Nasihat untuk yang mencuba hamil

Hi semua..Saya salu perasan ada yg ttc sering luahkan kecewa,bila nk hamil, ada x tips hamil,sedih org lain dh lekat.. Nasihat sy, bila mana awk install apps nie dan setiap prkongsian dlm nie buat awk rasa stress misalnya tgk upt org double line terus awk jd stress nangis & rasa xbrguna, tgk org post perihal baby,awk sedih stress, sy rasa lebih baik awk uninstall apps nie sebabnya benda tue akn kacau hormon awk..Mulalah period ting tong, darah kuar skit lepas tue rasa mcm hamil tp rupanya x..lg la stress... Nak hamil kena positif,jgn stress.. Sy pun ttc 4 tahun..Sy brjya hamil bila sy tak fkir pun pasal baby,sy jauhkn bnda yg buat sy stress,alhmdulillah lekat & skng baby pun dh keluar..? So..jgn stress2, klau rasa bnda tue buat awk stress jangan follow,nt dh lekat install la balik..Nak tau perihal kehamilan google je..?

26 Các câu trả lời

Saya nikah bulan 9 tahun lepas. Bulan 10 tu tah kenapa rasa kuat gila yg saya mengandung smpai memang muntah2 lah. Tapi check xde pon hahahaha Family background blah mak ngan ayah memang ada history susah dapat anak. Tapi tipulah x excited lepas kawen kan. Bulan 11 saya dh mcm penat la asyik pikir. Bulan 12 ngan bulan 1 saya banyak kali kata dekat husband, jangan berharap sangat. Family saya jenis susah dapat anak. Saya pon xnak berharap sebab mcm penat lah check2 negative. Dah kenapaaa Bulan 1 period xdatang jugak. Badan dh rasa xsedap. Saya pernah xdtg period sebab stress masa belajar kat giatmara. Muka rasa mencucuk2. Pastu muntah2. Sama je situasi. Saya dah bengang. Saya ajak husband pegi kk mintak ubat hormon sebab xperiod 😂 memang xselesa habis. Doc suruh pergi kencing buat test, still bangkang la sikit kata saya xmengandung sebab check negative jugak. Sekali kuar result ditahniahkan kita sebab mengandung. Husband lari jap hantar stuff kerja. Masa tu gelak je keja siap mintak tgk skrin betui ke. Otw nak masuk kereta memang kosong je kepala. Bagitahu husband kata mengandung, dah kena marah sebab nak ambil pil hormon minta period hahahahha 😂🤣 dalam tempoh dh malas nak check.. Dlam tempoh xberharap lansung.. Siap minggu sebelum tu jatuh tangga.. Jatuh kat lantai mcm nangka busuk pon mengandung lagi.. Jangan stress or pikir sangat bila baby nk ada. Saat kita dah malas nak pikir, dh ready nak produktif tiba dia keluar 😂🤣

3 taun lebih mencuba, bulan nak lekat tu, mmg stress free, sebab dah kenal pattern badan sendiri. Tapi, bukan saje2 tunggu 3 taun tu, kenalah ada usaha lebih sikit. Diet, hospital treatment, check hormon bagai, makan ubat2, buat hsg, track telur dekat swasta and so on, belum campur mimpi upt double line ingat betul rupanya mimpi 😭. Jangan pulak dah lama kawen tapi tak pernah buat apa2 rawatan selain dari bersama je, then mengharapkan rezeki jatuh dari langit. Tau period tingtong, usahakan betulkan period. Kalaupon period on time, tak semestinya ada telur yang keluar. Jangan bergantung pada kalendar period, tak tepat, lagi2 kalau awak period ting tong. Usahakan belajar kenal badan sendiri. Buat opk dan bbt. Baru tau telur ade ke tak sebenarnya dalam ovari kita. Pesan doktor : Baru kawen dan bawah 30, kalau dalam tempoh setaun x pregnant lagi, duduk bersama suami, bersama paling kurang 3 kali seminggu, baru boleh start risau. PJJ lain pulak lah ceritanya. Kalau 30 ke atas, dalam tempoh 6 bulan x jugak lekat, boleh terus seek for treatment.

Sy pon baru install app ni bln 10 thun lpas.. seblom tu tak penah join mana klab perenting online, tak taw pon ade istilah ttc.. ( try to conceive rupanya..) ditakdirkan sy mengalami chemical pregnancy, dr sini sy taw ape tu opk.. tengok org up upt positif, tanya tu tanya ni... sy gagal pregnant lagi sampai la bln 3 sy uninstall app ni.. ( walaupun tiap2 bulan sy jumpe *hari subur*. Ye la belom sampai rezeki, mood putus asa pon dtg gak, tgk org post da pregnant. Lpas tu sy stop opk.. pertengahan bln 4 rasenyer sy install balik sbb rindu nk tgk update kawan2 yg still ttc. Alhamdulillah, kebetulan bln ni sy pon positif pregnant. Waluapun masih baru dan sebarang kemungkinan yg kita harap dijauhkan tu ade, sy suka dan ingin berkongsi pengalaman dan ilmu yg tak seberapa yg sy ada utk bg semangat pada kawan2 yg masih ttc.

Ya betul tu sis. App ni byk membantu & memberi pengetahuan tentang kehamilan. Pendapat yg dikongsikan sgt berguna. Sepatutnya app ini dimanfaatkan sebaiknya utk menjadi ibu yg sempurna & bukannya medium @ platform yg 'menghukum' diri sendiri apabila stress dgn ttc @ kejayaan ibu2 lain utk hamil. Kemudian mulalah post luahan kekecewaan yg tak sepatutnya. Itu dah menggambarkan sikap yg tak sepatutnya ada jika dh bersedia menjadi seorang ibu. One more thing kita mesti ingat tiada istilah kecewa & berputus asa untuk jadi yg terbaik. Rezeki mendapatkan zuriat tu di tgn allah. Kita hanya perlu berusaha, berdoa & bertawakkal bukannya buat posting luahan yg bukan-bukan. Well, think positive to get something positive & do the best

Betul tu.. bila kita dah usaha,sampai satu masa kita berserah je malas nak fikir teruk2, masa tu la Allah swt nak bagi rezeki tu.. tapi setiap org timeline tak sama, jangan terburu-buru bandingkan hidup dgn org lain. Setiap org ujian tak sama dan ujian datang atas kemampuan kita. . Bagi yg masih usaha, bila ada yg sharing cara betul TTC cuba follow. Ini tak, banyak kali dah perati bila kita soal or bg maklumat yg betul buat dekkk je tak layan, lebih seronok layan dgn komen2 yg tak membantu, komen2 yg bg harapan palsu. Bila tengok mcm tu, lantak komer la dah suka sangat berangan sesuatu yg tak pasti , esok2 komer jugak yg nak frust bila takda hasil 🙄🙄🙄

Betul tu. Sy pun selepas confirm pregnant baru install app mcm ni. Masa ttc mmg x install langsung app2 mcm ni. Sebab nak sgt pregnant kita kadang jadi terlalu stress yg mana betul2 tak elok utk badan kita. Sy berkahwin lewat dan alhamdulillah berjaya hamil skrg 18w2d today selepas hampir setahun berusaha. Bila sy baca post yg minta nasihat utk ikhtiar hamil, mcm mommies yg lain sy usahakan utk kongsi pengalaman & panduan yg doc pakar ada kongsikan dgn sy. Utk para ttcians, sy doakan mudah mudahan Allah kurniakan rezeki mengandung utk kalian, semoga kandungan sihat sempurna dan mommies bersalin dgn selamat. Aaminn ya rabbal alamin 🤲🏻

Betul tu sis. Sy hampir 7 bulan kawen baru cnfirm prgnant. Selama 6bulan tu sy terlalu berharap smpai sy terlalu yakin yg sy akan mngndung tp bile sy period sy jd down sgt smpai mnangis. Then masuk bulan ke 7 sy dh xfikir dah. Kalau ade rezeki ade lah. Sy jd lebih tenang.. Smpai sorok kn apps period tracker tu sbb xnk tgk lg brape hr nk period. Then Alhamdulillah mase tu sy prgnant. Cume mgkin belom rezeki. Sy dh keguguran.. Lepas ni mgkin sy akan sorok apps ni plak kot. 😆😆😆

Sya lepas 3 tahun bru hamil dan tak sangka yg sya bole mengandung skrg,sebab sya ada tiroid..doktor ckp susah sikit nk mengandung..sya tdk strees,sya tumpang gembira klu ada kluarga,sedara-mara dan kwn2 yg hamil dan bru bersalin..sya msa keguguran 3 bulan yg lepas pun sya sedih kejap jer..think positif insya allah ada rezeki lgi..dan skrg dah lekat balik 13 minggu..alhamdulillah..

Yea btl.. Sy dpt baby ni saat sy xfikir pun psl baby.. Dan xsangka sy dpt baby.. Sblm ni bila period lmbat jek Msti fikir ada baby Tpi last2 xda pun.. Kali ni period sy lmbat Tpi sy xfikir pun Ada baby sbb sblm ni sy smpai cek upt tpi xnaik double.. So sy dh pasrah pd Allah.. Tup2 thn ke5 perkhwinan ni bru dpt.. Alhamdullillah rezeki yg xdisangka

betul tu sis. sy thn ni thn ke 6 kawin, alhamdulillah skrg dh 23minggu. mase awai2 kawin mmg teringin sgt. tp lps sthn dh redha. juz enjoy d moment dgn husband. buat actvt mcm², travel sane sini. kami sepakat jgn pikir n ungkit dh just think positive & percaya pd perancangan Allah. Allah know d best time utk kite 😘💞