keperluan baby baru lahir..

Siapa boleh tolong bgy tahuu barang apaa yg perlu ketika baby baruu lahirr.. Buatkan senarai utk saye boleh ? utk ibu berpantang skly apaa ubatubatan yg perlu ibu berpantang ambil...

8 Các câu trả lời

Assalamualaikum sis..d sini sy sharekn smua kprluan yg sis prlu ada n sediakn. Sy just bg listing je..mne sis rs prlu sis bli dahulu sis bli k 😉✌srta brg2 nk.d sediakn sblm brsalin apa prlu bw... Mcm ubt lepas brsalin sy gune mustika ratu dlm tu dpt skali mnyk telon tuk bby serta dpt bekung free... Sy bli dkt shopee.. tp depend pd sis nk bli jnis apa.. selepas tgk review atau suggestion dr yg pnh gune pkai..ada kt nona roguy ok ..sariayu pn ok juge sbb mcm ubt sapu param pilis dia dh siap bncuh dlm botol mcm lotion just gune pkai je nti sapu mcm mustika ratu renyah skit kita kne bncuh sndri..tp best gune but take time.... Hospital Checklist: 1. Buku Merah Hospital (wajib) 2. IC ibu 3. Telefon Bimbit + charger 4. Baju/Blouse ( sebaik2nya berbutang dpn utk mudahkan penyusuan ) 5. Stokin ( 2 psg ) 6. Kain Batik ( 3 helai ) 7. Pakaian dalam + panties/disposable panties 8. Tudung ( 2 helai yg senang dipakai tanpa iron) 9. Toiletries ( sikat,berus gigi,pencuci muka,ubat gigi,shower - rasenye if bersalin di hospital gov perlu bawa toiletries, kalau swasta telah disediakan) 10. Tuala Mandi ( 1 helai ) 11. Maternity Pad (Madame Pureen) 12.Selipar (utk ke toilet) 13. Air zam-zam 14. Minyak angin 15. Makanan/minuman ringan (air masak/susu/milo/horlicks/kurma/biskut/roti-better bwk yg instant, time lapar mlm2 bleh ngap..hee) 16. Thermos air panas 17. Plastic Bag ( utk letak kain baju kotor masa kuar hospital ) 18. Baju Sejuk ( sgt perlu sbb kdg2 aircond di hospital sejukkk...) 19. Breast Pad 20. Nursing Bra Baby checklist ( standby utk stay kat hosp 1 mlm ) 1. Baby Diapers ( bwk 10 keping..) 2. Baju + seluar baby ( 3 psg ) 3. Minyak Angin/minyak telon ( bwk myk yu yee..) 4. Baby Wipes/Wet Tissue 5. Tuala Mandi ( 1 helai ) 6. Stokin/sarung tangan bayi ( 3 set ) 7. Peralatan mandi bayi ( bawa yg travel pack ke hospital..) 8.Selimut/bedung ( 1 helai ) 9. Barut ( 3 helai ) 10. Topi ( 1 helai ) 11. Kain Lampin ( 3 helai ) mg d pmudahkan segala urusan sis..aamiin

Em , saya suggest sikit ye , klau terkurang awak tambah sendiri ye . Barang baby: Minyak telon Barut Kain bedung Pampers of course Tilam baby Stokin Sarung tangan Sabun mandi Kelambu(cegah nyamuk) Bath tub Wipe tissue Tuala mandi Barang ibu: Kain batik Stokin Set pantang Param pilis tapel Bengkung Jamu. Yg ni lps baby habis jaundice bru boleh minum Ni saya listkan apa yg terlintas kt fikiran saya. Awak boleh tanya kt kawan kawan yg dah ada anak or google 😘.

Banyak sngat.. Sye nak tahuu ubat ape yg sesuai utk kegunaan ibu berpantang yg okay tkpe dhaaa.. Dhaa tngok google tpy same je x dop yg menarik sngat .. Kot2 ibuibu dlam nie boleh suggest kat sye apaa yg molek..

5y trước

Contoh yg mcm mana? Sy pom belum beli pape utk set pantang.. Ingt nk beli yg loose pack jgk hehe tpi tak tau nk beli yg mana..

Keperluan ibu macam biasa lah.. cuma yanv anak tu tak berani nak rekkmen rakut tak sesuai. Macam anak saya dia gak boleh pakai minyak telon.. nK kena minyak perut hang mahal je.. adehhh

Beli keperluaan baby dulu. Mcm stroller ke bnda² besr.. tak yah beli dulu. Kalau ibu berpantang beli set dh siap. Senang. If nak booking mcm natalis ke apa diaorng dh siapkan

klau utk ibu brpantang mak sya ade jual jamu utk dalaman ibu2 slepas brsalin dan kecutkn rahim ibu2 lpas brsalin

Pam susu n susu collector perlu bwk x ek?

Boleh google sis..😊😊 Lagi senang..

5y trước

Bnyak sngat , x tahuu apaa yg paling sesuai utk kulit