Macam mana nak pujuk suami ?

Saye ttc selama setahub dan pernah keguguran 2 kali. Saye cadang nak buat rawatan kesuburan untuk suami dan isteri tetapi suami tak setuju katenye die tak tahu macam mane nak keluarkan sperma masa doc nak buat rawatan kesuburan untuk die. Macam mane ye nak pujuk suami untuk buat rawatan tu ? Puas dah saye ajak, tapi suami suruh ikhtiar dengan efferty dulu. Ade tak yang dekat sini consume efferty dan tak pernah buat rawatan kesuburan ?

1 Trả lời

Di KK, doktor bg botol ujian mcm kita buat urine test tu, bawa balik dan suami keluarkan air mani kt rumah pagi2 dan hantar ke makmal hospital jam 8am/9am gitu. Ada tempohnya, tak ingat. Rumah kami 20 minit ke hospital jika x jem. So, ok la. Ada yg sy baca blog, suami tak reti keluarkan air mani sendiri, so dia ajak isteri make love dlm kereta. Dah kluar air mani terus ke makmal hantar air mani. Ni kelakarlah tp ada usaha juga. Saya pun ambil masa pujuk suami sbb suami bg alasan busy kerja. Tahun 2020 sblm pandemik baru dia bg kerjasama stlh kami berdua buat ujian kesihatan di suatu karnival, dan doktor cadangkan kami buat ujian kesuburan di KK. Saya guna pendekatan ayat yg berhikmah minta dia fikir masa depan, ttg umur kami, jika dikurniakan anak lewat, mampu ke kita uruskan anak di usia warga emas/ pencen? Saya kongsi cerita2 dlm blog ttg pengalaman ttc , kongsi pengalaman Dr. Say yg kongsikan dia buat ujian kesuburan , dia ingat dia ok dan fikir isteri yg bermasalah, rupanya sperma dia bermasalah. So, para suami kena turunkan ego dlm hal ni. jika ujian air mani suami ada kekurangan, jgn down kan suami, bg semangat pd suami, jika sperma problem, kasi improve. ckp mcm tu dpn doktor, doktor pun sokong ckp saya. Dan kami tanya doktor ,cmana nk improve, mkn supplemen, jngn merokok, amalkan gaya hidup dan pemakanan sihat. so suami isteri amalkan nasihat doktor. Kerapkan bersama pun slh satu ttc. mcm kami, kami jrg bersama sbb suami tak syok sbb pancut awal. jd dia tak kerap ajak bersama. lps doktor pesan kerapkan bersama, saya yg ingatkan suami utk kerap bersama. Belajar cara komunikasi suami-isteri yg berkesan. Guna perkataan yg tepat dlm komunikasi. Ini memang penting.