Kandungan Luar Rahim

Siapa pernah mengandung luar rahim? Ley kongsi simptom dan pengalaman tak? Saya doc suspek mengandung luar rahim. Hurmm

20 Các câu trả lời

Sy ada pngalaman 2x. 2018 dan 2019. 2018 ms tu 3weeks. Tanda sy bleeding mcm implantation tp lbh 3days. Spotting je. Meleret smp smgu. Perasaan xsdp sbb slalu spotting hnya 3days. Xde sakit. Sy direct ke kecemasan utk cnfirm knp. Doc ckp mybe ectopic. Tp sy msh rs kurg pcaya sbb 3weeks scan cnfirm xnmpk apa2. Then refer gynae admit. Amk darah beta hcg. Selang 2ari amk lg. Bacaan hcg klu btl dlm rahim akn double . Sy hnya naik 100+. Sbb sy msh kurg yakin mtk doc repeat 3rd hcg lg. Dan same. Naik skt. Jd sy redha. Sbb janin xnmpk kt mn cucuk mtx, sjnis ubt cyto bg mengecut dan gugur sndri. Second 2019 jd ms 5weeks. Xde bleeding. Tp feeling sy rs makin kurg mengandung. Tu slh 1 tnda jgk. Dan 1x tgh pg sy rs perut sakit mcm contract. 1x je. Krn xsdp hati sy pegi kecemasan. Dan doc rjuk gynae kes yg sm ectopic. Ms tu rs lost.kli ke 2 jd. Dan scan perut dan tvs mmg xde dlm rahim tp janin ade kt tiub knan. Tros kene puasa aritu jgk ptg kene msk ot bt laparoscopy buang tube knan. Bulan julai. Jd sbb sgkut tmpt yg sm kes 1st, ade bekas luka yg bt jln xclear sgkut kt ctu. Redha. Doc mmg mtk gap 1year utk prgnant. Tp sy xikt sbb pkr kejar ms umo sy. Sy cba gap hya 6m. Tp lps kli ke 2 ectopic julai 2019, oct 2019 sy prgnant😅 tu pn sy sndri plan nk. Alhamdulillah rezeki Allah bg dan skg 32w da. Hrpnye slmt smp deliver. Doakan ye kwn2. Nk cnfirm ada xde dlm rahim drh beta hcg bacaan klu brganda lps 48jam cnfirm ade dlm rahim jika scan msh xnmpk sbb kcik. Kdg2 doc suspek sgt awl. Kite rsau tkot bnda xnmpk kn.

4y trước

Semoga dipermudahkan

tiap bln dtg haid macam biasa..sekli tu dtg sakit sngt tak smpi tak tahan sebab perna rasa keguguran terus p klink scan kantung kosong cek air kencing mengandung..lepas tu kna suru ref hospital kat hospital scan dri bawah dri bawah pn tak nmpk kantung dr ambil darah cek jangkan kandugn dah 5 bulan terus dr suru buat pembedahan takut saluran tiub ovari tu pecah dr cakap bedah awal selgi tak bnyk darah sngt kena buat pembedahan kecil tapi klu lambat terpaksa buat pembedahan besar..trus bedah mas atu alhamdulilah pembedahan kecil je..buang ovari sebelah kiri..selepas setahun 3 bulan alhamdulilah rezki mengandung ..sekrng da 6 bulan 🤗

Doc suspect je baru tu sis. Sy cmtu gak haritu doc scan tak nampak pastu terus suspect luar rahim. Takut sgt rasanya menangis je keje 😂 Doc suggest scan ikut bawah tapi sy takmo n takut 😆pastu tiap2 malam solat hajat mtk jauh semua tu. Alhamdulillah next 2 weeks gi repeat scan doc nampak dah baby skali heartbeat lagi. Skrg dah nk masuk 7 bulan alhamdulillah 😊 So selagi takde tanda sakit apa2 sis jgn risau okay. Byk2kan doa tau. Unless sis ade any bleeding either sikit or byk, sakit perut sgt tu kena terus pegi jumpa doc ya jgn tangguh2 takut bahaya kalau betul2 ectopic. InsyaAllah sis byk2 doa okay

5y trước

Mksdnya kalau spjg pregnnt xdak bleeding n rsa sakit, insyaallah normal kn? 😓 ok sis. Insyaallah. Skrg mmg slalu cuba +ve smntra nk tnggu 2 3minggu lg 😅 tp kdng2 kelaut jgk +ve ni hahah. Risau

Saya masa anak kedua. Scan masa 9 week ada kantung. Tetapi scan menunjukkan baru 7 week. Masuk 11 week bledding. Terus KK rujuk Hospital Sg. Buloh sbb kantung dah kosong. Dr cek memang dah kosong dan kantung pun dh keluar penuh. X perlu DNC. Selepas 2 minggu, sakit perut yg teramat sgt. Pegi KPJ ingatkan keracunan mknan. Dorg masukan air, tapi sakit still x berkurangan. Sehinggakan dr perasan badan mata semua dah kuning. Kene tolak ke ICU. Pakar dtg buat scan, baru tahu ade Kandungan luar rahim.tiub kanan dah pecah menyebabkan pendarahan. Emegency buat laparoscopy. Buang tiub kanan.

Sy penah ectopic. Time detec 5 weeks. Sblm sy ke klinik ada bleeding and sakit mcm segugut. First time cek nk cnfmkn pregnant ke x memang x nmpk apa. Doc kata mgkin kecik sgt suruh dtg blk 2 mggu lg. Tp mkin bleeding and sakit mcm segugut yg amat sgt. Trus ke klinik blk doc scan dr bwh detec ectopic. Alhamdulillah sy x pecah lg tp tiub dah bengkak. So tiub belah kiri kne buang sedangkn x punya ank lg.

Sakit prut hari² n haid bawa pusat sangat sakit tpi saya x jumpa doc saya pegi beurut bidan kg jan seriusly msa d urut n d tkan bawa prut mmg sngat skit tpi lps d urut sakit d bawa perut dah hilang tpi msih ragu² ugak nak kuar p klinik kdaan x mngzin kan bidan kg ckp dah xda y perlu d risaukan...

4y trước

Sis, kalau luar rahim jgn urut kampung lagi dah 😖 kalau pecah tu mmg meninggal kalau lmbat sikit sbbkn internal bleeding 😫 jgn ambik mudah, sbb tu byk cases luar rahim pecah jd emergency case, and it is, very high risk. There is no other way to save the baby, melainkan kena operate dan buang. So kalau suspect luar rahim, cepat2 confirmkn dgn doctor luar atau dlm atau mcmna, make sure da close monitor.

Saya penah. Lewat period guna pregnancy test tak detect. Scan xnmpak apa. Kluar cecair mula2 mcm darah then coklat. Badan rasa lesu. Last2 operate buang masatu dr kata dah 6weeks++. Takpe baru suspek je. Banyakkan berdoa ye. Semoga yg baik2 saja.

Same kes adik saya. First pregnancy dia ectopic (luar rahim). Kena gugurkan kandungan dan buang 1tiub klau xsilap saya. Tapi rezeki dia ade, beberapa bulan lepas pantang tu dapat pregnant balik. Anaknya skrg pun baru masuk 2tahun. Doa yg baik2 ye sis.

3days after upt positive.. bleeding fresh blood.. emergency p hsptl. Buat tvs scan x npk kantung. But tube kanan bengkak.. masa ni x ada sakit so doc just monitor.. admit ward hari ke10 baru npk bleeding dlm.. petang nya masuk ot...

Saya pernah kena suspek luar rahim awal bulan 12. 2019... Scan dari bawah tak nampak setelah 2 minggu kemudian baru nmpk kantung saja.... Biasa nya tanda2 luar rahim sakit perut mcm senggugut....ari2 sakit dan ada pendarahan....