Sembelit💀💀

Start pregnant asyik kena sembelit jer. Jagalah makan macam Mana masih jugak sama. Ubat doctor bagi pun Tak jalan, kadang2 4 Hari Tak poop boleh buat perut jadi sebu. Makan banyak sayur Dan buah pun sama.. nak buat Macam Mana??? Paling sadis bila membuang boleh berdarah..sakit sangat😢😢😢 Stress

16 Các câu trả lời

kalau keluar darah gi check. sambil tu minum air bg banyak. keluar darah tu punca dia kurang air, lepastu usus serap banyak air, termasuk yg ada dekat najis, bila air diserap taik automatic akan jd keras, lepastu bila kita berak taik yg keras tu akan himpit kapilari darah yg dekat laluan lubang dubur dan kapilari darah tu akan pecah darah tu terkena dekat najis.. tu lah punca kejadian taik berdarah. bila kerap jadi situasi macam ni, akan membawa risiko untuk kena buasir.. bila kapilari darah pecah, tak mustahil bacteria dari najis akan masuk dekat luka tu, end up jd jangkitan, a.k.a buasir. buasir ada 2, buasir dalam dan buasir luar. sy pernah buasir sejak umur 17, hampir kena bedah, Alhamdulillah... sy sembuh masa umur 19. berkat ubah gaya hidup, ubah pemakanan yg sihat, dan tak pernah skip ubat yg dr bg. bila dah pregnant ni banyakkanlah minum air, banyakkan makan buah dan sayur, yg penting air tu..

3y trước

eykaa : sy makan hemorid. dr yg bagi. dah dia ada cara makan dia. disamping tu kena jaga pemakanan dan gaya hidup. kurangkan gula kafein, banyakkan serat, dan air kosong. kalau x lalu sayur sekalipun, wajib makan buah.. sy masa pregnant ni memang x lalu sayur. makan je muntah.. jd sy pulun makan buah.. oh lepastu dr ada bg ubat yg sumbat dekat punggung, Anucare nama dia.. sy pakai setiap kali sy berak taik keras atau besar, bau dia macam chocolate tapi dia warna putih.

Sis mkn vit apa ye??ni pengalaman sya la.start bka bku kk bgi new obimin.mula2 mkn tu okyh dh lbh smggu skit kepala plak.lbh truk dri migrain.last sya trpksa la stop.tpi 3 hri jelar.sbb risau plak klu xmkn jdi pape kat bby.pstu start blik mkn alhamdulillah dh okyh xda mslah skit kpla dh..time 14week kna than wad.lpas kluar wad tu hsptl ada bkal kn vit.tpi bkn obimin dya bgi yg 4 serangkai tu Folic Acid,vit C,B Complex n Iron Tablet..strt mkn ni la nk poop tiap pgi xboleh jdi sembelit.air byk je mnum buah hri2 mkn mmg wjib.syur pn mkn ssu pn mnum.tpi still jdi sembelit.sy tgl 2 hri xmkn vit ni.tgok poop elk je esk tu.mkn blik jdi blik sembelit.dri situ la sya prsan sbb apa jdi smbelit.las sya trus tgl xmkn dh 4 serangkai ni.mkn blik obimin.smpai skrg okyh xda sembelit dh..☺️

3y trước

saya makan iberet folic 500....

mnm jus pati delima gulsan..kalau xda mnm air sunquick tanpa gula..janji masam..sebelum tido sy ambik segelas dgn ubat zincofer..setakat ni membuang ja keja..serik sebab preggy anak ke2 sg kna buasir dgn kencing xlawas,asyik berulang klinik tu yg letih..susah betul membuang..skrg ni ok dah lepas amal air masam sblm tido..air masak mmg setiap jam segelas..kdg tu 2 gelas..

Cuba guna enema. Boleh beli di pharmacy. Mcm sy 4 hari lepas bersalin, mmg paksa untuk membuang, sy insert enema di dubur, lepastu sy minum air byk2, bila ada urge tu sy duduk di toilet seat, n bangun, lepastu duduk, bangun, duduk, bgn, supaya memudahkan tahi tu keluar. N in between minum air byk2. Pn boleh try.

3y trước

ubat cecair tu kan...ada beli 1 carton boleh lah membantu bila nak membuang tu pun sakit jugak😬. sebab dubur dah Luka...😢

Sama puan. Sy sblm pregnant pon kene sembelit. Now pregnant kan kita mkn iron lg la bertambah sembelit. Dulu sy amalkan betik+nenas bila kena sembelit tu. Terbaik lembut sng je. Dah pregnant ni sy makan dragonfruit, jambu batu. Stop cafein (kopi teh coco)

Saya pun kerap sembelit kadang smpai seminggu tk membuang.. Skrg ni saya amalkan minyak kelapa dara mmg hari2 membuang.. Tapi saya start consume pregnant 6 bulan.. Skrg ni mmg kerap membuang..

3y trước

Kita Cuba...harap menjadi..

cuba try bangun pagi minum yang masam, saya bangun pagi makan pati delima, walaupon masam demi nak lawas poo sangup dari duduk toilet berejam sakit, sejak makan ubat iron susah poo

3y trước

pati delima ke???saya minum pati delima yusof taiyoob. 1 Audi pagi 1 sudu malam.. masam ya amat😖😖

sy awal2 sembelit. lepastu makan Zincofer, lawas terus sampai sekarang😂 tapi bau tu tak tahan la. siap bawak spray bilik lagi dalam tandas

saya pregnant yg ke 2 ni alhamdulillah tak kena sembelit.. saya amalkn minum susu je sis.. masa anak first dulu tak minum susu,,asyik sembelit je

3y trước

saya minum susu yogurt,kalau plain Tak boleh masuk..mesti muntah balik😢

sama la..kdng 3/4 hari x membuang..pagi td poop pastu keluar darah ada ketul2 kecik..ubt sy ambik maltofer sbb tu je sesuai dgn sy..