Sembelit

Hi semua, nak tanya. Sy baru je masuk 3rd trimester tp dah mula rasa sembelit pula. Apa makanan yg seswai utk lancarkan percernaan ni? Lepastu normal ke kalo sembeli mcm ni??

9 Các câu trả lời

Ni apa yg sy amalkn selepas dh tahu cara dia nk bg lawas...kes sembelit ni sebab x cukup minum air, kurang mkn sayur Dan buah Dan faktor ubat iron yg Kita mkn...cara sy ialah mkn benda yg boleh buat awak membuang (bdn awak so awak tahu mkn apa yg boleh buat nk membuang)..mcm sy, kalu minum benda bersusu kompom membuang..so sy minum dlm time mlm camtu n esk bgn pg awak minum air kosong bg byk2 n jgn mkn apa2.. in sya Allah kompom membuang...ni tips Dr sy sbb sy serasi buat camtu...maybe org Len cara dia x sama sbb penerimaan bdn

Sembelit normal time preggy...tp klu boleh elakkan la...mkn buah betik ke, minum air byk mommy...sunsweet tu pn ok gak...dgn sy la, sbb sy sembelit gak dlu...smpai pedih la duk meneran...haha

Sya minum susu Dutch lady kotak dgn Horlick senng membuang. Tdk sya smbelit jgak..skrg dh ok.. hehehe

Makan prunes yg sunsweet tu atau minum yakult hehe

Cri buah mgis pun ok klau smblit

5y trước

Manggis ya... Okies. Terima kasih.

Minum jus prun.. InsyaAllah

Makan buah buahan sitrus

5y trước

Mcm buah orenlah kann.. sbb mkn pisang tp x jalan pun.. huhuhu...

Ohj

Makan betik sis