Minum Teh

Siapa ibu sedang hamil hari hari minum teh? Td ada baca satu artikel yg mngatakan minum air teh boleh mengalami keguguran? Risau pulak ? Sebabnya tak tahu nk minum air apa setiap pagi. Kalau boleh nak minun air panas setiap pagi. #11weeks

45 Các câu trả lời

Masa saya pregnant anak 1st, setiap hari mesti nak minum air Teh Tarik kaw.. kat rumah memang minum teh o.. Jenuh saudara mara marah saya, tapi.. Sehari tak dapat minum teh tarik rasa sedih sangat. Lepas tu mak mertua kata mungkin baby dalam tu yang nak. So, mak mertua ingatkam supaya minum yang kurang manis je.. Alhamdulillah...anak saya.tu dah umur 3 tahun sekarang. Apapun, kalau minum tapi kat bahagian rahim tu rasa sakit makna nya kena elakkan.. if tak ada apa, kawal kemanisan air or pengambilan gula. Suami saya limit kan untuk saya sehari segelas je minum teh tarik, selebihnya dia bagi air buah, susu putih and air masak je.. Tu je..

saya dari awal pregnant memang dah elakkan minuman berkafein , huhuu .. kalau sis rajin belilah susu segar tu , sebab kalau saya doc dia tak bagi minum susu ibu mengandung dengan milo katanya dalam tu ada kandungan gula banyak walaupun saya takda kencing manis 😅 jadi saya ikut je saranan doc tu .. lagi² saya ni jenis hb low kalau minum air yang mudah turunkan hb saya cepat je turun so saya kena jaga lah .. saya banyak minum air suam je pagi² bangun minum air suam cicah dengan biskut haha kalau sis sanggup ikut cara saya .. 🤣 nak jaga hb punya pasal 😅

Kalu takde angin, boleh je minum. Limit la sehari secawan mcm tu. Ada kafein walaupun sikit. Mcm sy, hb mmg cantik sbb jaga bab makan vitamin tu. Tak tinggal. Nurse kk bg new obimin, tu yg hb ok. Sy makan malam pkul 12 tgh mlm mcm tu..last makan mlm atau snacking..pkul 8.30-9 mlm. Sbb ikutkan nurse kata kena ambil obimin 3 jam sblm breakfst. Tpi disbbkan lmbt nk tunggu pagi2 tu, sy mkn tgh mlm. Vitamin lain saya mkn lepas dinner. Jadi pgi tu boleh la kalu nk mkn or minum yg ada kafein sikit2.. sbb kafein ni boleh kurangkan penyerapan vitamin.

sbb teh caffeine.. saya anemia during pregnancy hb mmng ssh nk naik sbb suka minum teh.. lps stop bru la nmpk perubahan.. kata nurse kalau hb kita tk cantik anak pon tk dpt zat yg ckup dan akn membantutkan tumbesaran thats why akn berlaku keguguran.. saya paling avoid caffeine buat mse ni.. #thirdbaby

Saya minum dari awal pregnant sampai dh 8m ni. Takde masalah pun hb saya pun atas 12 setiap kali checkup. Ikut atas badan sendiri. Kalau rasa badan cepat angin, kurangkan intake jangan hari2. Yg penting jarakkan minum teh dgn ubat/makanan berkhasiat lepas 2 jam.

minum je air suam .. sehat pon sehat .. susu ke .. mmg laa kite mungkin susah nak terima sbb nak layan tekak kita .. tapi buat la tok baby .. teh tu mmg x bagus .. HB pon bole rendah sbb teh .. doktor pon pesan elakkan teh .. dalm buku pink pon ade tulis ..

Teh ade caffeine yang boleh menghalang zat besi dari diserap, which can contribute to low HB. Boleh minum, tapi disarankan in between meals, bukan waktu makan utama (breakfast, lunch, dinner). Ini pemahaman saya. Wallahualam.

Saya mmg hantu teh dari dulu lagi. Bila dah start mengandung jadi nak minum teh panas je hari2 setiap pagi. Tapi bila dah start masuk 7bulan jadi rasa tak nak pulak minum sbb hari2 minum teh tarik (buat sendiri) 😅

Boleh mnum tp jgn byk2.. setengah org bdn cpt berangin klau mnum teh, ade yg hb low klau hri2 mnum teh.. sy jrang mnum teh tp milo la pyh nk tggl..sejak gdm ni sy ambil sekali shari je milo ksong

Bleh je sy siap minum tea o ais lagi..kdg tea ais elok je brsalin haa...bkn bleh sbb gugur tp xelok sgt..kdg kita mkn ubat kang jd dia tarik ubt tue jd xbrkesan..nk mnum bleh tp jgn ari2 yea