Hye all mommies...sy Mau btnya..kndungan 9mngu bila scan tgl kntung je..baby xda tp size kntung mmbsar .... ada yg tau x np jdi mcm tu???

Sbtu ni scan skali lgi...Klu masi sm jgak...dktr tpksa bg suntikan tuk bg jnin gugur.... ??

17 Các câu trả lời

sometimes bila keguguran disebabkan kantung kosong ni, janin x berkembang maksudnya kromosom sperm/ovum yg bersenyawa tu bukan kromosom yg sempurna.. perempuan ni dr perut ibu lagi dah mengeluarkan ovum berjuta2.. and dr perut lg sel2 ovum dah start mati.. bila kita dah meningkat usia, lg byk sel2 ovum yg dah mati.. tu psl org ckp bila makin berusia ni kurg subur.. so masa sis disahkan mengandung, tp kantung kosong, mungkin ovum sis yg kluar tu ada sel2 yg dah mati menyebabkan janin x terbentuk.. tp kantung still membesar disebabkan hormon.. kantung kosong ni nnt akan gugur dgn sendirinya.. paling lama sy prnh dgr org tu preggy kantung kosong 15w bru gugur sendiri.. ada yg awal 9w dah gugur.. harap jelas dgn info ni..

Sy pnh kena tahun 2013 dan awal 2016 scan ada kantung ja bby x membesar last kena cuci akhirnya sbb turun darah kalau betul dia x boleh selamat dia kn tunjukkan tanda.. Masa gugur yg pertama 2013 8w Yg kedua2016 12w.. Tp yg sy kesal 8w tu kalau la sy x ikot ckp dr mybe ank sy dh besar sekarang sbb masa dia cuci tu baby keluar seketul dh ada kaki tangan

5y trước

Doktor tak cakap ape2 ke tentang tu? Sy pun waktu 1st scan tak nampak, doktor dah suruh warded sebab nk cuci. Sy minta tempoh and try dekat swasta. Terus nampak. Kalau lah sy ikut advise doktor tu.. tak tahu la nk kata..

Second preggy pun mcm tu juga . 8week cek kantung je . Dr bg mse semnggu klau x kna gugurkn . Sy mnta tmpoh smpai 12week . P cek blik. Elok je nmpk baby .sekrg dah 30week . .bnykan berdoa n jgn bt bnda lasak .. mkn vitmn n buah2 sckupnya

Sabar ya sis.. Sy pon pnah kne gini.. Mase scan nmpk kantung ja.. Memg risau.. Tp bile repeat alhamdulillah ade pon bby nye.. Tu mkne nye mse first scan bby still kcik.. N usia kndugan x tally ngn kire priod tu.. Dun wury ya.. Doa bebyk

Btol tu sis..tgu je sis lgpon baru sgt tu mngkin bby xnmpk lg..sis sama kes dngan makcik sy..nurse tu nk cuci...tp fmily sume ckp tgu simpan...last week scan bru nmpk bby...sis jgn stress2 ye..in shaa allah bby sihat tu😊

awal lagi tuu sis.. jgan terburu2.. nak tepat 12w keatas baru nmpak.. sblum scan minum air mineral banyak2 tahan kencing sekejap sblum scan.. insya'Allah nampak sis.. sbb sya pnah rasa masa kandungn pertama dulu

sama gn sy... jz ade kantung je..... ni br gugur smlm... tp mse nk gugur skit sgt2 sbb ketulan drh ssh nk keluar sbb kantung x mngecut... msa dktr msukkn alat kt dlm vagina trus drh keluar smua nye... 😔😔

5y trước

kan.... xtergambar sakit nye yg amat..... 😩😩😩......

Jangan menyerah sis. Banyakkan berdoa. Saya ada kenal ibu yang masa 12 minggu baru nampak. Padahal doc dah cakap baby dia takde. Tapi dia still ikut naluri ibu dia kata baby dia ada.

Allah..kawan saya mengalami tapi dia dah gugurkan..makan nenas..mase gugur tu ade kuar seketul..tapi sekarang dia tengah mengandung lagi..Alhamdulillah

9w ade kantung je, 12w bru ade heart beat. minggu ke 14 bru buat buku... semoga ade rzki sis.