Folic Acid

Hi semua. Assalamualaikum. Saya ada baca tentang folic acid ni dalam apps ni. Majority kata kena ambil sebiji sehari je. Tapi kenapa klinik swasta ni tulis pengambilan 2 kali sehari ye? Sayya risau jugak kalau terlebih ke #firstbaby

Folic Acid
19 Các câu trả lời

Depend on hb kita sis. Kalau low, selalunya nurse akan naikkan dos. Selain tu, depend juga dengan jenis folic acid. Macam saya, dekat kk, on 1st trimester dapat folic acid, vitamin B complex, ascorbic acid dan iron tablet. Tapi on 2nd dan 3rd trimester nurse tukar kpd zincofer. Sebenarnya dlm zincofer tu dah terkandung folic acid dan vitamin2 lain. Sebab hb saya low, saya kena ambik zincofer dan iron tablet 2 biji. Nurse siap pesan, kalau hb tak naik, dos akan tambah jadi 4 biji iron tablet. Saya rasa takde masalah pun terlebih folic acid ke. Sebab tu doktor yg prescribed. Berbalik kepada experience saya, selain zincofer dengan iron tablet, saya pun minum susu anmum setiap hari. Padahal dlm susu anmum tu siap2 tulis ada terkandung folic acid. Dan dalam makanan2 sehari harian kita pun ada folic acid yg natural. Contoh: -sayuran daun hijau - asparagus - brokoli - betik dan orange - avocado - kekacang - bendi - tomato - pisang So, jangan risau tentang folic acid 2 kali sehari tu.

4y trước

Kalau rasa tak yakin, better pergi klinik tu lagi tanya.

Klau doc advice gitu ikut je... Klau ragu2 leh tnye doc nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai pasal moms2 and baby😉pasal penjagaan dlm pantang, pemakanan baby.... Borak santai2 pun boleh https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7 https://t.me/joinchat/DIffEhlzgLOKNmheSmHyug

folic acid bgus sbenarnya utk perkembangan Janin Kita...kadang2 doctor suggest mgkin dia nmpak usia kandungan Kita..maybe perkembangan x ikut waktu..maybe lambat drpda spttnya...ambil 2 biji sehari..x harm badan lgi sis...

4y trước

Thank you ♥️

Xde mslh pn klu trlebih folik asid sbnrnya. Sbb nt bdn kita akn kluarkan balik lebihan tu. Tp biasanya mkn sebiji je. Ke iron tablet yg sis kena mkn 2 biji?

4y trước

Ikut jela doc kasi tu. Nt next checkup tnya dia knp.

Tengok juga brp mcg. Utk pregnant woman biasanya doctor advise 400mcg, n tak digalakkan lebih dr 1mg sehari.

4y trước

Ni 5mg sis. Doctor suruh makan 2 kali sehari 😊

sy pn nurse suruh mkn 2bji sbb drah xnaik..d sbbkn ubt xssuai mnth je..sy tkar k obimin..ni pn rsa mual lpas mkn ubt..

4y trước

New obimin tu ke? Okay tak yang tu? Sebab tengok vitamin dia complete in one tablet.

Bergantung pd jenis acid folic jgk sis.. mcm maltofer fol.pun nurse akn suh amek 2 biji sehari..

ambil lah 1biji skli shri slang pon boleh juga klau rsa risau... yg pnting ada ubt

slalunya 1 bji ja...tp ikut jgk pada puan...klu hb xnaik, amik la 2bji

Sy amek sebiji sehari je..alhamdulillah so far hb okay..