Tips tak sakit breastfeed

Hi, sy 1st time mum, nak tanya tips menyusu tanpa rasa sakit, baby sy baru 3 hari, masuk hari ke 2 dia dah pandai ketap gusi pada puting dan hisap kuat2. Sy selalu tak tahan sampai menjerit2, kesian ke baby 😭😭 nak bli pump jenis electric orang cakap lagi sakit berbanding direct bf. Anak sy demam kuning and still kat hospital, mintak tips ye semua mcm mana nk tahan sakit kena ketap gusi ank masa menyusu tu 🥹

4 Các câu trả lời

Saya pun mcm sis jgk. Memang sakit sampai nipple crack dgn luka. Rasa trauma nak nyusu kan baby. Sudah nya breast engorged. Saya ambik keputusan beli jea pump electric, sebab anak saya pun kuning. Kesian plak dia takdapat susu yg cukup. Saya pump then bagi jea baby bottle feed sementara nak lega kan nipple crack tu. Alhamdulillah now nipple pun dah okay dah. Saya selang seli direct feed dgn bottle feed

Kena berurut sis lama lama rasa sakit tu kurang sendiri sbb saya awal awal bf tu memang mengigil satu badan bila anak menyusu and sis boleh pump susu kalau taknak direct feeding dulu sbb biasanya kalau beli pump yg insert serasi dengan puting kite selesa je bila pump tuu

pump x sakit pon sis. sye epmom. start pump dri dlm pantang, x de rasa sakit langsung kalau pilih size yg btol, guna suction and level yg betul, lekapan yg betul. baby gigit masa menyusu tu normal je. ramai je yg kena mcm tu. ade tarik x masa dia gigit tu?

betulkan cara latching