gambar sensitif episiotomy

sorry saya post gambar ni sbb saya nak tahu ada tak yg mcm saya luka jahitan episiotomy jadi mcm ni? boleh tak share apa perlu saya buat? esok saya nak ke klinik check

gambar sensitif episiotomy
54 Các câu trả lời

pendapat sye. better jgn letak ubt kuning. biar dye baik sembuh luka tu dgn sendirinya. sebab setiap org cara baik luka berbeza2. maintain jaga mcm awal2 berpntang. basuh bersih keringkan dgn btol. bykkan kali tuka pad. biar bersih dan xberbau. jgn byk sgt jalan. jaga makan.

sya masa pantang tiap hari cci pakai air daun jambu tp daun tu cci bersih dulu dan kudian masak dan bagi suam untuk cci setiap hari baru lap kering2 din spray ubat kuning alhamdulillah luka sy tak sampai 2weeks sembuh tp sy tak tau benang tu tanggal ka tak 😅😅

Sy pn nk tnya.. luka jahitan episiotomy.. . Jahitan da lebih 3 minggu dan baby da 1 bulan..tp bila sy cek luka jahitan tu brmerah tp xsakit.. asal cek ttap msih brmerah dan npk isi ..normal ka tu ? Please jwb ya mom yg ada pngalaman

5y trước

Ya isi daging..tp nurse ckp jahitan x trbukaa pn msa check up

sy beli botol spray mcm ni letak ubat kuning, senang nk cucu bahagian luka, spray then dapdap jer.. n bahagian bengkak tu, doctor suggest letak ais batu kt bahagian luka tu, alhamdulillah kecut dh luka, benang jer x tertanam lagi.. 😇

4y trước

lupa, jgn lupa makan ubat bengkak taw yg hapital bg or bole request kat doctor ubat surut bengkak, itu kalau makan dgn betul in sha Allah mmg surut lah bengkak tu, sy ari tu makan sebiji sehari, tp bengkak x surut, misi marah😅 sbb ubat tu kene makan 3kali sehari baru betol2 surut,, makan ubat x betul 🤭

Sis duduk mana ya? Sy ada beli lebih feminin wash brand tanamera..katanya elok utk cepatkan luka bersalin baik. Sy guna satu pack je sbb at last sy bersalin czer bukan normal so xguna sgt sbb xde purpose utk bawah tu.

5y trước

Kalau boleh ambik area rawang tinggalkan no fon.

Lepas sapu ubat kuning , pasang kipas biaa dia kering duluu . Kerap sapu ubat . Kalau kenal manjakani , boleh laa sapu manjakani . manjakani tu asahh dlu , air dia sapu dkt Luka . Saya sapu 2,3kali je . Jahitan terus ok .

5y trước

Nurse x bg sy sapu manjakani..

Mcm sy doc buka sikit luka czer, keluar kan air bisa dlm tu, masuk kan gel, dan dgg akn tertutup blk. Amik ms jgk, ni dah 3 mgu lbh baru baik setelah ulang alik dressing. Smg cpt sembuh ya puan 🤲

Org kata jgn makan haruan nt daging lebih klua mcm dlm gamba...seeloknya makan buah oren lg elok...ble lps mandi...lap2 then dryer smpai kering tmpt czer tu...jgn bia lembap nt sng koyak balek...

5y trước

Gambar di atas tu dier bersalin normal nmpk jelas lain dr czer..klau y czer y nmpk timbul tu keloid..

Guna botol spray utk spray ubat luka colour kuning tu..kalu tuang kt pad, takut ubat tu meresap dlm pad,x lekat kt luka..keringkan luka guna hair dryer ke sbelum spray ubat kuning

bmula dgn hari ke 3 sya dah basuh dengan air suam dan spu ubat. alhamdulillah 2 week dah kering sepenuhnya. plus saya makan highness therapy. so luka luar dalam cpt sembuh