Apa jadi jika skip obimin?

Siapa tahu kesan kalau skip obimin? Saya skip sebab rasa tiap kali ambil je, selera makan hilang dan asyik muntah.

15 Các câu trả lời

Vitamin/supplement diberi ikut tahap keperluan kesihatan masing2. So bab ni jgn tanya umum mcm ni, setiap org xsama. Masa nk buka buku kita buat test mcm2 sbb tu la, dr situ dorg tgk tahap kesihatan kita itu yg ada dpt folic acid saja, ada yg dpt obimin, ada yg kena tmbh lg vitamin lain. Next appointment bleh cerita dgn doktor awk ada problem bila mkn ubat tu, so nnti dorang akn tukar jenis lain. Bab ubat jgn ikut pendapat awam mcm ni, awk pn taktau apa akn jd klau xambik ikut jdual. Menyesal dulu pendapatan, menyesal kemudian dah tak guna dah..

Saya dari awal pregnancy sampai ke sudah, tak pernah makan obimin.. even tak pregnant pon tersangat la susah makan ubat.. obimin tu buat stock kat rumah je.. kekadang cakap dengan suami, nak pulang balik boleh tak.. hahahaha.. tapi alhamdulillah semua dipermudahkan.. anak pon sihat.. sekarang nak masuk 5 bulan.. kuning pon tak ada 🤗🤗

4y trước

Ooo ye ke. Sy dh skip. Sbb xlarat sgt dah 😅

Skrg brpa bulan.. Kalo awl2 elok ambik tuk pembentukkn tulang bdn bby... Tok pertumbuh besarn bby..... Tk leh tu mtk ubt lain...sy awl2 tk leh dia bg ubt coklt tu smpai 32w dia bg obimin try la mkn alhamdulillah ok cuma kuat mkn la...

4y trước

Betul tu.

Sy mkn obimin xserasi. Cirit. Refer ke klinik kata mmg xserasi jd sy tukar ke zincofer. Loya juga zincofer. Cara sy makan sbelum tidur dgn segelas air bncuhan pati delima atau sunquick tanpa gula. Pastu terus tido. Xmual2 dah

4y trước

Sy pon amik obimin tu sebelum tido. Sbb nurse pesan jgn ambil dgn apa2 air manis. Tp sy prasan bila skip br xmuntah dan xhilang selera. Appointment dgn nurse lmbt lg

Sy makan zinkcofer dgn iberet sama xblh masuk bila makan muntah2 semua nasi sy makan membazir muntah semua tu sy dah minum gan limau,,, kalau x makan ubag tu xpe ke erkk?? Sy hb normal je 11 lwbih gan 12 lwbih

4y trước

Kan sis,,,

Saya pun start makan obimin akan muntah. Tapi lepas tukar time makan obimin tu, dah rasa okay. Sebelum ni saya makan pagi bile perut kosong. Sekarang saya makan sebelum tido malam. Alhamdulillah....

4y trước

Sy pon mkn sebelum tido. Set time kul 12 mlm 😂 tp tu la. Asal malam je dh xde selera nk makan. Kembang pipi klau paksa makan nasi

Hrtu sy terskip obimin 1hr. Bl gi check, hb low. Nurse tny ade skip obimin ke? Bl sy ckp ade sehari, dorg bising. Better mkn jea sis. Cuba try mkn time malam sblm tdo dgn ape² jus.

4y trước

Nurse pesan xbg mnum dgn apa2 air manis. Minum dgn air masak je. Mmg sy ambik kul 12 malam tiap hari. Hr tu sy skip sminggu sbb tertinggal masa balik kl, cek hb alhamdulillah ok cantik.

Saya tak makan ubat obimin..tapi saya selalu makan kurma dengan kismis...alhamdulillah hb saya naik...saya xsesuai makan ubat tu sebab bila makan terasa mual,muntah,pening kepala jer...

4y trước

Nurse tak bagi...nurse suruh habiskan jugak...huhuhu

wallahualam kesan nya tp mst kurang nutrisi baby nanti.. or darah berkurang.. nanti pergi blk KK mtk tukar ubt.. dorg akn tukar.. ckap je tk sesuai nanti awk muntah..

4y trước

Ooo okeyy baik. Terima kasih ya 😊

Obomin, zincofer, iberet semua sy x boleh mkn kecuali maltofer yg lepas tekak.. Kalo tidak, teruk rasanya, pening, muntah, loya, gastrik, semua ada

4y trước

Ooo ye ke. Semoga dipermudahkan urusan sis ya