Tidur terlentang

Setiap kali terjaga dari tidur mesti terlentang, pastu tidur lah mengiring balik.. Ada orang cakap tak elok tidur terlentang.. Risau pulak sebab bila nak tidur semula mengiring perut jadi sakit.. Tak sakit sangat pun.. #firstbaby #20week

10 Các câu trả lời

Apabila masuk trimester kedua, elakkan tidur terlentang kerana uterus akan meletakkan tekanan pada saluran darah yang mengalir di jantung. Jika anda berbaring dalam posisi ini dalam tempoh waktu yang lama, ia boleh menyebabkan pengaliran darah dan nutrisi ke plasenta dan bayi menjadi terhad. Selain itu, tidur terlentang juga akan meletakkan beban pada bahagian pinggang anda menjadikan anda berasa cepat lenguh. Anda juga mungkin akan berasa pening. Sumber from google

Pengalaman saya pernah sekali terlalu letih saya tidur terlentang then saya rasa anak meronta2 dlm perut tendang2 byk kali... Seperti yg x disarankn sbb baby xdpt oxygen.. Nasib saya sedar dan cpt beralih.. Start dri tu saya tidur berhati2 walaupn letih .. 😥Alhamdulillah slmt semua nya

Saya pon alami masalah yang sama .. Jadi saya cuba beli Maternity Pillow U-Shape .. Alhamdulillah tidur selesa dan bila terjaga posisi separa telentang (bukan fully terlentang) dan mengiring sbb ada support dari bantal tu 😀

sis skrg brapa bulan..klau dh msok trimester kedua better elak/kurangkan tdo terlentang..better sis tdo mengiring ke kiri/ke kanan..tu apa yg saya baca la..jgn tdo terlentang lma sgt..tak baik utk baby kt dlm prut tu..

4y trước

sy pn skrg tgah preg 17 minggu..tp sbb anak sulung sy kcik lagi bru 1 thun lbih jd sy dh biasa tdo mengiring sbb nk tgok bby sy an..tp slalunya klau lpas mkn sy mmg tdo mengiring ke kanan..sbb nk sdapkn perut kn..perut kn selesa bru tdo mengiring ke kiri..sis klau nk amalkn cara cpt supaya dpt tdo mengiring sis peluk bantal..insha Allah sis akan terbiasa tdo mengiring

Sama..mula2 tdo mengiring ke kiri..bila nk bgun, sedar2 tdo dlm keadaan terlentang..prnh sekali, tersedar dlm keadaan sedikit tertiarap..sakit betul perut nk beralih kedudukan, lama baru ok..

Kalau camtu, awk letak bantal bawah badan kiri atau kanan awk. So bila terlentang tu jadi mengiring sikit. Sy dah 33w ni memang buat gitu je even susah nak tido lena skrg 😁

Doktor saya cakap boleh je tidur terlentang. Tidur ikut mana yg kita selesa. Sebab baby kat dalam waterbag (air ketuban) jadi takde istilah bahaya untuk baby 😊

4y trước

Oh gitu eh.. Sebab dalam buku pink kk tu ada tulis jugak masuk trimester kedua kalau tak silap, katanya kena tido ngiring huhu.. Tapi kadang tu baring terlentang jugak sekejap untuk legakan pinggang haha nak tercabut rasanya sebab hari hari ngiring

Dulu pun takut kalau tidur terlentang. Selalu kalau terjaga tengah malam mesti dah tidur terlentang. Lepas bersalin rasa nikmat gila dpt tidur terlentang😂😂😂

Saya masa pregnant , hari hari tidur terlentang . Tu ja posisi yang selesa 😅 Alhamdullilah anak saya okay , lahir bulan lepas ❤️

Sya sblum pregnt,suka tdur mengiring..tpi sejak pregnt,sya lebih suka telentang..msuk 2 trimester,sya cuba tdur mngiring..