Mcm mana cara halus nak tolak vaccine dose 2 MMR

Siapa yg ada baca pos sy bulan lalu, yg lepas suntik 9 bulan MMR lengan baby sy sakit. 15/6 genap sebulan baby sy bejarum MMR. Sampai skrg masih lagi tangan baby sy tak boleh nak angkat tinggi limpas kepala. 🥲 sebelum ni tak pernah jadi mcm ni, main dua2 tangan dia boleh angkat tinggi kalau nak capai barang. Lepas bejarum MMR tu, terus jadi mcm tu. kalau btl la effect vaccine tu sy dh tak nak cucuk dose 2 bila baby sy dh 12bulan nnt. 🥲 baby sy tak pernah jatuh lagi. Semua xray dh buat takde patah tulang ke apa. Doc kata tu cuma keradangan, mcm kita juga kalau lepas bejarum otot kita akan sakit doc tu ckp. Yaa sy bole percaya kalu 2or3 hari dh elok lepas bejarum tu. tapi baby sy sampai dh nak dekat sebulan masih belum okay😭 sy risau, kalau nak cucuk dose 2 MMR vaccine ni. Nurse sy tu suda la garang🥲 kalau boleh sy tak nak dtg klinik lgi😭 sy trauma sampai sy tak lalu nak makan 2 minggu, sy makan pun semua rasa pahit sbb telampau risaukan baby sy. Sy mengalami kerisauan yg melampau hari2 takde mood. Mlm tak lena tidur sbb baby sy akan nagis bangun pagi pun akan nangis😭 sampai sy pun ikut nagis. Nak mengeluh pun tak sanggup sbb baby akan nagis je bila dia rasa sakit. Sy bukannya anti vaccine. Tapi kalau sda jadi keadaan mcm ni kena pada anak sendiri, sy nak sgt tolak vaccine MMR dose 2 utk 12 bulan nnt. Hari tu bejarum lengan kiri, jdi lengan kiri dia yg smpai skrg dia tak dpt nak angkat tinggi limpas kepala dia😭 kalau sy paksa dia akan menangis mcm kena pukul😭 tolong la bgi pendapat kay sy.

4 Các câu trả lời

sis buat surat rasmi, guna nama suami. bagi reason kenapa nak tolak. kalau bukan nak tolak terus, cuma nak tangguh, tulis situ nak tangguh, sampai anak sihat ke mcm mana. then bawah sekali tu sign dua2 suami isteri. nanti appointment, sis hulur je surat tu, kata suami suruh tangguh dulu vaccine tu. kalau dia nak kata apa2, boleh cakap dengan suami. kat overseas ramai je parents yg tangguh dan jarakkan pengambilan vaccine, tak ambil ikut recommended tahun yg standard tu, sebab nak anak build immune system sendiri dulu. moga dipermudahkan urusan sis ya. moga baby cepat sembuh 🩷

minta tangguh dulu sis bg hilang trauma dah sedia nanti baru sis bawa untuk suntikan yg dose ke-2 , hritu saya sendiri ada baca dan komen post sis , apa2 refer doktor dulu dan dapatkan jawapan yg tepat sebab apa dan kenapa masih lagi tgn baby keradangan lepastu sis decide untuk vaksin anak bila

Lagi satu, jangan paksa anak angkat tangan... Pantau je.. Boleh latih sikit dgn kasih sayang. Contoh ajak main, tanya, siapa Muhammed, angkat tangan... Siapa ibu angkat tangan... Kita pun angkat tangan.. Tengok perkembangan dia angkat tangan Macamana

Puan cakap je dgn nurse n doktor seperti mana puan taip dlm post ni. Bagi hilang trauma tu. Bila dah bersedia, boleh minta vaksin tu. Mungkin klinik boleh timbang rasa dgn bagi tangguh dulu?