tajuk lain . "MERTUA"

sis takda tempat luahan . sis terpaksa luah dekat sini . pendam sorang sorang sakit? . sis duduk dengan mertua . hari khamis nih ada checkup nak scan bby 20 minggu . so laki sis pening dan amek keputusan untuk cuti hantar sis pergi klinik . tapi mak dia tak bagi cuti sayang kalau ada ot masa hari tuh . sis terasa lah bab nih . kalau sis tahu jalan sis dah lama pergi . nak pergi ke klinik tuh ada masa 15 minit . mak mentua sis pagi mintak laki hantar . balik naik teksi . sis nih dalam wallet ada 3 ringgit je . nak smpai laki gaji tuh hujung bulan nak mkan apa .just semata mata naik teksi . kalau murah takpa jugak? . dah mak sis nih jenis nak duit jee tahu . #nakkecamkecamlah#nakluahsaja#takdakawan#sisterasasangat

12 Các câu trả lời

Senasib sis.. sebiji mcm mil I.. tp depa yg sebok nk dok ngn I.. mne laki I pg semua nk ikot klu Bab duit x yah cite lh mcm laki kite laki dye lak.. walhal ank je.. laki sndri Ade pon x Guna.. masih nk beban kn ank.. I x pnh jmp org2 sebegini.. walaupon I susah my mom still lg tolong bkn mcm mil I dh tau ank susah tambah kn lg beban.. klu x bg duit mula bukak kitab syurga neraka.. sedangkn nafkah ank bini pon x lps.. mcm nih lh sis.. kite senasib ja.. I mula2 pregnant mmg x blh control emosi Kira hari2 nangis mengenangkn nasib hari2 mkn hati nk ngadu kt laki.. x blh laki pon tersepit yg nih mak yg nih bini.. smpi I dpt depression tros jumpa paka confim kn depression dpt adjustment disorder.. ulang alik lh 2 mingu sekali hb bkn kk.. klu terok kne mkn ubat tp sbb pregnant I x nk ambik control sndri.. time to mcm2 lh orgtua to ckp.. x daq lapik2 bg abis.. laki kita lak sebok dambik.. lps habis pantang nasib lh helok.. x daq dh depression.. lps to I berani kn diri sbb I Ade ank kecik laki I x mampu nk BG segala benda kt dye.. tiap kli dye perlu mintak duit I sersuara hak I.. I pon Ade hak.. ank I Bru lahir pon Ade hak.. smpi I dh kurang sopan sbb trlampau x tahan ngn prngai dye.. nk2 jenis belit2 ckp ngadu kt laki kita kn.. I klu ckp I buat.. I lari rumah mak I dok 3 bln BG laki gelabah sikit bawak lari ank.. Pasto po Bru mil I helok mulut x cabul lg.. skg Kira ko Hal ko AQ Hal AQ.. ko Ade laki AQ pon Ade laki klu Kate ko jage ank ko sbb nk balasan x payah gatal biji nk kawen.. klu x nk lepaskn ank jngn gatal nk buat ank.. to je mind set I.. klu dye lebih2.. fmly I x pnh Campo dlm Hal I klu susah tlg fmly dye jauh beza.. sngat jauh dngan pikiran kolot.. mmg mak kne hargai.. tp jenis I klu ko slh aq btl on klu x nk dnga trpulang to jngn usik Kain org klu Kain sndri koyak.. to je.. 1 je ubat dye sis u kne pindah mcm mne pon Kita ttp x blh sebumbu ngn mil.. nk2 lps nih nk ada ank.. Cuba hdp susah senang berdua jngn Ade campur tangan fmly.. slow talk ngn hub.. ini mse dpt.. Tertekan, kemurungan semua blh dwarisi ye.. sbb to time pregnant x blh stress.. emosi kne jage blom pantang lg.. klu x blh control blh meroyan & Ade effect kt bby.. My mom depress time pregnant kn sy sbb my dad kawin lain.. bila besa sy dpt depress time skh 3thn nk elok.. lpsto dpt time pregnant sbb mil nasib x terok.. kemungkinan ank sy pon dpt tempiasnye.. so elak kn bende2 mcm nih Sian kt BBY..

Minta je suami cuti, ckp kt suami duit boleh dicari, tp if jadi pape pd isteri or baby nti mnyesal tak sudah.. the important part is mertua or ibubapa x elok cmpur tgn hal umah tgga anak selagi ank xminta pendapat atau nasihat.

Satu jaa saya boleh kata, tak perlu layan Mil sis tu. Makin di kesahkan apa dia kata, makin tambah masalah. Buat hal korang sudah, nak check up suruh ja husband hantar, klau pening² minta je cuti emergency..

Semoga mudah urusan sis. Saya faham, kdg mmg ada sesetengah mertua yg tak faham keadaan kita. Cuba slow talk dgn suami, bincang baik baik. Dan mintak suami cakap dgn mertua elok elok.

ALLAHU..semoga urusan sis dipermudahkan be strong ya sis..ape pn suami yg layak bt keputusan pergi teman sis checkup pasal mertua tu ignore je😉

Sis terus terang sj pd mil sis ttg masalah kewangan sis .. atau lbh baik suami sis yg bgtau sendiri mil sis.. mudah2an mil sis akn faham ..

Tkpe sis, bnykkn doa dan sabar, i know you strong k, just ignore dan pntingkn kndungn sis, jgn stress2 tau..

Bincangkan semula dgn suami sis. Suruh je Suami cuti tapi jangan cakap dengan mil sis. Diam2 je.

xpun pakai grab sis..mtk kt mak mertua tu 😜

😭😭😭😭