somtin dlm kantung

hi semua mommy2..sy nk tnya mn yg ada pengalaman sm tu ye..scan 8w aritu doc tunjuk my baby dah ada jantung gitu. tapi doc nmpk ada satu lg mcm bnde bulat taw dlm tu..yg tu xde denyut jantung ke ap ke xde..ada kemungkinan ke tu tanda2 preggy twin ye..doc kate tu bkn cyst. tq all

1 Trả lời

APA YANG BULAT KAT SCAN TU? 📍Pada awal kehamilan, iaitu sekitar 5minggu hingga 10 minggu, melalui ultrasound, akan kelihatan struktur bulat/bujur berdekatan dengan baby dan berada di dalam kantung baby. Ini adalah 'yolk sac'. 📍Kadang-kadang 'yolk sac' tidak kelihatan bulat tetapi seakan-akan menyerupai 2 garisan selari. 📍'Yolk Sac' ini adalah sumber nutrient baby sebelum fungsi ini diambil oleh uri. 📍Kandungan normal yang mempunyai size kantung melebihi 2cm, akan kelihatan baby dan 'yolk sac'. Atas sebab kekangan tertentu, seperti machine, posisi, ketebalan perut dan sebagainya, kemungkinan 'yolk sac' tidak kelihatan dengan jelas. Jadi kandungan dikira normal hanya berdasarkan size baby dan jantung baby. 📍Secara umunya, sekiranya size kantung melebihi 2.5cm tetapi tidak kelihatan baby mahupun 'yolk sac', kemungkinan kandungan itu gagal. (kantung kosong). 📍Kandungan yang mempunyai lebih dari satu 'yolk sac' memberi penunjuk kandungan adalah kembar. sebagai contoh 2 'yolk sac' menunjukkan 2 baby. 📍Untuk kandungan normal, 'yolk sac' akan mula hilang dan tidak kelihatan lagi sekitar 12-14 minggu dan uri mula berfungsi.

5y trước

oh iye ke..baru nk berangan dpt twin..thanks for info ye..