uncontrolled blood pressure..g la kk/hosp gov/hosp private for follow ups..g klinik swasta ni korg akan pergi bila sakit je,xdenye nk follow up..monitor blood pressure at least twice a day AT HOME!i can predict preeclampsia/eclampsia/stroke/heart attack/many more in the future if remain uncontrolled To those yg not yet pregnant..get your pre pregnancy weight under control,within normal bmi..then once in awhile,pls do check your blood pressure..dh doktor kata ada penyakit darah tinggi,mkn ubat regularly,get a proper follow ups so at least your medications can be tailored accordingly

saya pun ada mild hypertension masa first buka buku pink. dpt ubat cair darah (baby aspirin) skrg bp saya dah ok. kena tidur awal sis, banyakkan minum air. nnt dah larat sikit kena byk jalan, hirup udara segar

Jaga pemakanan, amalkan gaya hidup sihat, kurangkan screen time, patuh arahan makan ubat. minum air kosong secukupnya, elakkan stress.

mata kabur tk