Anak tak dengar kata

Hi. Semua. Mcm mn ye korang mommy² semua train anak supaya dgr kata. Im single mom anak sorg,lelaki.so mmg bz keje cari duit jelah. Sbb diala sorg so semua mmg dia dpt, so manjalah. Tapi dia dah almost 3 years, menjadi jadi pulak peel nya. Taknak dgr kata, melawan bila kene marah, nangis kaw kaw bila apa yg dia nak tak dpt. I gertak je tak pukul pun, tapi tulah. Nak suh dia ikut kata punyalah susah. N potty train ,nak buat time bila sbb saya cuma ada time malam je. Sabtu ahad kdg kdg i keje jugak. Ada tips tak camner. I risau kot terjadi cam citer anakku sazali la pulak

2 Các câu trả lời

time kerja anak sis dduk mana ? taska @ pengasuh ? kalau dduk dgn pengasuh, blh mntk tlng untk ajar potty training. tiap kali salin pampers ajar untk dia kencing @ berak dkt toilet. nnt lama2 dia pandai. anak sye pun 3y masih blom free diapers. tp dia dh tahu stiap kali salin pampers akan kencing dkt toilet. bab melawan tu, cuba sis ckp baik2 dgn dia knp sia marah. bgthu dgn dia melawan tu xelok etc. ajar anak untk xsemua yg dia nk dia akan dpat. anak sye kdg2 ngamuk kalau xdpt beli mainan walaupun dkt kedai eco. tp sye buat xthu je. sesekali kita kena ajar nk sesuatu kena usaha dlu.

2mo trước

bila kerja saya letak di taska je. ckp saya je dia taknak dgr. ckp org lain even tecer taska dia dengar ,ikut pulak.

Bab slalu mngamuk tp biarkn dia marah ngs tgu cool down sndri..biar dia express emosi dia.. mmg hati ibu rsa sedih tp kna kuat juga klu x nti dia ingt asal dia buat cm tu dia akn dpt apa yg dia nk.. lpas cool down bru explain dkt dia knp xleh smua.. Potty train klu ada pngasuh blh minta tlg, yg lain2 blh buat waktu x kerja.. Kdg style parenting kna ubah2 juga ikut kesesuaian, hard to say mna yg sesuai utk ank sis tp boleh try.. stay strong ya sis..smoga mudah urusan