Kongsikan pengalaman

Siapa pernah ada pengalaman ectopic pregnancy, molar pregnancy, blighted ovum dan missed miscarriage. Apa tanda2nya ya? Boleh tolong ceritakan pengalaman mommy2 tak? Saya curious nak tahu sebab ni first baby saya. Saya dah 8 weeks tapi belum pergi scan lagi. Risau sebab setakat ni saya belum ada apa2 alahan lagi.

7 Các câu trả lời

masa sy 2nd pregnancy..thn 2014.. masa tu scan kt spital kerajaan..dpt tau preggy twin..punya lah seronok..trus infom hsbnd..masa preggy tu X de lnsung morning sickness..rse cm X sdap ati sbb mse preggy yg 1st morning sickness ny terok smpai admt wad..masa tu fkir pisitif lg..mgkin preggy twin Ni X de morning sickness kot..elok layan perasaan..ajk hsbnd g scan kt private..skali dktor ckp abnormal kne refer spital Beso..g spital Beso kne dktor pkar ckp bby x Beso ikot kndungan..kndungan makin mngecut..sedeh ny Allah je tau..kne wt d&c..mc 3 mggu lebih..bl dh nek kj pn murung..trus boss suh smbung stadi..mse g smbung stadi bln 9 2014 tngok2 preggy lg dh 7w.. continue stadi walaupun kos sy amk tu berisiko..mohon pd Allah kalo tu rezeki sy..mohon Allah lindungi kndungan tu smpai bersalin.. Alhamdulillah bby pos date..ptot hjung Mac 2015 bsalin tp awal April br kuar

mommy jgn trlalu pk psl ni okay..sy masa first preg kan, bila tau preg, sy byk google n mostly keluar soalan2 psl missed miscarriage ..sy mmbaca dgn niat ' aku kena get ready if this happen'. sbb yela, 2 lines upt ni tak menjanjikan pregnancy 9 bln 10 hr,Ada baby yg Allah ambil lebih awal..Rupanya mmg Allah takdirkan sy kguguran baby kembar 13 mggu. then 2nd preg, sy stop googling.Sy xnk amik tahu apa2 yg negatif.Sy cuba husnuzzhon, fikir n doa baik2..first scan pun masa 11mggu alhamdulillah ,pregnancy yg smooth dari awal smpai melahirkan psanan sy, nk mmbaca , ambil tahu sikit2 tu tak apa.Jgn trlalu fikir deep sgt ok.Sntiasa igt yg baik2.Allah akan bg yg baik2...kdg kita ni curious especially utk pregnancy yg xde simptom..FYI first preg sy , sy ada alahan tp kandungan xmnjadi.2nd preg tiada alahan dan alhamdulillah slmt melahirkan.

6mo trước

kan..btul2.bila kita google.lg byk nk baca padahal bnda ulang2...org share masalah dorg kluar darah, spotting, xnmpk bila scan,kandungan xmembesar etc ...bila baca pglaman org, ada yg jadi sekian2 tp dia ok, ada yg xok..emosi kita pn kejap lega ,kejap takut...sobetter dont...thniah ya dh melahirkan;)

Saya alami blighted ovum - missed miscarriage Simptoms - pada awalnya sama mcm pregnancy biasa. Sakit kepala, lesu, alahan mabuk, mual muntah. Scan kali pertama, kantung saiz 5 minggu & kosong which is normal tak nampak janin sebab awal lagi. Repeat lepas empat minggu, kantung membesar jadi 9 minggu tapi masih tak de janin. Selepas daripada tu, saya perasan alahan saya mendadak hilang. Sakit kepala pun takde. Boleh makan mcm biasa. Repeat scan lagi 2 minggu - sepatutnya dah 11 minggu tapi kantung masih sama 9 minggu je & kosong Doc suspect kandungan tak menjadi & missed miscarriage sebab saya tak de tanda2 turun darah atau contraction. Jadi doc refer hosp untuk d&c (cuci rahim)

Ectopic pregnancy- mengandung luar rahim. As my experience, perut sakit belah kiri & bleeding. Blighted ovum - rahim membesar tapi kosong Missed miscarriage - kandungan tak jadi. Awalnya ada tapi stop membesar. Lama kelamaan nanti mommy akan alami bleeding, keguguran @ maybe doctor akan suggest untuk d&c Molar pregnancy setahu sy kandungan anggur. Yg ni sy tak pernah kena. 3 diatas tu je pernah alami. Tapi apa-apa pun kalau sakit perut, bleeding cepat-cepat ke klinik ya.

6mo trước

ectopic masa 5 minggu, blighted ovum & miscarriage masa 10 minggu

Semua yang awal listkan tu lain2 symptom nya. Dont overthinking. Awak pernah miscarriage ke sebelum ni? Pernah alami apa2 pregnancy issue? Awak doa banyak2 and buat solat hajat supaya awak & kandungan dilindungi Allah dan sihat baik2 semuanya. InsyaAllah ok

8 weeks da bley scan da..sye tyme 8 weeks da nmpk heartbeat.. Dr awak pkir bkn2, baik awak peg scan cpt.. tenang sket nant..

scan sis. me blighted ovum takde simptom apa. waktu scan baru tahu

6mo trước