Banyakkan susu badan

Hi semua. Ada tips utk banyakkan susu badan? #firstmom

8 Các câu trả lời

Kerapkan offer pada baby.. sebab secara semulajadi akan stimulate kelenjar susu utk hasilkan lebih banyak susu. Lebih kerap bayi menyusu lebih banyak susu dihasilkan. Dan sebenarnya mood juga memainkan peranan. Jadi masa susukan baby tu pastikan ibu dalam keadaan bertenang dan sentiasa rasa gembira utk susukan baby. Jangan lupa minum air yag secukupnya. Saya berjaya susukan kedua2 anak sehingga genap 2 tahun dan bersama2 anak kedua masa tu ada seorang anak susuan (anak adik ipar) kerana ibunya kanser darah. Alhamdulillah anaknya menyusu sehingga setahun 3 bulan dan tak de sebarang booster yg saya amalkan kecuali menyusukan dgn penuh kasih sayan kepada kesemua anak2 ini. Alhamdulillah Allah juga kurniakan rezeki untuk anak susuan saya.

2y trước

Alamak saya xpernh pulak luka dua2 belah biasa sbelah je sebelah lagi ok. Tp bila jd mcm saya sebelah je sesi menyusu tu mmg dr sebelah je tp yg sebelah lagi tu selalunya akan menitis juga. Jd, sy guna milk collector utk tadah yg menitis tu drpda basah kena baju. Dapat penuh juga 1 collector tu. Jd xde masalah breast bengkak sebelah sebab saya xguna pam masa luka, just guna milk collector je. Lagipun biasanya luka saya cepat sembuh satu atau dua hari da bole df baby semula.

seperti banyak cadangan, kerap menyusu, kena sentiasa kosongkan breast,banyak minum cecair(sup/air) dan cuba elakkan makanan yg akan kurangkan susu (eg, utk saya, chinese chives, cabbage... google banyak contoh)... ada juga makanan milk booster macam biji halba/kari, durian, sup kacang... kena experiment sikit kerana bukan semua berkesan utk semua ibu...

2y trước

Yes..kubis sebenarnya contoh makan yg akan kurangkan susu. Seeloknya bykkan makan sayuran berdaun hijau. Minum air rendaman halba juga membantu penghasilan susu.

You need to eat a LOT especially ikan. And drink a lot of warm water. Sesekali once a week minum air red dates/goji beri. Dan walaupun susu susah keluar tetap dekatkan anak dengan kita sebab nak bagi stimulation.

Hi mommy. Banyakkan minum air. Kalau saya masa pantang cepat lapar so memang agak berselera. So agak banyak juga masa pantang tu ada susu. Apa pun elak stress. Bila stress memang drop

jgn biarkan breast tanpa rangsangan(direct feed/pum) lebih 2jam..pastikan breast keluar susu sepenuhnya..

2y trước

bila selalu kosongkan breast, hormon nyusu dpt signal untuk produce more..tp kosong tu bukan bermakna kering,cuma susu xmengalir laju..so makin kerap kita kosongkan breast,bykla susu produce..selain dr jge water intake n pemakanan..

bole juga minum kuah bnyak" dgn kopi panas pun bole mcm sy smpai tumpah"susu

bnykkn mnum sup & bg baby hisap puting

kene happykan diri