Terus ke KK atau scan dulu?

Hi.. sekiranya upt memang positif n makin terang, memang kena pegi scan baby dekat klinik swasta dulu ke? Atau boleh refer kk untuk buka buku pink? #firstmom #firstbaby

13 Các câu trả lời

Boleh scan pengesahan kehamilan & pengesahan minggu ke brp kehamilan dekat clinic swasta dulu.. selalu nya Kk akan suruh buka buku pink 10 - 12 weeks. Lepas awak dah scan tu, boleh walk in or call KK yg berdekatan dgn tempat tinggal awk skrg utk dptkan tarikh buka buku pink supaya awk tahu exactly date utk bukak buku pink. Mcm sy hari tu, almost 12 week pun dia suruh balik dlu😂😂 beria lah mse tu kitew amik cuti sbb expect blh siap da bukak buku..

kira last tarikh period, kalau anggaran dah dlm 8 minggu keatas boleh buat scan utk confirmkan pregnancy di swasta dulu. 8 minggu keatas sbb biasanya dah boleh nampak atau dengar denyutan jantung baby. Majoriti KK akan minta scan confirmation pregnancy dari swasta sebelum buka buku pink. Tapi boleh refer juga KK terdekat dgn awk dulu tanya prosedur atau dokument apa yg akan diminta.

Pengalaman sy, apabila UPT test positif.. tak wajib pun scan baby di klinik swasta (hanya optional). Bila kandungan dah masuk 9 minggu ke atas, dah boleh buat appointment untuk buka buku pink di kk. Nanti nurse akan minta buat UPT test jugak untuk pengesahan pregnant. Masuk 12 minggu doc kk akan scan kandungan kita.. #firstmom #firstbaby

2y trước

💯💯💯 selalunya mamy excited, nak pulak first prgnancy. Tp bila dr scan, tak npk kantung, mamy mula risau tak tentu pasal. Duit pun bazir gitu jee

tunggu 10w baru pergi klinik swasta scan . time ni da boleh nampak heartbeat dok kelip kelip , da boleh nampak kantung n janin . lps tu call kk atau kd untuk buat appointment . nnt nurse akan bg date untuk awak dtg bukak buku pink . bwk sekali scan kt klinik swasta aritu , photostat ic awak dan suami , photostat sijil nikah

Sebaiknya ke klinik swasta dlu utk scan, tp sekurangnya 6weeks ke atas, utk tahu hamil dlm rahim atau sebaliknya. Lps dpt kertas scan tu, kk akan minta utk bawa masa buka buku pink. Tp kk sekurang2nya 8weeks bru blh buka buku pink. Tp kebanyakan kk 10weeks ke atas bru boleh buka buku pink.

KK saya dekat setapak wajib scan dekat luar kalau dtg tak bawak pape dia suruh dtg balik next week bawak scan then bila dh ada scan tu dtg KK tunjuk dekat dorang then buat urine test utk pengesahan pastu kalau positive then dia terus suruh bkk buku pink

Untuk pengesahan awal kehamilan, boleh je nak ke swasta. Mcm saya berisiko hamil, jd terus ke swasta utk pengesahan. Doktor swasta sahkan dan minta saya segera buka buku pink utk dipantau awal sbb berisiko hamil

2y trước

Risiko hamil: Ada penyakit (dlm rawatan/ perubatan) Advanced age (macam saya hamil umur 41) Ada sejarah keguguran

Baik pergi swasta je dlu puan sbb klu ke kk pn dorng tk buat ap pn nak buka buku pink pn tnggu 10w mcm tu bru buka just pstikn je dkt swasta puan pn bole hati2 dlm ap2 prkjaan klu puan dah thu pregnant ☺️

Nak scan swasta dlu pun boleh. Tp make sure tunggu 8-9w baru g. Sb kdg2 g awal, bila scan tak npk. Mamy mula risau. Nak pulak dr tak function, terus ckp hamil luar rahim. Sy bgtau berdasarkan pgalaman saya.

Saya terus kat private and buka buku pun kat private. Sampai sekarang refer kat private jugak. Kerana private pun sama mcm kk jugak. Ada semua check