Stress HB Drop

Seksanya rasa. Bila checkup Hb turun saja. Dari zincofer tukar kepada obimin sebabnya zincofer memang tak boleh makan, Auto muntah2 sakit kepala. Macam2 cara dh telan dgn lemon, tapi sejam selepas auto loya muntah keluar semua. Obimin pulak ok je makan tp hb makin drop. Lepastu semalam checkup kena tukar kpd zincofer semulaa. Pastu still sama muntah2 mcm first trimster dlu. Ya Allah stress sangat! Buntu nya

69 Các câu trả lời

Satu je kita kena set dlm kepala, ubat2 tu hanya supplements. Membantu sahaja. Perkara utama kena jaga diet makan. Banyak kan makanan yg baik utk naikan HB mcm daging, hati, paru, brokolli.. Boleh Google. Kalau ambik ubat paling hebat pon, makan kita tak jaga tak jadi jugak. Semoga Tuhan permudahkan mami yerr..

sy dulu zincofer xleh telan. Mkn maltofer hb xnaik jgk. Last² doc naikkan dos maltofer drp 1 biji jd mkn 2-3 biji sehari. Lepastu sy try minum air rebusan buah kering tu, yg ade kurma merah, longan & dll. Alhamdulillah hb naik akhirnya. Jgn lupa selalu doa jugak biar Allah sentiasa bantu mommy.

Saya hb border je memula lepastu drop 10 dan 9.8… Puas fikir macam mana nak naikkan sebab saya memang dah makan iberet.. Sekarang hb dah 12.2, -saya berhenti makan benda berasaskan susu/coklat etc -makan kacang kuda rebus as snacks -makan pati delima Cuba sis try mana tahu berkesan juga ke..

sama la sy..mkn zincofer pg dgn mlm hb x naik jgk.da mcm2 mkn..xtau knp x naik.smpai nurse ckp sy x mkn ubt.pdhal sy ikt sme aturan..2jam sblm brkfast mlm plk 2 jam slpas mkn .last2 kna warded msuk ubat..mgu dpn bru nk check blk hb naik ke x..mmg stress..kopi teh milo sme da x ambk..

Saya pun mkan ubat kk asyik turun hb. Sbab ade yg mkan je muntah balik. Dari 12.5 ke 12.4 ke 10.7 ke 10.2…. Pastu saya amalkan fresh delima jus tanpa mkan ubat kk dlam 2 minggu check hb naik 10.9…. Hehe. Ni masi sambung minum jus delima fresh lagi hari2. Nxt checkup 2/8 ni

Elak kan kafein awk... Kopi, teh dgn coklat ada kafein. Lps tu mkn jmbu batu byk2.. Sgt berkesan utk sy, dr 11 naik 15.. Alhamdulilah.. Awk cuba la. Lps tu obimin ke apa2 yg seangkatan dgn nya, mkn skli dgn vit c. Utk bantu absorption dia. Stay hydrated. Hrp membantu! ♥️

mungkin cara pengambilan ubat salah kut. Nurse KK ada bgtw tak? yg Obimin ni kne mkn samada sblm atau selepas makan, jarak sekurang-kurangnya 2jam. Sbb apa, ada beberapa jenis mknn boleh menghalang zat besi dari menyerap masuk ke dlm tubuh. Cthnya teh, kopi, susu, yogurt,...

Sy dari awal mengandung ambik ganilia, dan ambik sekali dgn pati delima setiap hari. Pati delima x bncuh air pn, trus masuk mulut skali ubat then dgn air putih. Sdap hehe. Hb ok, awal pregnant 13.4 smpai dh 34week pn tinggi lg 12 . Mkn jmbu batu jgk. Try la

Saya penah makin drop hb walau makan iberet.. lpstu tukar waktu.. sy makan pkul 5.30 pagi.. 7.30 bole dah sarapan apa2.. kerap makan 3 kali seminggu bubur kacang hijau gula merah.. alhamdulillah siyes saya ckp mmg naik terus jd 13 hb sy..inshaAllah try mcmtu..

12mo trước

Tawakal pd Allah inshaAllah.. iberet tu jgn ambik dgn susu.. kalau bole jarakkan 2 jam pon ok je.. naik je hb sy dari 11 ke 13.. alhamdulillah.. moga berkesan.. makan bubur kacang hijau ye..

saya mkn iberet..alhamdulillah..hb cantik..lg 1,elakkan jns2 kafein,air gas2...coffee,nescafe,milo,tea,susu pun kena gap jgk...pemakanan pulak..cuba bykkn mkn ulam raja,bayam merah,pucuk ubi kayu,tempe,tauhu...inshaallah hb mkin baik..try la...