Orang selalu nak bagi baby bawah 6 bulan makan

Hi semua, sy ada pengalaman start baby sy masuk 4 bulan...lejuk dh telinga sy dengar org suruh bg baby sy makan...semua org la yg bergelar nenek trmasuk ibu2 yg pernah bg anak makan awal...sbb anak sy ni jenis rewel, semua org tua ckp anak sy mintak makan sbb tu dia rewel, confirm ke nt sy bg makan x nagis? Ha..itu persoalannya...susah nak hadap beberapa bulan ni...tp x terasa 21hrbln ni anak dh masuk 6 bulan sudah..sy dh ready nk bg dia makan🤗..tp tu la...cabaran kena hadap soalan bg anak makan awal selama ni...ada pengalaman x? Mcm mana korang jawab?

11 Các câu trả lời

Tu normal lah awak. Terpulang awak je . Mmg baby patut makan 6bulan. Tapi mcm saya bagi makan 1minggu awal sebelum masuk 6bulan. Sbb dh nampak baby jenis ready nak makan. So now alhamdulillah baby kuat makan & sihat.

kalau saya kena gitu saya tanya balik pandang tepat ke mata nya kata ni anak siapa ? anak aku ke kau 🤣🤣 kalau ni anak kau silakan bagi tapi ni anak aku kan aku yg beranak dia haritu kenapa kau nk sibuk2 😬

anak saya yg ptama bwh 1 bln mak mtua sy suruh bg makan. tp x berani..last ny drg yg bg mkn tupun wktu sy pegi umah mtua sy. ksian baby. tp tpksa juga ikutkan..kalau kt umah sy sndiri mmg x bg makan la

3mo trước

alhamdulillah sihat. skrg umur dia dah 11 tahun. semoga anak² diberikan kesihatan yang baik. amiin

sy mak sy sendiri, tp ok je just tanya dh bg mkn ke gotu je, so jwb je la belum mak, tunggu 6bulan baru start. time bila dh start mkn org lain plk duk tanya tak bg nestum ke.🤣

3mo trước

nak wat mcmne, zaman dia yg dlm tin mcm susu fm nestum tu jd mcm wajib.. tu yg ditanya dia jd pelik la anak tk minum fm x makan nestum

anak sy disuruh bg madu, sedih pula..sy ry balik mmg bole ke bg? anak dlu n skrg lain.. anak skrg mmg dinasihatkan utk bg mkn ms 6 bulan sbb ms tu bru buah pinggang baby ready..

3mo trước

baby x boleh diberi madu... Ada kes sy baca baby diberi madu( sesudu madu setiap Hari) masuk emergency sampai MCM xde treatment da utk baby which is sgt tenat... akhirnya bila doktor tahu mak dia beri madu... br la diaorg dpt rawat n baby getting better.

jangan dengar cakap orang. tu anak sis bukan anak diorang,kalau jadi apa2 nanti sis yang tanggung bukan diorang. ikut cakap pakar nutrisi kanak2

Same lah. Smlm buka puasa anak 5bulan dok tgk kami bbuka. MIL suruh bg air masak sebab ckp anak haus. Pandai2 je. I dgn husb bt xdgr je.

mak sy sndiri sruh..tpi sy iya2kn je tk buat pn..sy ckp je misi da pesan tunggu 6 bulan

kalau bole biarlah tggu 6 bulan..budak dulu ngn budak skrg lain😌

sye ckp je tggu 6 bln bru bg mkn..