Keperluan ibu semasa berpantang dan keperluan baby seharian

Hai assalamualaikum ibu²...kita nk tnya lah barang keperluan apa yg wajib beli ye?? Untuk ibu berpantang dan baby...sbb tkut klu beli brng² tp last² x guna pn...hrp ibu² blh bg respon utk ibu muda seperti sy ni😊😊...

2 Các câu trả lời

kalau 1st baby kebykan nya guna. baby cot, stroller, car seat, bekung, barut, baju pampers, tuam bby. pump susu tu beli yg single pump pon ok kalau plan nak direct feeding. atau crik yg manual. kalau x nak beli kena belajar marmet. beg simpan susu, mitten n botties topi (yg ni xyah beli byk, dlm 8 ke 10psg ckup) topi pon sama, sbb pakai bila nak keluar je nnti. baby carrier x perlu, sbb bby boleh ltk dlm stroller. tuam baby kena beli. wet tissue beli byk pon xpe. nak murah beli brand pureen pon ok. dkt manjaku ade offer hari tu 240pcs dlm rm11. baju beli size 0-6 terus. boleh pakai lama. nb beli sikit je. pampers ikut berat bby. kalau keluar je nnti dh dkt 4kg beli nb 1pek size s 2 pek. sbb bby cpt membesar. botol susu beli 1 dulu pon xpe. standby sekali dgn susu formula, beli pek kecik je. mummy beg or baby beg. sng nak isi pampers, susu, baju kalau keluar even pegi checkup pon kena bwk incase bby nak susu atau nak tukar pampers. kain bedung n barut xyah beli byk pon. sye beli 10helai je. bedung tu pakai napkin pon boleh x de mslh. brand anakku dlm rm36 utk 6pcs mcm tu. ke brand fiffy x silap. lps tu nnti jgn lupa beli kain putih, nak balut uri. utk ibu beli tuam, bengkung, param n pilis tye dgn mak bidan kalau ade amek org tukang urut. stokin baju kain batik maternity pad atau pad overnight. beli byk pon boleh. sbb nnti nak guna byk. mcm sye beli skli mandian herba. nnti2 boleh guna. kalau beg dh ade, guna je yg ade utk bwk brg pegi hospital, xyah beli beg baru.

klu 1st bby memg sume kne bli.. cuma bli bperingkat2 dlu.. klu sye fokus utk bpantang dlu.. bli bju bby newborn 10 helai, mitten, pampers, minyak, towel, toto bby, btol susu, barut, napkin.. brg2 besar mcm bby coat/crib stroller, car seat mgkin lps hbes pantang or bby da besar sikit bru bli.. Klu kperluan ibu bpantg plak, bli pad, kain batik, stokin.. sye plan nk hired CL... so brg2 pantg mcm minyak bengkung sume x bli.. sbb da siap pakej.. klu ade rse nak topup pape nant, tyme pantang la kte online shoppg 🤭