rahim terbalik

alhmdulillah, genap setahun kahwin sy pregnant. i' Allah dh msuk 6migggu. cme agk debar smlm scan dktr ckp tk npk pape lg. Rahim nmpk mmbsar mcm mgndung. tp baby n kntung tk npk lagi. tp sy still positif sbb rse mcm awal lgi scan tu. cme ble dktr ckp rahim sy kebelakang ( terbalik ) tu sy jd risau sdkit. nk tny ad tk ibu2 kt sini ad pglaman hamil rahim tebalik mcm sy?

rahim terbalik
23 Các câu trả lời

Assalamualaikum sis, sy pun sama doc ckp rahim terbalik. Ambik masa jugak nak pregnant dlm 2 tahun camtu tapi keguguran (1st baby). Alhamdulillah lepas 2 tahun lagi (blm feb sy concieved) sy pregnant & now dah 36 minggu. Pengalaman sy awal2 scan mmg susah nak nampak so kena scan ikut bawah (transvaginal scan) sampai minggu ke 12 baru dpt scan biasa. Lepastu bab sakit pinggang awal2 lagi dh merasa mmg berterusan sampai sekarang mungkin sbb posisi bayi membesar kot. Dia akan menekan ke belakang. Sekarang my tailbone pun a bit senget tapi alhamdulillah baby sihat. For me, kita yg retroverted uterus ni kena byk berehat. It's ok kita nampak terlebih manja selama tempoh mengandung yg penting baby sihat & selamat. Selagi dpt bedrest, bedrest la sepuasnya especially di awal2 kehamilan. Sy dulu kandungan dh masuk 6 bulan pun doc & nurse nasihatkan bykkan baring sbb masih fragile. Elakkan mengangkat brg yg berat & kalau blh jgn lansung. Dan yang paling penting doa byk2. Mintak Allah permudahkan urusan mengandung & bersalin nanti. Sorry terpanjang pulak sharing sy. Doakan untuk sy yaaa 💕

4y trước

in syaa Allah Amiin .. aamiin ya Rabbal alamiin.. 😊 terima kasih ats pkongsian pglman. sy bce jge rmai nsihat retroverted uterus ni kne lbihkn rehat. i'Allah sy jge yg terbaik kndungan ni. moga Allah izinkn beroleh rezeki ni. 😊

Saya pun rahim terbalik sis, scan 5w6d dah nmpk kantung, cuma xnmpk bby lagi masa tu.. Pastu scan balik bila dah 14w saje tggu lama, walaupun doc soh scan lagi 2mggu, alhamdulillah bby sihat masa tu, saya lagi lama tggu anugerah allah setelah 2tahun menikah😭 baru dapat 1st bbyboy 11/08 haritu, and still pntang nih🙈😘 blh beranak normal je sis, ramai² pun boleh😍itu berdasarkan doktor ckp, and pngalaman ibu rahim terbalik yg lain❤

Salam sis. I mengandung dgn rahim terbalik@retroverted uterus. Ambik masa 2 tahun 1 bulan baru lekat. Alhamdulillah. Hati² okay sbb rahim kita special jd waktu 1st trim elakkan buat kerja yg berat². Elakkan bersama suami. Sbb kandungan masih lagi baru itu apa yg nurse di kk cakap dgn I. Above all, no worries insya allah everything will be alright. Now i already 29 weeks. Pls take care aite! 🥰

4y trước

wassalam.. alhmdulillh.. tahniah jge sis beroleh rzeki jd ibu.. 🤗 i' Allah buat mse ni klu blh nk lebihkn bed rest. moga baby kuat dan sihat je dlm smpai delivery nnti. aamiin..

Rahim terbalik atau retroverted uterus ni perkara normal.. Sama mcm kidal.. Retroverted uterua pun xkan effect chances to get pregnant.. Masih sama.. Saya salah seorg retroverted uterus.. Awal2 agak susah nak scan melalui perut.. Lagipun puan baru 6 minggu, insyaAllah, beri masa.. By 8weeks insyaAllah akan nampak..

4y trước

hehe.. i' Allah 2 migu lg dktr psn dtg lg utk checkup. moga2 da npk baby 🤗

sama mcm sy sis . sy pnh tya doktor risiko ke . dia ckp tak de risiko pun . jgn risau . skrang pun sy pregnant 15 minggu da . mase mula2 scan 6weeks tu bru sy tau rahim sy tbalik . tp tak de effct apa2 . alhamdulillah . smoga sis pun ada rzeki yaa ..

sy tkde pengalaman, tpi kawan sy ada pengalaman rahim terbalik, smpai skng blom ada rezeki dpt zuriat... mcm2 dia cuba g berurut, g hospital kerajaan, hospital swasta... dia ckp sakit rasa mcm ada bnde nk kluar.. x leh diri lma.. kne ddk je

Alhamdulillah, tahniah. 👏🏻👏🏻👏🏻Rasanya masa pregnant, doktor pernah cakap saya pun rahim kebelakang sikit. Tapi tu tak merbahaya sis. Alhamdulillah, selamat semuanya. Anak saya pun anak umur 1 tahun akhir bulan ni.

4y trước

Aamiin 🤲🏻💕

rmai je yg rahim trbaik.. Alhamdulillah..selamat smpai melahirkn.. ikot je doc advice apa yg trbaik. jg mkn mnum. 6w ada sstengah xnmpk kntung lg. tp jgn risau.. insha'Allah lg dua mgu dah boleh nmpk.

tahniah sis mungkin awal lg sabar ye sis jgn stress2 tenang je nt scan lg akan nampak baby bamb 😍 sama mc sy dh 6 week tp sy tk pg scan lg tgu 8w/9w baru nk pg scan..skrg enjoy your preg..

xde mslh Pon Rahim terbalik.. insyaallah boleh mengandung..sy sdri mengalaminye..dtmbh cyst.. alhamdulilah slmt brslin thn lps..semoga urasan awk dipermudahkan 🙂