Toxic Parent

Hi semua. Sekadar meluahkan perasaan berada dalam suasana toxic parent. Saya baru habis pantang, tp penutup pantang saya berlalu dgn keadaan sedih tp kena redha. Parent saya, dari awal kawin mmg tak suka suami saya. Sebab dorg tak suka org kelantan. Lg satu ada satu habit buruk parent sy ni, dorg kalau nmpak geng2 pantai timur mst dorg gelak2 mcm menganjing pakej sekali ajuk2 cakap dorg. Serius mcm budak2 dan tak kelakar langsung. Penah sekali suami saya dtg rumah dgn famili dia masa raya, jd mmg meriah lah dorg sembang loghat dorg, since sy mmg study and keje bertahun2 kat kelantan, jd bg saya benda tu biasa je lah. Tp tak bg parent dan adik2 saya. Ibu saya dah mula tarik muka, merungut2 ckp.. mcm langau! Ayah pulak dok ajuk2 ckp dorg kat ibu. Sampai ayah mertua sy sembang dgn ayah pun, ayah sy acah2 ckp loghat sana pastu gelak2 menganjing, ayah mertua sy takde pulak ckp loghat sana sebab takut ayah sy x fhm. Bila dia ckp2 cmtu berubah muka ayah mertua sy. Ya Allah malunya. Tp kitorg senyap je sampai la balik rumah. Okay, masa saya mengandung mmg sy byk kali balik rumah famili sy sebab suami keje malam so takut apa2 jadi. Ada dekat sebulan lebih tp sepanjang tu la hari2 parent sy ckp nnt bersalin jgn pantang kt umah dorg sbb dorg taknak jaga. Katanya dulu dah penat jaga anak, skang nak rehat2 je. Takde pulak sy mintak ibu jaga sebab suami dah book confinement lady dan mak mertua pun dtg jaga utk sebulan. Dgr je sy gtau tu, terus nk marah and sentap tiba2. Katanya sanggup berhabis membazir utk benda2 tak sepatutnya, iaitu upah confinement lady. Pastu dorg jd panas hati sebab mertua dtg sini, jd susah la sy nak balik rumah..pastu siap ckp, walaupun ada suami tp anak perempuan wajib ikut ckp parent dia kalau tak mmg dilaknat Allah. Speechless. Dah la ckp awal2 jgn pantang kat umah dorg, pastu ckp cmni. Pening lah. Pastu persoalkan duit byr sume tu. Sebab suami sy keje sendiri jadi dorg tak yakin suami ada duit utk byr sume tu. Serius tak faham ape yang dorg nak sebenarnya. Saja nak provok menyakitkan hati kot..kepuasan bg dorg kot ckp cmtu. Padahal sepanjang mengandung smpai abis pantang, bab makan boleh ckp famili mertua mmg x lokek. Sape2 yg turun KL mmg ada je benda kirim bg kitorg, mknn frozen, kuih2, beras siam, ikan siap siang dan dah lumur kunyit skali, budu tumis sebab fav sy ni, byk lagi. Tak masuk masa nk bersalin, kitorg pulak jd segan sbb brg2 baby sume mertua siapkan. Kitorg just beli pampers je. Tp famili sy sebaliknya, siap ckp malu sbb keturunan dah ada darah kelantan pulak. Katanya, habislah budak tu ckp pun style lidah pendek la nnt. Dah la Dari sy bersalin smpai harini habis pantang, sorang pun dri famili sy xde jenguk. Ckp mcm2. Byk lagi sebenarnya jadi since sy kawin dgn suami sy ni, ada je x kena kat mata dorg. Kalau time raya paling teruk, jd patung cendana je kitorg. Ketengah tak, ketepi pun tak. To be honest, saya tak tau apa dorg nak sebenarnye. Last sy contact dorg sy mintak dorg terus terang ape yg dorg nak sbenarnye tp x jwb. Dan sy ckp jugak ape yg dorg buat ni x elok and kdg agak rude. Wahh ayah sy marah, berjela2 tulis kt ws.. anak derhaka pentingkan famili lain drpd famili sendiri katanya. Takkan bau syurga sebab once derhaka dan persoalkan ape yg ayah ibu buat, mmg tak lama lg dilaknat Allah. Hidup takkan tenang dan merana sampai ke anak cucu. Bila sy reply jd single tick. Rupanya dah kena block, ibu sy pun block saya. Pendek kata satu famili block sy, group famili sy dah diremove. Rupanya selama ni dorg provok2 ckp sy itu ini, sy x layan..menjawab ape pun tak. Cuma haritu sy diberi kekuatan utk bertny kenapa. Maybe itu saat2 dorg nantikan, once sy tny dorg anggap sy persoalkan kredibiliti dorg sbg ibu ayah.

11 Các câu trả lời

Sis.. kita isteri.. mak ayah kita suruh apa pon kalau suami kata jangan.. kita tetap tk boleh buat.. suami tu syurga kita lps kahwin.. biarkan mak ayah sis nak ckp kene laknat ke apa.. hukum agama tak berubah.. tak dngr ckp mak ayah tk kene laknat.. tp tk dngr ckp suami neraka tmptnya.. tu hukum Allah bukan hukum manusia.. kene faham tu sis.. sabar bbyk sis yg penting ialah suami.. jika dia redha.. syurgala tempt kita.. mungkin skrg sis nak buat pape nak buat keputusan ke apa terpulang pada suami sis.. sis jangan bagitau pape dekat parent sis.. hal rumah tangga biar sis n suami yg uruskn.. lps ni nak upah cl ke mak mertua nk jaga ke jgn bgtau parent sis.. sbb dorg tk memahami.. dan kalau tk bgtau atau tanya pendapt ke apa tak berdosa.. skrg yg tanggung kita suami.. kita tk bergantung pd parent skrg.. kita da ada rumah tangga kita sendiri.. so sis kene jauhkn diri sikit pon tk apa.. semoga dipermudahkn ya urusan sis.. kalau boleh jgn campurkn parent dlm hal rumahtngga buat hal sis sendiri ja

4y trước

Sabar ya sis.. semoga sis tabah n kuat.. ibu2 kat sini doakn yg baik2 utk sis

Rasa geram je sis memang tak dinafikan ramai tak suka orang kelantan. Benci tahap apa tahh. Saya orang kelantan jugak sis. Ramai yg tak suka menganjing bahasa kelantan tu biasa dah. Satu nasihat saya sis sabor je bukan sis dan suami je yg lalui benda ni.. ramai lg.. kalau mcm saya, saya dah bersiap siaga dgn semua ni.. masa bersalin saya,, saya pantang sendiri dgn suami.. biar tak ikut adat resam ke apa ke.. saya terfikir if balik rumah mertua mesti ada je tak kena tentang saya.. kalau balik rumah mak sendiri pasal suami pulak ada tak kena.. jadi saya tak nak berbalah saya pantang sendiri.. Alhamdulillah skrg dah hari ke 50 pantang dah boleh naik motor dah pon.. dah habis pantang baru saya balik rumah mak saya katanya nak tengok cucu.. tu pun saya naik moto balik lansung tak susahkan mana2 pihak.. kang kalau dorg berbunyi kita sendiri yg makan hati berkuahkan air mata.. sabar sis.. saya faham sis

4y trước

Dorg yg jenis x suka org kelantan ni agaknya kena dihantar duduk sana setahun. Lepas setahun balik, mst rindu kelantan. Living cost murah, makanan pelbagai, tenang, rumah pun murah, eh byk lg la. Parent sy penah skali je pegi kelantan pastu sibuk2 nak balik hari sbb katanya rimas.

Allahu, kuatkan hati & banyak bersabar ye sis 🌸. Sis bukan anak derhaka, dan sis seorang yang sangat baik, cerdik, sbb tu sis dpt suami dan keluarga mentua yg baik, alhamdulillah. Keluarga mentua sy pon org klate jugak, alhamdulillah mmg baik, org klate ni ramah2, setiap kali ikut mentua singgah beraya ke rumah sedara2 mereka yg jauh mesti ada je buah tangan dari mereka. Mereka meraikan tetamu, seronok. Skrang ni sis biarkanlan dulu family sis, satu hari, mereka akan sedar sendiri silap mereka, biarkanlan. Sis fokus pd family kecil sis, dan tetap berbuat baik pd semua org. Syurga sis pd suami, dan sbg anak kita tetap kena berbuat baik pd kedua org tua kita. Tp disebabkan parent sis sendiri yg menjadi parent derhaka, maka sis cuba jarakkan diri, tp jgn tinggal doa utk mereka, semoga parent sis menyesal dan berubah satu hari nanti, inshaAllah.

4y trước

Thanks sis. Kan! Alhamdulillah, rezeki dpt mertua baik. Mmg org kelate ni baik belaka. Ni pun next week adik ipar nk dtg, tp harini dah call tny nak kirim ape2 tak..dan dah siap dah benda2 nak bg nnt.

Ala, penat saya taip. Tiba-tiba hilang. 🤣 Pelikkan bila sebut kelantan, ada je yang anti. Saya pun gitu juga dengan suami masa bercinta mula-mula. Ayah la anti betul. Siap minta putus lagi disebabkan kata-kata adik dia. Bila ditanya, rupanya sebab perbezaan pandangan politik. Contoh adik ayah ni sokong parti Q, tapi kan kelantan ditadbir oleh parti P. Itu je masalahnya. Gila betul. Tapi masa tu suami saya tackle macam-macam supaya ayah suka dia. Alhamdulillah, makin lembut hati dia. Tapi puan beruntung punya suami dan keluarga mertua baik hati tau. Haa, tak semua dapat rasa gitu. Saya pun Alhamdulillah, suami & mertua sangat baik. Pasal keluarga tu, buat cool je. Jauhkan diri dulu ok. Masing-masing tengah panas, biarlah

4y trước

Kan. Standard la mana-mana negeri, ada je yang jahat. Tapi kalau yang jahat tu pun 1 dalam 10000 je, perlu ke nak sama kan semua.

slepas brkahwin tmpat seorg isteri adalah dsisi suami... syurga seorg isteri ada pd suami... nk msuk syurga sng...taat pd suami...jga solat dan jga aurat... psal kluarga sis sy hrap sis kuat dn brsabar...klau mreka ada ckap apa2 yg mnyakitkn hati sis dn suami hrap sis dn suami brsabr... insyaallah diaorg akn brubah suatu hr nti...truskan brdoa...jgan brputus asa...sy doakn yg trbaik utk sis skeluarga

4y trước

InsyaAllah. Cuma terkilan dgn sikap parent sendiri. Buat masa ni mmg sy menjauhkan diri dgn diorang, dan mmg tak miss doa agar lembut hati diorang.

biase dah,,.. slalu yg x suke tu yg dapat. tp ambik dr sudut positif sis. sis dpt mertua baik. sis tgok dlm apps ni, brape kerat je yg dpt mertua baik... syurga sis bawah tapak kaki suami. ibu bapa kandung tkpe, mcm mane pon, last skali diorg tetap akn terima,,, doa yg baik2. tkpe lah klau diorg x suke buat mase ni, jauhkan diri dulu... biar diorg rindu.... sis org johor ke?

4y trước

menyepi diri tp jgn lupe buat baik pd diorg. ape pon diorg tetap ibu bapa sis yg melahirkan n membesarkan sis. buat baik, tp jgn harap dpt balasan. buat baik kerana Allah Taala je sis.... InShaaAllah, Allah akn buka pntu hati mereka....

Sis jangan down..apapun taat pada suami.. Apa yg parent sis ckp smua salah..terus bersama suami dan berbahagia dgn positive environment bersama keluarga mentua..tidak bermaksud sis buang keluarga sis.. Tp berilah mereka masa dan apa yg penting sis maafkan parent sis doakan hidayah bt mereka.. Hidup sis akan lebih tenang apabila mendapat redho suami.

4y trước

InsyaAllah. Buat masa ni sy jauhkan diri drpd dorg, biar semuanya tenang. Walaupun tau ibu ayah susah nak cool down, sebab ego org tua ni lain mcm tinggi dia.

Alhamdulillah, sis dikurniakan suami dan keluarga mertua yg baik. Semoga terus dikurniakan keluarga yg sakinah mawaddah warahmah. Allahumma Aamiin 🤲🏻 Saya sertakan kat sini link kisah wanita taat suami zaman Rasulullah: http://nur-addin.blogspot.com/2006/09/kisah-isteri-yang-taat.html?m=1

4y trước

Amin amin ya rabbal alamin. Thanks sis atas perkongsian.

Taat kepada suami saja karena skg surga mu di suami hdup mandiri dengan suami dan bahagia sama suami tunjukan klw kamu bs hidup dengan suami walaupun kamu sudah d block Tapi bukan berarti km lupakan mereka .. Bnyak berdoalh supaya mereka akn trbuka hatinya

bykkan bersabar la sis..tiap mnusia ada kekurngannya..anggap saja ini 1ujian buat sis dan suami..apa² pn sya doakn semoga keluarga sis dberi pintu hidayah dan menerima apa yg telah d takdirkn oleh allah swt..

4y trước

Thanks masha. Betul tu, apepun jd dorg ttp parent sy. Dorg nak ckp apa pun ckp la, tp sy tak melawan pun. Cuma buat masa ni, sy dgn suami amik keputusan utk menyepikan diri drpd dorg.