Ada Yang TTC ke? Share tips & experience please...

Saya TTC 4 years

12 Các câu trả lời

sye ttc 6 thun ade pcoz .. sye surirumah .. sye pun dlu beria2 sgtt tgu .. lepastu sye mls nak pk .. sye pk kebaikan ketentuan Allah swt .. mgkn sye belom ready .. lepas sye kena covid 2021 thun lepas bulan 12 smpi awal thun 2022 thun ni .. sye trus kerja kedai makan .. kerja berat angkat tong gas la mcm2 ... selepas 1 bulan lebih sye Pregnant .. dan skrg dah 23w2d .. awak percaya la dengan kehendak Allah swt dan ketentuannya .. tk slah kite useha .. setiap dlm doa sya .. sye mst doa .. Yaa Allah Yaa Tuhanku Maafkan aku jadikan aku seorang ibu yang baik dan adil serta bijak mengurus amanahmu .. aminn yra .. sye doa kan awak supye awak dpt seperti yang lain .. bersangka baik dgn dia .. 🙂 ..

saya ttc 1tahun lebih macam2 try x lekat juga lama2 saya set dlm kepala, tak payah fikir sgt dalam masa yg sama, kalau org tnya minta doakan kalau betul2 rasa redha, kita takde pun rasa geram atau sedih bila org tnya dan saya mengajar di sekolah jadi bila anak2 murid tanya, saya akan minta doa anak2 murid kemudian, sis kalau ada kenalan yg ke mekah boleh kirim doa, supaya diberikan zuriat drpd rahim kita sendiri jangan bebankan dgn doa yg panjang, buat pesan ringkas je... tu yg saya banyak buat masa ramadan haritu alhamdulillah lepas raya period tak datang2 rupanya double line 😭 sis terus kuat ye insyaAllah akan tiba giliran sis

sy 16thn ttc..mcm2 dah cuba ..sy ada pcos..tahun lepas berjaya tapi syg hya bertahan 12week je.lepas tu saya dah mls nak try mcm2..just amalkan buah kiwi sehari sebiji je.selebihnya sy doa dn tawakal pada Allah..byk kn puasa sunat n solat2 sunat..x sangka pulak boleh lekat lagi.Kuasa Allah kan...Allah kata jadi maka jadi laa dia..Yakin je dgn Allah swt..skrg kandungan bru msuk 6week..doakan kandungan sy kali ni membesar dgn sihat,cukop sifat sehingga selamat di lahirkan..dn semoga menjadi anak yg soleh solehah

sy ttc 3 years sbb ada penyakit vaginismus tu, takut utk bersama..dlm pd masa yg sama belum sedia lagi, smpai lah bulan 9 tahun lepas ckp dgan husband yg "sy dah sedia nak ada anak" baru lah sy mkan asid folic semua tu dan usaha, target nak pregnant bulan 1-3/2022 tapi Allah sebaik2 perancang by bulan 12 tahun lepas sy disahkan pregnant, jujur sy ckp Allah mudahkan semua..skrg masuk 29weeks, semoga kandungan baik2 dan lahir dgan selamat..amin~ dan sy doakan pada ttc yg lain semoga urusan anda dipermudahkan dan dimakbulkan doa utk mnjadi ibu..amin yra ~

2y trước

sya pon vaginismus juga. mcm mane ye sis sembuh dari itu?

ttc 4years. period xregular kejap lmbat kejap cepat nk cari waktu subur pon susah. tp dlm tempoh wktu subur tu klau brsama sy tak terus bangun kencing/basuh. sy baring dulu at least 30min. atau terus tidor je. Alhamdulillah lekat. now 34weeks. klau sblum2 ni mmg sy trus bgun kencing. soal diet xda apa yg sy diet sbb berat pon dh cukup ringan 40kg. mkn apa saja. selebihnya jalani hidup dgn tenang. jauhi makcik bawang. yakin rezeki anak tu ada.

Sy ttc 4 years. Cek ada pcos. Priod stahun 3-4 kali ja. Last year after cvid sy diet, bila pcos sy try healthy lifestyle,sy rajin exercse. Lost 20kg. Tiba2 pegnant. Alhamdulillah skg dh 33weeks prgnant. Boleh follow ig sy dayangnaz94. Sblm ni sy selalu sharing ttg diet sy. Sy doakn smoga yg tgh ttc sama pun akan ada rezeki suatu hari nanti. Sabar ok. Bnykkan berdoa🥰

Sy TTC 3tahun n ada pcos. Sy tukar lifestyle makan makanan yg berkhasiat, buat senaman n kurang kan makan makanan yg manis2.. Pastu sy ada jgk minum air kelapa muda bakar.. Alhamdulillah xlama lepas tu mmg lekat n sekarang anak dah 1 tahun. Sy doakan puan cepat mengandung.. Jangan stress sgt.. InshaAllah ada rezeki puan sekeluarga.

sy ttc 4 tahun..sy xde amalkan apa2..sy dan suami betul2 tunggu Allah bg..doa setiap hari, tak pernah putus doa..akhirnye skrg sy dah pregnant..Allah yg bagi rezeki, selepas sy sakit..sy dpt kerja..Allah bg rezeki anak tepat pd masa..tapi sy tetap doa agar Allah kekalkan kandungan ni smpai hari kelahirannya..

sy ttc 11thn sis..tahun 2017 pnh gugur sekali..alhamdulillah skrg dh 6 bulan prgnant..tp sy xpnh cek kesuburan ke ape..pnh urut shj..sb sy pcye rezeki allah tu ada cuma cpt dgn lambat je..sis jgn ptus brdoa ye..insha Allah ade rezeki buat sis nanti..allah dah aturkan semua nyaa😘

Saya TTC one year. Bila cek kt hospital, i have pcos. 45kg and doc ask to diet adoii. But then i eat healthy, kurang mnum manis, makan vitamin coq10, folic acid, g honeymoon. Alhamdulillah im now a mother of 1 year old