Sembelit selepas bersalin

Hi semua nak tanya siapa yang ada masalah sembelit lepas bersalin lagi lagi czer walaupun dah banyak makan sayur, buah, minum air kosong? Ada tak doctor suggest apa apa ubat untuk cairkan najis? Saya stress betul rasa. Kadang lama betul dalam toilet. ##pleasehelp

9 Các câu trả lời

saya sblm bersalin dh beli... dh siap2 simpan dlm bag hospital..... hihi.. tengok2 x jadi bersalin normal.. akhirnya emergency czer 😝... sy ambik ubat ni g toilet senang... duduk2 terus dh siap😁....

2y trước

Ni ubat makan ye? Awak makan time bila je? Boleh beli dekat farmasi ye?

lepas bersalin sllunya saya beli ubt kasih cair najis 😅 sb mcm kmu la mkn sayur mnum air bnyk2 tak jaln . last beli ubt kasih cair najis haha pergi jak farmasi .saya pakai jenama apapun ok jak

2y trước

Saya before ni pakai prime enema tu. Tapi tak berkesan 😭

saya bersalin czer, klau boleh awal2 pantang ni makan makann yg lembut mcm bubur.. elak makn maknn yg pejal sis insyaallah xde sembelit...bykkn minum air ribena.. itu Cara saya.. cubalah sis...

2y trước

Betul2. Saya pun makan bubur biar senang lawas. Setakat ni pantang tk pena sembelit teruk.

cuba makan dupalac beli kat farmasi. saya pun bersalin first and second sembelit jadi trauma. bila makan dupalac tu anak ketiga ni alhamdulillah tkda sembelit 🥰

sy pun alami mslh yg sama.. dah cuba ubat lactul tp tak berkesan... sekarang sy guna prime enema.. cecair yg masuk ikut bwh.. mmg jadi

2y trước

puan nurul: sy pun tak pasti.. sy mula guna pun lepas kak ipar bgtau sbb dah ubat lain tak jalan pd sy.. dia dr dulu mmg guna enema je setiap kali nak membuang lepas bersalin

Awak cuba ubat lactul. Sy beli kt farmasi. Sy teruk juga sembelit. Lepas mkn lactul beberapa jam terus ke tandas. Berkesan

2y trước

Itulah kadang sampai nak kena keluar kan je pakai tangan 😭😭😭 dia tak kacau breastfeed kan?

samalahh sya pun mcm tu tapi brsalin normal juga. baby sya dah 17 hari tpi smpi skrng msi sembelit.

2y trước

Iyeee awak. Kadang rasa nak nangis. Padahal dah banyak je minum air semua. Tu dok cari ubat apa nak cairkan najis bagi senang sikit. Kalau tak rasa perut tu macam sebu 😵‍💫

time p kk minta ubat kasih cair najis .. ckp sembelit . dorang trus bagi jak .

2y trước

ikut kk masing2 kot . tmpt saya senang je minta . msa anak kedua kt spital lg saya dah minta. msa kluar wad saya bgtau nurse sya sllu sembelit time pantang . dia trus call tmpt bgi ubt sruh bgi saya ubat cair najis . klu kk xnak bagi .awak pergilah farmasi

Cuba Dulcolax..

2y trước

Dekat farmasi ada tak? Stress betul bila tak boleh membuang ni 😂