Blighted ovum

Hi mommies ada tk sini yg pernah alami kehamilan kantung kosong berulang? Risau.. first pregnancy Blighted ovum & miscarriage masa 3 bulan.. now pregnant kali kedua... Belum scan lagi..#SeriusTanya #bantujawab #ingintahu

10 Các câu trả lời

Saya 3 kali pregnant (termasuk sekarang) 1. Blighted Ovum (miscarriage at 8w) 2. Baby development stopped at 8w 3. Alhamdullilah, now 29w Jarak 1st pregnancy dengan 2nd pregnancy saya 5 bulan. Dan jarak 2nd pregnancy ke 3rd pregnancy saya 1 tahun lebih. Apa yang saya dapat insight dari doc, - Kalau keguguran lebih dari 3 kali oleh sebab yang sama atau tidak sama, boleh buat Gynae scan or check up. Boleh jugak request GH untuk open case due to repeated miscarriage - Every 6 month or 1 year buat pap smear - Jaga permakanan - Boleh check jugak kesuburan awak dan suami. Boleh pergi IVF Centre jugak. Diaorang akan check the sperm quality, the abnormality of ovum, the womb (rahim), ect. - Amalkan vitamin C dan amik Folic Acid even tak pregnant. - Lepas gugur berpantanglah dengan betul & jarakkan kehamilan 6 bulan ke 1 tahun selepas gugur. - Kalau suami merokok/vape boleh slowly suruh berhenti sebab dia effect quality sperm suami. Good luck!

saya first gugur 22/3 , tahun ni sebab kantung kosong masa tu 13w.. lepas sebulan lepas pregnant balik dan baru ja gugur 28/6.. kandungan tak menjadi kantung kosong (8w).. sekarang tgh berpantang baru ja keluar wad .. sedih tapi redha la benda dah jadi.. doakan lepasni rezeki mengandung kandungan menjadi ada baby pulak.. 2 kali la kena dnc sebab dinding rahim tebal lagi lepas gugur

12m trước

mlm td xde skit apa.

mcm sye..bulan 2 thun ni..sye pon prgnat tp kosong..pastu pntng 2 mnggu...second prgncylaa..pastu 2 bln x peyid...bulan 4 bru period...bulan 5 trus positif blik..dn skng alhmdulillah..allah bg rezeki mngejut..trus dpt twin..skng bru 3 bln...sis bnyk2 kn doa ye...klau kndngn x mnjdi..kne redha..in shaa allh..mnthu allh nk bg rezeki lg besar...

ya mcm saya jugak. tahun lepas. kira gugur lah. bleeding teruk. kantung kosong mmg tkde jantung. dpt tahu pon mse dh ada spotted blood trus prgi emergency. rupanye mmg takde bby dr 6weeks lagi. pengalaman sungguh

klu awk jaga jarak kehamilan dan eat healthy, risk akn berkurang. my 1st pregnancy blighted ovum, 2nd janin x mmbsr..so 3rd take time dlu...then dpt tahu pregnant dan alhamdulillah survive.

Dah gap lama tak? Kalau dah ambil initiative gap lama & sepanjang gap tu amalkan healthy lifestyle husband & wife esp bab pemakanan In Sha Allah risk tu berkurang

blighted ovum ,Sy skrg MCM Ni ... for the first time ..awk masa keluar drh harituh , bnyk tak ??

2d trước

sy masa spotting petang tu jugak g klinik swasta sebab kk dah cuti raya puasa haritu.. then klinik bagi surat refer ke hospital incase kluar drh banyak.. pagi raya pertama tu x sempat beraya.. terus ke kecemasan hospital bagitau bleeding bagi surat refer yg dari klinik..sampai hsptal lepas scan perut kantung kluar sdiri x perlu msuk ward cma d&c saja on the spot buang sisa kantung utk stop bleeding tu kalau x bleeding teruk sampai pitam rasa.. sy x bekerja.. suri rumah.. biasanya doc akan bagi mc..

Blighted ovem sllu sbbkan sperm atau ovem yg bermasalah. Amalkan vit D3, suami isteri

pergi scan dlu