Perkembangan anak

Selepas boleh meniarap ank mgesot dulu ke merangkak ? Klau atas tilam boleh ke dia nk mgesot atau merangkak . Hri2 ank duk ats tilam je#pleasehelp #firstmom #seriusnanya #bantusharing #firstbaby

6 Các câu trả lời

ikut anak. setiap anak berbeza. ade bdk lps meniarap boleh mengesot. ade bdk terus merangkak. kalau boleh ltk kn anak atas lantai. bagi dia guna sensory touch dia. bagi dia rasa permukaan yg lain utk ransang deria sentuhan. mcm anak sye, ats tilam mmg boleh merangkak tapii lambat, sbb permukaan tilam tu kan melekuk ke dlm bila dia nak merangkak tu, so kekdg boleh buat die tergolek. bile ltk atas lantai laju je die merangkak. sbb permukaan tu keras, sng die nak bergerak.

Anak saya 5 bulan merangkak merangkak, Then 6 bulan dia dah start nak bangun berdiri, nak meniti, dia takda fasa mengesot, then 9 bulan dia jalan.. Development ni atas budak sebenarnya. Much beter biar anak bebas, biar dia dapat gunakan sensory dia, and at the same time good for anak punya motor skills 😊

1y trước

anak saya, saya bg walker tapi tk dinaikknya walker tu, dia tolak je walker tu saya rasa dari situ agaknya anak saya blajar bjlan 😂

selalunya mengesot dulu .. jarang yang terus merangkak . jgn la letak atas tilam je letak la jugk atas lntai skali skala alaskan je dgn carpet baby untuk elakkan dia terhantuk atas simen .

sis bleh beli tikar playmat tu.mcm sy beli yg 1 inci lebih tu.dh ssuai dh bg dia duk atas tu ..time tdo je la ltk atas tilam...time dia brjga bg la dia bring kt playmat tu...bg dia main...

kalau boleh biar anak awak terbiasa dgn semua permukaan termasok rumput dan pasir. utk sensory perkembangan ank awak

1y trước

takkan nak suruh mengesot atas pasir atas rumput. slow2 la sis nak intro pun....

anak sye mngesot dlu.. klu letak atas tilam lg laju sbb dye tarik cadar/kain tilam tu utk dye maju ke dpn..