Stress HB Drop

Seksanya rasa. Bila checkup Hb turun saja. Dari zincofer tukar kepada obimin sebabnya zincofer memang tak boleh makan, Auto muntah2 sakit kepala. Macam2 cara dh telan dgn lemon, tapi sejam selepas auto loya muntah keluar semua. Obimin pulak ok je makan tp hb makin drop. Lepastu semalam checkup kena tukar kpd zincofer semulaa. Pastu still sama muntah2 mcm first trimster dlu. Ya Allah stress sangat! Buntu nya

69 Các câu trả lời

Sy awal2 xleh telan zincofer juga muntah ,try iberet Okey ,hb Pon makin naik ,lepas tu sebulan dua nak beranak malas nk beli kat farmasi MKN ja zincofer minum dengan air Sunquick,zincofer dapat free KT kk,iberet kna beli farmasi

haah sis saya pun mula2 obimin pstu kk bagi zincofer sbb obimin zat besi dia sikit sangat dan zincofer zat besi dia paling tinggi .. tpi tula zincofer muntah muntah pulak 😂 pstu kk bagi iberet okay je saya makan skrg huhu

saya tkr kpd iberet bagus...kne mkn slps makan sbb sy jnis gastrik xblh prut kosong nk mkn ubat. tp d kk xda iberet ni...saya ada history kat HUKM so doc kat sna yg bagi dpt free pakai GL kalau xda GL harga dalam rm18 ++

saya mcm tu...sy buat apa tau...mkn ubat epal hijau dgn oren hari2 sblum g chek up...lpas ubat comfofer pun sma jugak drop...mkn ubah epal hijau dgn buah oren hari2 lpas tu mkn air sunquick dgn apa2 alhamdulillah naik 11

Hb saya pernah drop sampai 7+. Saya pun tak sesuai obimin dan zincofer. Iberet boleh telan tapi mesti ambil lepas makan. Saya amal minum sunquick mandarin juga dan jus delima jenama gulsan alhamdulillah hb cantik ja 11+.

1y trước

Saya minum macam minum ubat sehari sekali (lepas sarapan atau sebelum tidur malam). Ada yg suka bancuh dgn air tapi saya prefer minum macam ubat walaupun rasa dia masam sikit😬

sebelum ni pun saya hb makin drop.. padahal dah mkn ubat di samping mkn mknan yg tggi zat besi.. tapi sya amalkan mkn ubat dgn minum air delima . Alhamdulillah hb sya tak penah kurang dari 12 .. sis boleh cuba ye

Iberet sis komfem hb ok tapi kena makan dengan betul la 2 jam sebelum atau 2 jam selepas makan , elakkan kafein lepas makan ubat lepastu makan jambu batu kalau rajin makan gulsan pati delima in shaa allah naik

Saya makan zincofer dgn iron. Bangun pagi perot kosong pukul 6-7 pg sy mkn ubat. Breakfast pukul 9. Then last lunch kena before 4 petang. Kosongkan perot pukul 6 petang sy mkan ubat lagi. Dinner pukul8 malam.

sis trai tukr mkn maltofer... maltofer ada 2 jenis... satu yg tnpa acid folic satu cmpur acid folic... dlu sya pn mkn obimin... tp hb x naik... bila tkr maltofer yg smpurn acid folic hb sya cntik... 12.4

Puan boleh juga tambah / makan makanan yg boleh naik kan HB. Kerang, bayam etc. ada banyak. Sy dlu pun pertengahan 2nd trimester hb drop. Doktor sarankan mkn kerang bayam disamping mkn maltofer.